?>

Skolyoz tedavisinde geç kalmayın

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Bahadır, skolyoz hastalığında erken teşhis ve tedavisinin önemine değindi.

Sağlık - 7 yıl önce

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Bahadır, skolyoz hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Skolyoz, diğer adıyla omurga eğriliğinin, omurganın sağa veya sola eğilmesi olarak açıklayan Prof. Dr. Bahadır, “Skolyoz doğumsal olabileceği gibi herhangi bir sebep olmadan (idiyopatik) kendiğilinden de gelişebilir. Sık görümememekle beraber altta yatan kas iskelet sistemi hastalığına bağlı olarak da skolyoz gelişebilir. İdiopatik yani birincil skolyoz bebeklikte ortaya çıktığı gibi ergenlik ve yetişkinlik dönemde de başlayabilir. Nöromusküler yani ikincil skolyozun sebebi birçok hastalık (serebral palsi, çocuk felci, kas hastalıkları) olabilir” dedi.

Başın bir tarafa doğru eğimli olması, göğüs kafesinde asimetri, kürek kemiklerinden birinin diğerine göre daha tümsek şeklinde olması, kalçalar ve omuz seviyeleri eşit olmaması, bacak eşitliklerinin aynı olmadığından şikayet edilmesi gibi durumlar skolyoz habercisi olabileceğinin beliren Prof. Dr. Bahadır, “Skolyozun ilerleyişi kişinin yaşı, cinsiyeti, eğriliğin tipi ve büyüklüğüyle farklılık gösterir. Skolyoz kız çocuklarında daha fazla görülmektedir. Hızlı büyümenin olduğu ergenlikte eğrilik hızlı ilerler. Skolyozun tanısı için dikkatli bir muayene ve basit bir röntgen filmi yeterlidir. Yalnız her eğrilik skolyoz değildir. Skolyozda vertebra eğimi 10 derecenin üzerinde olmaldır. Bunun altındaki eğrilikler skolyoz olarak sınıflandırılmaz” şeklinde konuştu.

“Erken tanı ile tedavi çok daha başarılı olmaktadır”

Skolyozda erken tanının çok önemli olduğunu vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Bahadır, “40-50 dereceye ulaşmış skolyozlar genelde cerrahi olarak tedavi edildiğinden bu aşamalara gelmeden tanı konması önemlidir. Erken tanı ile tedavi çok daha başarılı olmaktadır. Erken yaşlarda özelikle ergenlik öncesi dönemde eğrilik fazla ise kişiye özel korse kullanılabilir. Hasta bu korseyi günün büyük bölümünde kullanır. Skolyozun tedavisi her zaman özel egzersiz programları ile yapılmaktadır. Bunlardan en önemlisi olan Schroth methodu, kendisi de skolyoz olan Katherina Schroth tarafından geliştirilmiştir. 1921 yılında Schroth tarafından uygulanmaya başlayan üç boyutlu egzersiz tedavisi günümüzde gelişerek ve başta Almanya olmak üzere birçok ülkede yaygınlaşarak uygulanmaya devam edilmektedir. Egzersizler özellikle skolyozlu omurganın konkav tarafına nefes alınması ve ayna karşısında kişinin deformitelerini düzeltme temeline dayanır. Kişi ayna karşısında öğretilen duruşlar ve egzersizler ile duruş kontrolünü sağlayarak, bu düzgünlüğü günlük yaşamında nasıl devam ettireceğini öğrenir. Günlük yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi, kamburluk ve çukurlukların düzeltilmesi, mobilizasyon ve egzersiz bu tekniğin temel elementleridir. Egzersizler nefes temelli olduğu için yapılan çalışmalarda akciğer kapasitesinde iyileşme, eğrilikte azalma ve gövde duruşunda düzelme görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Schroth methodunun geleneksel skolyoz tedavilerine göre daha başarılı sonuçlar elde edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Bahadır, “Genelde 15 seanslık bir egzersiz programı ile bu teknik hastaya iyice öğretilir ve hasta bu egzersizleri hiç bırakmadan uygulamaya devam eder. Bu egzersiz tekniği sayesinde özellikle çok ilerlememiş çocuk ve genç skolyozlu hastalarda son derece başarılı sonuçlar alınmakta eğriliğin ilerleyişi durdurulabilmekte ve eğrilik açısı azaltılabilmektedir” dedi.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Göz damarları tıkanıklığı görme kayıplarına yol açabilir"

2017-12-05 14:23 - Sağlık

BDDK, Bank of China Turkey AŞ'ye lisans verdi

2017-12-01 18:32 - Ekonomi

Abdullah Avcı: 'Önemli olan lider gibi oynamak'

2017-12-04 00:47 - Spor

Tarkan, “Beni Çok Sev“ ile ilk kez fizy’de

2017-12-02 16:55 - Magazin

Firari FETÖ'cüler, Hakan Atilla davasında

2017-12-02 19:17 - Dünya

Şehit Aileleri Derneğinden Nur Yerlitaş hakkında suç duyurusu

2017-11-30 00:12 - Magazin

Türk bilim insanlarına göre kıtalar bal gibi damlıyor

2017-11-29 18:02 - Teknoloji

Koskoca bir semte ismini veren 'Şaşkın Bakkal'ın hikâyesi

2017-12-06 07:12 - Çevre-Hayat

'Para transferlerini kuzenim yapmış olabilir'

2017-12-04 19:32 - Gündem

Litvanya'nın Renkli Dünyası fotoğraf sergisi açıldı

2017-12-05 19:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

DSÖ'nün Suriye'de dağıtacağı 50 ton tıbbi malzeme Türkiye'ye ulaştı

16:02 - Sağlık

Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyor

15:42 - Sağlık

DSÖ eğiticisi Türk doktor, Ukrayna'da meslektaşlarına hayat kurtarma eğitimi verdi

12:52 - Sağlık

Türk Böbrek Vakfından organ nakli olanlara "pestisit" uyarısı

23:43 - Sağlık

Hakkari'de ilk kez bypass ve kalp kapakçığı ameliyatı yapıldı

21:53 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hint Okyanusu'nu çevreleyen ülkeler 2004 depreminde hayatını kaybedenlerin yasını tutuyor

16:08 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hanuka Bayramı'nı kutladı

16:03 - Gündem

İsrail ordusu iki gün süren saldırıların ardından Tulkerim'den çekildi

15:58 - Dünya

Sivasspor, Süper Lig'de 900 puana ulaştı

15:53 - Spor

Türkiye'de 2024 böyle geçti

15:47 - Gündem