?>

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünden Paris'teki 'polis şiddeti'ne suç duyurusu

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, AA Paris Foto Muhabiri Yalçın başta olmak üzere eylemlerde polis şiddeti nedeniyle yaralanan gazeteciler için polis hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dünya - 5 yıl önce

Paris

Fransız basınında yer alan haberlere göre, Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF), yetkilileri ile 13 gazeteci, gösterilerde polisin kullandığı plastik bomba veya gaz kapsülü nedeniyle yaralanan, aralarında AA Paris Foto Muhabiri Mustafa Yalçın'ın da olduğu gazeteciler için polis aleyhinde Paris Savcılığına başvurdu.

Fransa'da polis şiddetinin bilançosu ağır Paris'te polisin attığı gaz kapsülü AA foto muhabirini yaraladı

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, yaptığı açıklamada, "Bu şiddetin ve faillerinin cezalandırılması için suç duyurusunda bulunduk." ifadesini kullandı.

Delore, gösterilerde gazetecilerin yaralanmaması için Fransız yetkililerin polisin kamu düzenini sağlama yöntemlerini gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Bu arada, RSF'den yapılan yazılı açıklamada, son günlerde Cumhurbaşkanı Emmmanuel Macron yönetiminin emeklilik reformunu protesto için düzenlenen gösterilerde gazetecilere uygulanan şiddete sert şekilde tepki gösterildi.

AA foto muhabiri Yalçın'ın 5 Aralık'ta Paris'teki gösteride, üzerinde maske bulunmasına rağmen polisin kullandığı plastik bomba nedeniyle gözünden yaralandığı ve gözünü kaybetme riski bulunduğu hatırlatılan açıklamada, eylemlerde başka gazetecilerin de yaralandığına ve gösterilerin ilk 12 günkü bilançosunun endişe verici olduğuna işaret edildi.

Paris'te polisin attığı gaz kapsülü AA foto muhabirini yaraladı

Açıklamada, RSF'nin Avrupa Sorumlusu Pauline Ades-Mevel'in ifadelerine yer verildi. Ades-Mevel, Fransa İçişleri Bakanlığının eylemlerde gazetecilerin mesleğine saygı duyması hususunda güvenlik güçlerine talimat vermesi çağrısında bulundu.

RSF'e göre, sarı yeleklilerin gösterilerinin ilk 6 ayında 54 gazeteci polis şiddeti nedeniyle yaralandı.

Yalçın'ın yaralanması

Paris'te emeklilik reformunu protesto etmek amacıyla düzenlenen gösteriyi yakından takip eden Yalçın, Republique Meydanı yanındaki Magenta Bulvarı'nda yaşanan şiddet olaylarının fotoğrafını çekmeye çalıştığı sırada bir cismin maskesini delmesi sonucu gözünden yaralanmıştı.

Maske camının kırılmasıyla kanlar içinde kalan Yalçın'a ilk müdahale olay yerindeki sağlık görevlilerince, ardından doktorlar tarafından ambulansta yapılmıştı.

Daha sonra Cochin Hastanesine kaldırılan Yalçın, yaklaşık 5 saat süren bir ameliyat geçirmişti.

Yalçın'ın ağır hasar gören sol gözünün görme yetisini kaybetme riski bulunuyor.

Yalçın'ın gözüne isabet eden cisim, Fransız cankurtaran Ronan Pacs'a göre Fransız polisinin plastik bombası oldu.

Ülkede, başta Paris'te olmak üzere emeklilik reformunu protesto eden on binlerce göstericiyle polis arasında yer yer arbede yaşanmıştı.

Göstericilerin çevreye verdikleri zarar ve bazı araçları ateşe vermesi üzerine polis müdahalede bulunmuş ve Yalçın'ın yanı sıra iki gazeteci ve bir gösterici yaralanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu Fatma Girik: Sağlığıma kavuşsam 'hanım ağa' rolünde oynayabilirim

2019-12-17 16:41 - Magazin

Fransa’da emeklilik reformu protestosu için yeni eylem çağrısı

2019-12-20 01:27 - Dünya

Fenerbahçe Teknik Direktörü Yanal: Fenerbahçe için bazı çirkin saldırganlıklar var

2019-12-23 01:57 - Spor

KKTC Lefkoşa Milletvekili Nami: “Türkiye, Doğu Akdeniz'de varlığını hissettiriyor“

2019-12-21 14:01 - Gündem

İstikbal Mobilya Kayserispor son 16 turuna yükseldi

2019-12-19 18:57 - Spor

Amerikan Hastanesi'nden 'Rahmi Koç'un sağlık durumu' ile ilgili açıklama

2019-12-17 19:37 - Gündem

Şanlıurfa'nın tarihi 'kümbet evleri' turizme kazandırılacak

2019-12-24 14:45 - Kültür Sanat

Aksaray Üniversitesi mehter takımının Ugandalıları ilgi çekiyor

2019-12-22 15:50 - Gündem

Ciltteki kuruluk erken yaşlanmaya neden oluyor

2019-12-21 15:18 - Sağlık

'Duvara bantladığı ciğeri' sokak hayvanları yararına satışa çıkardı

2019-12-17 15:32 - Genel

İlgili Haberler

ABD ve Meksika, sınırın kendi taraflarında koordineli devriye yapma konusunda anlaştı

06:12 - Dünya

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD ve Meksika, sınırın kendi taraflarında koordineli devriye yapma konusunda anlaştı

06:12 - Dünya

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya