?>

'Şişkinlik önemli hastalıkların işareti olabilir'

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akyüz, "Şişkinlik, gaz ve geğirme toplumda sık rastlanan şikayetlerdir. Bu şikayetler hassas bağırsak sendromu, fonksiyonel hazımsızlık gibi hastalıklara eşlik edebilir." dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

İSTANBUL

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Akyüz, şişkinlik, gaz ve geğirmenin toplumda sık rastlanan şikayetlerden olduğunu belirterek, "Gözle görülür anormallikler yok iken bu şikayetler hassas bağırsak sendromu, fonksiyonel hazımsızlık gibi fonksiyonel hastalıklara eşlik edebilir." dedi.

Prof. Dr. Akyüz, yaptığı açıklamada, şişkinlik, gaz ve geğirmenin önemli hastalıkların işareti olabileceğini bildirdi.

Bu rahatsızlıkların, toplumda sık rastlanan şikayetlerden olduğunu ifade eden Akyüz, bu tür şikayetlerin, gözle görülür anormallikler yokken hassas bağırsak sendromu, fonksiyonel hazımsızlık gibi hastalıklara eşlik edebileceğini belirterek, ayrıca, laktoz intoleransı, fruktoz intoleransı, fruktan tüketimi, sorbitol tüketimi, gluten duyarlılığı, peptik ülser, reflü, kronik kabızlık, safra taşı hastalıklarıyla ya da tek başına da görülebileceğine dikkati çekti.

Hastalarda, gastrointestinal sistemde çok miktarda gaz veya hava içeriğinin nereden kaynaklandığı sorusunun akla gelebileceğini aktaran Akyüz, hastalığın nedenlerinin bağırsakta gaz üretiminin artması, gastrointestinal sistemde hareket bozukluğuna bağlı birikmiş havanın boşalamaması ve fazla hava yutma şeklinde görülebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Akyüz, yemek yeme ve su içme esnasında hava yutmanın normal fizyolojik bir olay olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Sağlıklı insanlarda yapılan bir çalışmalarda 10 mililitre sıvıyla yaklaşık 8-32 mililitre hava yutulduğu gösterilmiştir. Dik pozisyonda yutulmuş hava midenin üst kısmında birikir. Midenin üst bölgesindeki gerilmeyle yemek borusu ile mide bileşkesinde geçici gevşeme olur. Böylece yutulmuş hava dışarı çıkar. Hava yemek borusuna girdiğinde gerilmeye neden olur. Böylece yemek borusunun üst kısmı gevşer ve gaz yutağa doğru kaçarak ağız yolu ile atılır (geğirme). Yemek sonrası 3-4 geğirme normaldir. Bu yutkunma esnasında havanın yutulmasından kaynaklanmaktadır. Geğirme reflü ve fonksiyonel hazımsızlıkta sık görülmekle birlikte tek başına bir şikayet olarak da görülebilen bir fonksiyonel gastrointestinal sistem hastalığıdır."

Can sıkıcı tekrarlayan geğirmelerin davranışsal bir bozukluk olup, fazla hava yutulmasından kaynaklandığını aktaran Akyüz, bu hastalardaki değerlendirmenin bir parçasının da psikiyatri olması gerektiğini kaydetti.

Hastalık denilebilmesi için hava yutmanın haftada en az birkaç defa olması ve yaşam kalitesini bozması gerektiğinin altını çizen Akyüz, "Tedavide eğer altta yatan bir hastalık tespit edilmiş ise (reflü, safra taşı veya ülser gibi) onun tedavisi önerilir. Aksi takdirde, davranış terapisi, konuşma terapisi, ilaçlar ve diyet önerilir. Hekimlerin gaz tedavisinde en fazla kullandıkları ilaçlar mide asit baskılayıcılar yüzde 22, barsak hareketlerini artırıcı ilaçlar yüzde 10, anksiyolitik yüzde 8, antidepresan yüzde 6, laksatif (ishal yapan ilaçlar) yüzde 6, simetikon yüzde 4, laktaz enzim replasmanı yüzde 2.5, antibiyotik yüzde 2.5. Bu ilaçların yararı hastaya göre değişmekle birlikte yüzde 30-40 hastada etkili olabilir." açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Akyüz, bağırsak gazı ve karın şişkinliği ön planda ise hastalığın diyet ile ilişkisinin de sorgulanması gerektiğini belirterek, diyet önerisi yaparken hastaya en fazla dokunan ve yedikten sonra şikayet oluşturan gıdaların diyetten çıkarılması önerisinde bulundu.

Muhabir: Elif Küçük

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hicri takvime göre hangi aydayız? Hicri takvim 2019

2019-01-10 11:02 - Kültür Sanat

Orta Doğu haritasını İngiliz kadın ajan Gertrude Bell çizdi

2019-01-07 12:27 - Gündem

Fenerbahçeli futbolculara Cuma namazı çıkışı yoğun ilgi

2019-01-04 17:23 - Spor

Fransa’da savaş uçağı kayboldu

2019-01-09 23:36 - Dünya

Çarptığı genci ölüme terk eden CHP’li Başkan tutuklandı

2019-01-08 18:58 - Asayiş

’Müslüm’ 2018’in en çok izlenen filmi oldu

2019-01-04 13:30 - Magazin

Ceren Damar Şenel'in katil zanlısı tutuklandı

2019-01-04 00:39 - Asayiş

Zuhal Topal'la Sofrada Kim Kazandı? 4 Ocak Haftanın BİRİNCİSİ KİM OLDU?

2019-01-04 21:32 - Magazin

Leyla Alaton "Ayasofya'da dans" fotoğrafı için özür diledi

2019-01-06 19:11 - Magazin

Sakarya’da 5 ilçede taşımalı eğitime bin gün ara verildi | Sakarya'da 9 Ocak okullar tatil mi?

2019-01-09 03:32 - Eğitim

İlgili Haberler

Türkiye'de lösemili çocukların yüzde 90'ı güncel tedavilerle iyileşebiliyor

11:28 - Sağlık

Yenidoğan yoğun bakımlara sil baştan düzen geliyor

11:22 - Sağlık

Malatya'da 12. Gastroenteroloji Cerrahisi ve 2. Ulusal Karaciğer Nakli kongreleri başladı

23:12 - Sağlık

TİKA'dan Bosna Hersek'teki sağlık sistemine destek

21:12 - Sağlık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş'tan "organ bağışı" çağrısı

20:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Azerbaycan'ın Karabağ zaferinin üzerinden 4 yıl geçti

11:43 - Dünya

Arda Güler ve Kenan Yıldız, dünyanın en değerli 21 yaş altı 10 futbolcusu arasında

11:37 - Spor

Biden yönetiminin ekonomi karnesi

11:32 - Ekonomi

Almanya 2025 başlarında erken seçime gidilebilir

11:27 - Dünya

Trump'ın uygulamayı planladığı politikaların Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacağı öngö

11:23 - Ekonomi