?>

Sivas'ta oluşan obruk ve dolinler tarım arazisine dönüştürüldü

Sivas'ta jipsli kayaçlardan oluşan bölgede, yağışlar sonrası yaşanan çözülme ile meydana gelen birçok obruk ve dolin, köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılmaya başlandı.

Gündem - 1 yıl önce

Sivas

Sivas il merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Beypınar köyü mevkisindeki jipsli kayaçlardan oluşan bölgede, yağışlar nedeniyle çözülme yaşanınca çok sayıda obruk ve dolin meydana geldi.

Köylüler, obruk ve dolinlerin oluştuğu alanları tahıl ekip, tarım arazisi olarak kullanmaya başladı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, AA muhabirine, bölgede obruk ve dolinlerin oluşmasının kayaç yapıyla ilgili olduğunu söyledi.

Kayaç yapının kalsiyum sülfattan oluşan jipsi sahalar olduğunu belirten Kartal, "Bu jipse bakıldığı zaman ve Türkiye'de yaygınlık anlamında incelediğimizde daha çok Sivas, Çankırı, Yozgat ve Ankara civarında yoğunluk kazandığını görüyoruz." dedi.

"Jips suyla reaksiyona girdiği zaman çok çabuk çözülüyor"

Bu jipslerin kapladığı alan itibarıyla Sivas'ta daha çok görüldüğünü anlatan Kartal, "Buradaki kalsiyum sülfat olan jips suyla reaksiyona girdiği zaman çok çabuk çözülebilme özelliğine sahip. Bu yüzden yeryüzü şekilleri incelendiği zaman çözülme dolinleri adını verdiğimiz irili ufaklı çok fazla dolin oluşmakta." diye konuştu.

Kartal, jipsin kolay çözülebilme özelliğine sahip olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Jips toprak yapısı itibarıyla kendine özgü bir formasyon oluşturmakta, çözüldüğü zaman kırmızı renkli toprakları meydana getirmekte. Özellikle çözüldüğü çukur sahalarda, dolin çukurlarında o topraklar birikmekte ve biriken topraklarda tahıl tarımının yapılmasına çok uygun şartlar ve zemin oluşturmakta. Bu topraklarda genellikle fazla tarım sistemi ve çeşitliliği yapılamıyor. Burada daha çok Sivas iline uygun, karasal iklime uygunluk gösteren tahıl türleri yetiştiriliyor. Burada özellikle şunu söyleyebiliriz, burası kuru tarım için çok uygun sahalar, sulu tarım için uygun sahalar değil. Çünkü bunların temelinde jips olduğu için çok çabuk çözülme özelliğine sahip. Bunlar çözüldükçe kendi içinde daha da derinlere, daha da aşağılara doğru inilebilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

37 yıldır atıl olan fabrikada çarklar kenevir işlemek için yeniden dönmeye başladı

2023-10-08 17:03 - Ekonomi

İskilip çileği coğrafi işaretle tescillendi

2023-10-07 17:22 - Ekonomi

Şehit polis memuru Şimşek, memleketine uğurlandı

2023-10-06 14:23 - Gündem

Türkiye şampiyonu görme engelli yüzücü Cemre'nin hedefi uluslararası başarılar

2023-10-08 11:53 - Spor

DC United'da Wayne Rooney dönemi sona erdi

2023-10-08 14:23 - Spor

İklim değişikliği nedeniyle Güney Amerika'da sıcak hava dalgası en az 100 kat olası hale geldi

2023-10-10 18:43 - Dünya

Türkiye'deki su havzalarının kuraklık yönetim planlarıyla korunması hedefleniyor

2023-10-04 20:38 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

2023-10-10 22:03 - Siyaset

Beypazarı'ndaki kömür madeninde yaralanan işçilerden 11'i taburcu edildi

2023-10-06 14:17 - Gündem

ÖSYM, sınav süreçlerinde "yapay zeka"ya geçiş çalışmalarına başladı

2023-10-06 11:47 - Teknoloji

İlgili Haberler

Sarıyer açıklarında sürüklenen kuru yük gemisi için kurtarma ekibi sevk edildi

20:02 - Gündem

THY'nin yolcu sayısı ocak ayında 6,8 milyona çıktı

19:57 - Gündem

Gümüşhane'de anne ayı ve yavruları görüntülendi

19:52 - Gündem

Fethiye'de kuvvetli rüzgar nedeniyle tekne battı

18:07 - Gündem

TÜBİTAK 32. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni Antalya'da gerçekleşecek

18:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Sarıyer açıklarında sürüklenen kuru yük gemisi için kurtarma ekibi sevk edildi

20:02 - Gündem

THY'nin yolcu sayısı ocak ayında 6,8 milyona çıktı

19:57 - Gündem

Gümüşhane'de anne ayı ve yavruları görüntülendi

19:52 - Gündem

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde patlayan füzesiyle 2 kişi öldü

19:47 - Dünya

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi