?>

Son 10 yılın en bereketli bal hasadı

Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan, 2017 yılında çok bereketli bir sezon geçirdiklerini belirterek, “Son 10 yılın en verimli yılı olarak kayıtlarımıza geçti. İnanılmaz bir bal oldu” dedi.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

Tuşba ilçesine bağlı Alaköy Mahallesi’nde arıcıların yaylalara bıraktıkları kovanlarda organik yöntemlerle elde edilen balın hasadı yapıldı. Bu yıl yağışın bol olması ve hava sıcaklığının mevsim normallerine göre seyretmesinden dolayı zengin bitki örtüsüyle kaplı yaylalara bırakılan kovanlarda son 10 yılın en verimli balı elde edildi.

Van’da önemli bir gelir kaynağı olan balın ilk hasadının yapıldığını söyleyen Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bu yılki hasadın son 10 yılın en verimli hasadı olduğunu dile getirdi. Bölgenin tam bir arıcılık merkezi olduğuna dikkat çeken Tandoğan, sanayinin olmayışının baldaki verimi artırdığını belirterek, şunları ifade etti:

“Burada görülen sadece denizde bir damla, buradaki aslında küçük bir işletme örneğidir. 2017 yılında çok bereketli bir sezon geçirdik. Son 10 yılın en verimli yılı olarak kayıtlarımıza geçti. İnanılmaz bir bal oldu. Bal kalitesinde de sıkıntımız yok. Mutlu bir sezonu geçirmiş bulunuyoruz. Bölgemizde, Türkiye’nin kovan ortalamasının üzerinde bir bal hasadı oluyor. Bunun sebebi ise ballı bitkilerin çok yoğun olduğu bir coğrafyaya sahibiz. Özellikle sanayinin ve çevre kirliliğinin olmayışı ve doğanın temiz olması bal verimini etkiliyor” .

“EN ÇALIŞKAN ARI IRKIYLA ÇALIŞIYORUZ”

Kovan başına ortalama 20 kilograma kadar bal üretimi yaptıklarını söyleyen Tandoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Baharın geç gelişi, mevsim sıcaklığının ortalamanın üzerinde olması bal verimini etkiliyor. Sonuçta bal verimi doğaya bağlıdır. Doğada çiçek varsa, mevsim sıcaklığı normal ise çiçeklerde terleme oluyor ve nektar akışı sağlanıyor. Bölge bahar ayında inanılmaz yağış aldı. Bu yağış ne oldu? Tabiatın daha fazla yeşermesine sebep oldu.”

“YASAK BÖLGELERİN OLUŞMASI SEKTÖRE ZARAR VERİYOR”

Bölgede birçok yaylanın güvenlik bölgesi ilan edilmesi nedeniyle sektörün zarar gördüğünü sözlerine ekleyen Tandoğan, “Bizim işimiz kırsalla, yaylalarla, yüksek kesimlerle. Kırsala ne kadar yakınsanız; çiçeğe, bala o kadar yakınsınız demek oluyor. Bizim endişelerimiz ve sıkıntılarımız var. Yasak bölge oluşturulmadığı zaman biz daha fazla sahaya yayılmış olacağız. Daha fazla bitkiden, daha fazla çiçekten faydalanmış olacağız. Bu da verimimizi etkileyecektir” diye konuştu.

2017 yılının ilk hasadını yaptıkları için çok mutlu olduğunu dile getiren Burhan Baran isimli arıcı ise bu yıl umduklarından çok yüksek verim elde ettiklerini ve bu konuda bütün arıcıların emeğinin karşılığını alması için temennilerde bulundu.

Rojda Coşkun isimli bal satıcısı da, verimin bu yıl çok iyi olduğunu, yağışlardan dolayı kuraklığın olmadığını ve bu sayede son 10 yılının en iyi balının kendilerine geldiğini dile getirdi.

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kırkından sonra ev hanımlığını bırakıp hayalini gerçekleştirdi

2017-09-10 13:57 - Ekonomi

Smart Future Expo Zirve ve Fuarı'nın açılışını Bakan Faruk Özlü gerçekleştirdi

2017-09-07 00:57 - Teknoloji

Etiyopya'daki evsizlerin hayat mücadelesi

2017-09-06 15:17 - Dünya

Madenciler için oksijen maskesi satın alınacak

2017-09-10 17:37 - Gündem

Adalet Bakanı Gül: Hiçbir organda illegal yapıya asla izin verilmeyecektir

2017-09-09 02:30 - Genel

Irma kasırgasının şiddetli tropik fırtınaya dönüşmesi bekleniyor

2017-09-11 10:51 - Genel

Ankara'da otobüs tıra çarptı: 3 ölü, 26 yaralı

2017-09-11 15:37 - Gündem

'Istanbul Photo Awards 2017' sergisi İzmir'de açılacak

2017-09-06 19:01 - Kültür Sanat

Şanlıurfa'nın kavurucu sıcağı üzümüne yarıyor

2017-09-09 16:02 - Gündem

Kartal, transfer sezonunu verimli geçirdi

2017-09-09 17:57 - Spor

İlgili Haberler

Gümüşhane'de anne ayı ve yavruları görüntülendi

19:52 - Çevre-Hayat

Düzce'de gençler polislerle kartopu oynadı

17:33 - Çevre-Hayat

Trabzon'da yiyecek arayan kurt ve çakal kameralara yansıdı

17:27 - Çevre-Hayat

Arjantin'deki Sarandi Nehri'nin renginin kırmızıya dönmesi endişeye yol açtı

17:08 - Çevre-Hayat

Giresun'da kadın besici devlet desteğiyle sürü sahibi oldu

14:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Erzurum, Kars ve Ardahan'da kar ile soğuk hava etkili oluyor

11:02 - Gündem

Balıkesir'de işçi servisinin devrilmesi sonucu 18 kişi yaralandı

10:57 - Gündem

Türk Kızılay, bu yıl 3 milyon ünite kan bağışı toplamayı hedefliyor

10:52 - Gündem

Gazze'de çadırlarda yaşamaya mahkum edilen Filistinliler, soğuk hava ve fırtına ile mücadele ed

10:47 - Dünya

Başakşehir, deplasmanda Antalyaspor ile karşılaşacak

10:42 - Spor