?>

Slovenya'nın ilk kadın Dışişleri Bakanı Tanja Fajon: Kaba, saldırgan ve nefret dolu iletişim tonlarını görmezden gelmeyi öğrendim

Slovenya Dışişleri Bakanı Fajon, "Yıllar içinde eleştirilere kulak asmayan bir yapı geliştirdim. Kaba, aşağılayıcı, küçük düşürücü, hatta saldırgan ve nefret dolu iletişim tonlarıyla yaşamayı ve bunları görmezden gelmeyi öğrendim" dedi

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 1 yıl önce

İstanbul

Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, erkek egemen bir alanda kadın olarak çalışmanın zorluklarını nasıl aştığına ilişkin, "Yıllar içinde eleştirilere kulak asmayan bir yapı geliştirdim. Kaba, aşağılayıcı, küçük düşürücü, hatta saldırgan ve nefret dolu iletişim tonlarıyla yaşamayı ve bunları görmezden gelmeyi öğrendim." dedi.

Slovenya'nın ilk kadın Dışişleri Bakanı ve Sosyal Demokratlar (SD) Partisinin Genel Başkanı Tanja Fajon, 2009'da başlayan siyasi kariyerinde karşılaştığı zorlukları ve bunlarla nasıl mücadele ettiğini anlattı.

Fajon, gazeteci olarak başladığı kariyerini, 2009'da Avrupa Parlamentosuna (AP) seçilmesiyle siyasete taşıdığını belirterek, şöyle devam etti:

"Brüksel'de 10 yılı aşkın süre gazeteci olarak çalıştım ve Avrupa Birliği (AB) politikalarını takip ettim. Bu süreçte AB karar alma prosedürüne ve AB kurumlarında tartışılan konulara hakim oldum.

Siyasete girmeyi planlamamıştım aksine siyaset beni buldu. AP 2009 seçimlerinde, Slovenya Sosyalistler ve Demokratlar listesinden aday olmak isteyip istemediğim soruldu.

Kabul ettim ve seçildim, gerisi malum. Verdiğim bu karardan asla pişman olmadım."

Slovenya'da geçen yıl yapılan genel seçimin ardından Robert Golob başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirildiğini aktaran Fajon, "Slovenya tarihindeki ilk kadın dışişleri bakanı olarak amacım, karar alma pozisyonları da dahil olmak üzere her düzeyde, kadınların diplomasideki rolünü aktif şekilde teşvik etmek ve güçlendirmek" dedi.

"Yıllar içinde eleştirilere kulak asmayan bir yapı geliştirdim"

Fajon, tarih boyunca siyaset ve diplomasi gibi çalışma alanlarının erkek egemen olduğuna dikkati çekerek, "Siyasete giren kadınların üst pozisyonlara gelebilmek için erkeklere kıyasla daha fazla mücadele etmek ve daha fazla çalışmak zorunda oldukları ne yazık ki çok açık bir gerçek." ifadesini kullandı.

Temmuzda yapılan NATO Zirvesinde kadın meslektaşlarıyla çektirdiği bir fotoğrafa, Slovenyalı eski bakan ve ekonomist Joze Pavlic Damijan'ın yaptığı cinsiyetçi yoruma değinen Fajon, şunları dile getirdi:

"Kadınlar genellikle ötekileştirici ve küçümseyici ifadelerle hedef alınıyor. Ne yazık ki siyasetçiler ve entelektüeller de cinsiyetçi ve şovenist söylemlerden muaf değil.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki son NATO Zirvesine katılan kadın dışişleri bakanları ve ben, Twitter'da ünlü bir Sloven ekonomist ve siyasetçi tarafından 'tavuklar' olarak adlandırıldık.

Bu beni hem üzdü hem de kızdırdı ancak aynı zamanda feminist dış politika da dahil olmak üzere kadın sorunlarını çözmek için itici güç verdi."

Fajon, siyasete giren kadınların, aşağılayıcı söylemler karşısında pes etmek yerine, mücadele yolları geliştirmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, "Ben de yıllar içinde eleştirilere kulak asmayan bir yapı geliştirdim. Kaba, aşağılayıcı, küçük düşürücü, hatta saldırgan ve nefret dolu iletişim tonlarıyla yaşamayı ve bunları görmezden gelmeyi öğrendim." diye konuştu.

"Sloven kadın diplomatların yaklaşık dörtte biri cinsel tacize tanık oldu veya yaşadı"

Kadın diplomatların mobbinge (yıldırı) uğrayabildiğine işaret eden Fajon, "Ne yazık ki diplomasi, cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, mobbing ve tacizden muaf değil. Güçlendirilmiş Diplomasi adlı 2020'de yapılan İzlanda-Slovenya ortak çalışmasının verileri, ankete katılan Sloven kadın diplomatların yaklaşık dörtte birinin 10 yıllık süre zarfında cinsel tacize tanık olduğunu veya yaşadığını gösteriyor." dedi.

Fajon, bakanlık olarak bu istatistikleri ciddiye aldıklarının altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

"İş yerinde mobbing veya şiddet olaylarını azaltmaya yönelik tedbirler uygulamaya koyduk. Bakanlığımızda, tüm çalışanların güvenle başvurabileceği (açıklık ve fırsat eşitliği için) atanmış görevliler var.

Bu görevliler, iş yerinde mobbing ve şiddet şikayetlerini ele alırken resmi ve yasal protokolleri takip ediyor. Ayrıca bakanlık çalışanları için iş yerinde mobbing ve cinsel şiddetin önlenmesi konusunda duyarlılık atölyeleri yapıyoruz."

Kadınların iş yerlerinde maruz kaldığı sorunların sadece ülkesine özgü olmadığını aktaran Fajon, "Yasal değişiklikler, eğitim ve farkındalık oluşturma da dahil olmak üzere kadınlar için fiili toplumsal cinsiyet eşitliğini ve eşit fırsatları güvence altına alma konusunda kararlı olmak hepimizin görevi. Cinsiyete dayalı önyargı, ayrımcılık ve şiddetin diplomaside yeri yok." değerlendirmesini yaptı.

"Slovenya için 2022, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından tarihi bir yıldı"

Fajon, ülkesinin 2022'de toplumsal cinsiyet eşitliği açısından tarihi bir yıl geçirdiğine işaret ederek, "Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, yüzde 40 ki bu şimdiye kadarki en yüksek oran, kadın milletvekili çıkardık. Slovenya'da ilk kez bir kadın cumhurbaşkanı, parlamento başkanı ve dışişleri bakanı oldu. Ayrıca devlet başsavcılığı görevini de ilk kez bir kadın üstlendi" dedi.

Sloven Bakan, dışişleri bakanlığı görevini devraldığından bu yana "fırsat eşitliği" konusunda önemli adımlar attıklarına dikkati çekerek, sözlerini "Bugün Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığındaki üst düzey yönetim pozisyonlarının yüzde 60'ında kadınlar görev yapıyor ve Slovenya'daki büyükelçilik görevlerinin üçte biri kadınlar tarafından yürütülüyor." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

KVKK'dan 'ürün tanıtımı için çekilen fotoğrafların paylaşımı'na ilişkin karar

2023-08-05 13:08 - Medya

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda Kolombiya ile Fas, son 16 turuna kalan takımlar oldu

2023-08-03 16:03 - Spor

İstanbul'da hayvanat bahçesinde 'eyyam-ı bahur mönüsü'

2023-08-05 18:22 - Magazin

Süper Lig'e 'teknik' bakış

2023-08-05 11:43 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Kaliteli Tam Kapalı Tesettür Mayo Fırsatları

2023-07-31 14:43 - İnsan&Hayat

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde tur atladı

2023-08-01 22:47 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 üniversiteye rektör atadı

2023-08-01 09:13 - Gündem

Milli voleybolcu Baladın'ı tehdit ettiği ileri sürülen zanlı tutuklandı

2023-08-01 22:22 - Asayiş

Polonya, Belarus sınırındaki asker sayısını artırma kararı aldı

2023-08-01 23:02 - Dünya

ABD, BMGK dönem başkanlığında, çatışma kaynaklı kıtlık ve gıda güvensizliğine öncelik verecek

2023-08-02 10:17 - Dünya

İlgili Haberler

Her vize yeni bir yaşama tarzına açılan bir kapı mı?

11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

5 soruda yetkisiz çakar ve ruhsatsız silahlara yönelik düzenlemenin merak edilenleri

11:24 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İran neden başkentini değiştirmeyi planlıyor?

16:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde İsrail'de 270 Filistinli çocuğun tutukluluğu devam ediyor

17:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Bosna Hersek'e 'karmaşık siyasi yapı' getiren Dayton Barış Antlaşması' 29. yılında

12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanları görevden uzaklaştırıldı

20:12 - Gündem

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'yi ziyaret edecek

19:47 - Dünya

Enerji dünyasını buluşturan İstanbul Energy Forum sona erdi

19:43 - Ekonomi

UCM'nin İsrail'e yönelik kararları, Batı'nın silah ambargolarına zemin hazırlayabilir

19:22 - Dünya

Çanakkale Boğaz hattında bazı feribot seferleri iptal edildi

19:07 - Çevre & Seyahat