?>

Skolyoz tedavisinde vakit kaybetmeyin!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Cengiz Bahadır, “Skolyoz tedavisinde vakit kaybetmeyin” önerisinde bulundu.

Gündem - 9 yıl önce

“Skolyoz, diğer adıyla omurga eğriliği, omurganın sağa veya sola eğilmesidir” diyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Cengiz Bahadır, “Skolyozda omurga sağa veya sola doğru eğimlenirken aynı anda bir dönme de meydana gelir. Normal bir omurgaya arkadan bakıldığında düz bir görüntüye sahiptir fakat skolyoz olan omurgada bir yada birkaç tarafa eğim vardır. Aynı zamanda skolyoz olan bir omurgaya yandan bakıldığında da sırtta kamburlaşma görülür. Skolyoz omurganın herhangi bir bölümünde tek başına görülebileceği gibi birden fazla bölümde de görülebilir” diye konuştu. 

 Skolyozun doğumsal olabileceği gibi herhangi bir sebep olmadan (idiyopatik) kendiğilinden de gelişebileceğini anlatan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Cengiz Bahadır, “Sık görülmemekle beraber altta yatan kas iskelet sistemi hastalığına bağlı olarak da skolyoz gelişebilir. İdiopatik yani birincil skolyoz bebeklikte ortaya çıktığı gibi ergenlik ve yetişkinlik dönemde de başlayabilir. Nöromusküler yani ikincil skolyozun sebebi birçok hastalık (serebral palsi, çocuk felci, kas hastalıkları) olabilir. 

 Skolyozun ilerleyişi kişinin yaşı, cinsiyeti, eğriliğin tipi ve büyüklüğüyle farklılık gösterir. Skolyoz kız çocuklarında daha fazla görülmektedir. Hızlı büyümenin olduğu ergenlikte eğrilik hızlı ilerler. Eğer çift eğrilik varsa yani omurganın birden fazla bölümü etkilenmişse bu da skolyozun ilerleme potansiyelinin yüksek olduğunu gösterir” dedi.

SKOLYOZ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Cengiz Bahadır, skolyozun belirlerinin başın bir tarafa doğru eğimli olması, Göğüs kafesinde asimetri, Kürek kemiklerinden birinin diğerine göre daha tümsek şeklinde olması, Kalçalar ve omuz seviyeleri eşit olmaması, Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşit olup olmaması ve Bacak eşitliklerinin aynı olmadığından şikayet edilmesi olarak sıraladı. Skolyozun tanısı için dikkatli bir muayene ve basit bir röntgen filminun yeterli olacağını anlatan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Cengiz Bahadır, “Yalnız her eğrilik skolyoz değildir. 

Skolyozda vertebra eğimi 10 derecenin üzerinde olmaldır. Bunun altındaki eğrilikler skolyoz olarak sınıflandırılmaz. Skolyozda erken tanı önemlidir. 40-50 dereceye ulaşmış skolyozlar genelde cerrahi olarak tedavi edildiğinden bu aşamalara gelmeden tanı konması önemlidir. Erken tanı ile tedavi çok daha başarılı olmaktadır. Erken yaşlarda özelikle ergenlik öncesi dönemde eğrilik fazla ise kişiye özel korse kullanılabilir. Skolyozun tedavisi her zaman özel egzersiz programları ile yapılmaktadır. Bunlardan en önemlisi olan Schroth methodu, kendisi de skolyoz olan Katherina Schroth tarafından geliştirilmiştir. 

1921 yılında Schroth tarafından uygulanmaya başlayan üç boyutlu egzersiz tedavisi günümüzde gelişerek ve başta Almanya olmak üzere birçok ülkede yaygınlaşarak uygulanmaya devam edilmektedir. Egzersizler özellikle skolyozlu omurganın konkav tarafına nefes alınması ve ayna karşısında kişinin deformitelerini düzeltme temeline dayanır. Kişi ayna karşısında öğretilen duruşlar ve egzersizler ile duruş kontrolünü sağlayarak, bu düzgünlüğü günlük yaşamında nasıl devam ettireceğini öğrenir” şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galaxy A4'ün ekranı nasıl olacak!

2016-05-08 07:02 - Teknoloji

iPhone 7'de 3.5mm jak yuvası görüldü!

2016-05-04 00:57 - Teknoloji

Canlı bomba şüphelisi kadın yakalandı!

2016-05-08 02:08 - Yerel haber-Şirket Haber

Ekonomi Eski Bakanı Zeybekci’den Davutoğlu’na veda mesajı

2016-05-06 13:52 - Siyaset

Hasan Şaş’ın kızı 7 yaşına bastı

2016-05-10 13:46 - Magazin

Herkesin konuştuğu genç fenomene ödül

2016-05-07 18:42 - Medya

İki aile arasındaki kavga kanlı bitti: 1 ölü, 9 yaralı

2016-05-07 16:37 - Yerel haber-Şirket Haber

Android, iPhone ve iPad İçin en yeni yarış oyunları

2016-05-10 04:51 - Teknoloji

En güzel anneler günü hediyesi

2016-05-07 12:48 - Gündem

Basın İlan Kurumu’na yaylım ateşi!

2016-05-05 20:42 - Özel Haber

İlgili Haberler

Çanakkale Boğazı tek yönlü transit gemi geçişlerine yeniden açıldı

13:27 - Gündem

İstanbul'da yolcusunu istediği yere götürmeyip araçtan indiren taksiye ceza

13:23 - Gündem

Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Demir, İslamofobi ile Mücadele Merkezi'ni anlattı

13:13 - Gündem

İzmir'de bebeğin öldüğü haşere ilaçlamasında tarım depoları için üretilen ilaç kullanılmış

13:07 - Gündem

Sosyal yardım faydalanıcılarının istihdamı için işverenlere 564 milyon lira destek

12:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Zelenskiy, AB zirvesi girişinde ABD'yi Avrupa ile birlikte hareket etmeye çağırdı

13:33 - Dünya

Çanakkale Boğazı tek yönlü transit gemi geçişlerine yeniden açıldı

13:27 - Gündem

İstanbul'da yolcusunu istediği yere götürmeyip araçtan indiren taksiye ceza

13:23 - Gündem

Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Demir, İslamofobi ile Mücadele Merkezi'ni anlattı

13:13 - Gündem

İzmir'de bebeğin öldüğü haşere ilaçlamasında tarım depoları için üretilen ilaç kullanılmış

13:07 - Gündem