?>

Sofraların asırlık lezzeti: 'Kurutulmuş et'

Konya'nın Toros Dağları üzerine kurulu şirin ilçesi Taşkent'te eti tuzlayarak kurutma geleneği, yörede yaygınlığı azalsa da sofraların vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

KONYA - Abdullah Doğan

Konya'nın Taşkent ilçesinde tuzda bekletilerek kurutulan et, sofraların vazgeçilmez lezzeti arasında yer alıyor.

Yeşil örtüsü, engebeli arazileriyle Toros Dağları üzerinde yer alan Taşkent ilçesinde mutfakların vazgeçilmezi olan kurutulmuş et, yaz-kış demeden tüketiliyor. Yüzyıllardır süregelen et kurutma geleneği, soğutma teknolojilerinin ve depolama sistemlerinin yaygınlaşmasına rağmen günümüzde de hala kullanılan bir yöntem.

Küçükbaş hayvanın eti, tuzlanarak belirli süre bekletilmesinin ardından yaklaşık bir hafta kadar askıda kurutuluyor. Bu yöntemle farklı bir lezzet ve aroması olan et, genellikle yemeklere katılıyor. Yörede yaşayanlar, gıda endüstrisindeki gelişmelere rağmen, yemeklere verdiği lezzetten dolayı et kurutmaktan vazgeçmiyor.

İlçe merkezinde yöre mimarisine uygun inşa edilen tarihi taş evde yaşayan 75 yaşındaki Keriman Özağar, günümüzde azalmaya yüz tutan et kurutma geleneği ve yöntemlerini AA muhabirine anlattı.

Torosların çok güzel bir bölgesinde yaşam sürdüğünü belirten Özağar, yörede et kurutmanın geçmiş yıllarda çok daha yaygın olduğunu söyledi.

Özağar, kuru etin kışlık yiyeceklerin başında geldiğine dikkati çekerek "Bu geleneği, ninem ve annemden öğrendim. Önceden buzdolabı yoktu. Etleri bu şekilde muhafaza ediyorduk. Şimdi az da olsa bizim gibi hala et kurutan var. Bu yıl birkaç kere kuruttum, yine kurutacağım. Bunun lezzeti bir başka oluyor." dedi.

"Üç gün boyunca tuzda bırakıyoruz"

Küçükbaş hayvanın etinin kurutulabildiğini dile getiren Özağar, şöyle devam etti:

"Etleri tuzla bastırıp, iki gün dinlendirdikten sonra kurutmak için asıyoruz. Kış yemeklerimize koyuyoruz. Çiğ eti üç gün boyunca tuzda bırakıyoruz. Tuzun içinde durdukça pişiyor. Sonrasında 5-6 gün boyunca asıyoruz, iyice kuruyor. Lezzeti anlatılmaz, tatmanız gerekir. Eti buzdolabında da muhafaza ediyoruz ama yine de bu et kurutmadan vazgeçemiyoruz. Ne kadar yapabilirsen. Ben genellikle 25 ila 50 kilogram arasında kurutuyorum. Bir hanenin ihtiyacı bu civarda."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Arakanlı Müslümanlar Myanmar askerlerinin zulmünü anlattı

2017-12-19 14:02 - Dünya

Lise öğrencisi Apple'ın güvenlik açığını buldu

2017-12-18 23:02 - Teknoloji

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: 2023 hedefimiz, 50 milyon turist ve 50 milyar dolar

2017-12-17 03:19 - Politika

Çalımbay: 'Hiç kimsenin kaprisini çekecek durumda değiliz'

2017-12-21 18:12 - Spor

Darüşşafaka grupta 2. mağlubiyetini yaşadı

2017-12-21 01:59 - Spor

Başbakan Yıldırım: ABD, aleyhine oy verecekleri tehdit edecek noktaya geldi

2017-12-21 18:07 - Politika

Kış mevsiminde üzüm hasadı

2017-12-19 20:58 - Genel

'Kudüs ve Filistinle ilgili faaliyetlere katılmaktan geri durmayın'

2017-12-20 23:02 - Gündem

Divan Cizre hizmete başladı

2017-12-20 16:55 - Ekonomi

Fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

2017-12-17 18:19 - Genel

İlgili Haberler

Bartın ve Düzce'de şiddetli rüzgar etkili oldu

21:28 - Çevre-Hayat

Ankara'da kar etkili oluyor

19:32 - Çevre-Hayat

Mehmetçik, Kosova'da ilkokul öğrencileri için kütüphane kurdu

17:18 - Çevre-Hayat

Giresun'da 84 yaşındaki kadının böbreğinden 10 santimlik taş çıkarıldı

17:02 - Çevre-Hayat

Çankırı'da keklikler karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya