?>

Sınav öncesi ‘kıyaslama’ yanılgısına düşmeyin

Yıl boyunca ders çalışan öğrencileri, sınav tarihi yaklaştıkça büyük bir heyecan sarıyor. Yaşadığı heyecan ve aşırı kaygı nedeniyle kendisini başkaları ile kıyaslamaya başlayan öğrenci, moral bozukluğu nedeniyle sınavda istediği başarıyı elde edemiyor. Uzmanlar, öğ

Gündem - 9 yıl önce

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, öğrencinin, sınav öncesi kendisini başkaları ile kıyaslamasının moral bozmaktan başka bir işe yaramayacağını söyledi. Öğrencilere ve ailelerine önemli tavsiyelerde bulunan Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi kurucusu Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, “Sınava kadar olan sürede öğrencilerin yapmaları gereken en önemli şey, kendilerini arkadaşları ile kıyaslamamalarıdır. Böyle bir kıyaslama içine girmek yanıltıcı olacaktır. Tanımadıkları binlerce kişi ile girecekleri sınavda kendilerini kıyaslayabilecekleri tek kişi yine kendileridir. Önemli olan kendilerini ileriye götürmeleridir. Çünkü başkaları ile kıyaslamak, moral bozmaktan başka işe yaramaz” dedi.

“YARIM BİLGİ, BİLGİSİZLİKTEN KÖTÜDÜR” Ailelerin de bu konuya özen göstermesi gerektiğinin altını çizen Yurdakul, şöyle devam etti: “Aileler de çocuklarını başkaları ile kıyaslamamalı ve onların moralini bozacak söz ve tutumlardan uzak durmalı. Bugünden sonra moral bozmanın kimseye faydası olmadığı gibi başarıyı da arttırmayacaktır. ‘Arkadaşım bu konuları bitirmiş, ben ondan geri kaldım’ ya da “’Şu konularımı yetiştiremedim, arkadaşlarım benden ileride’ gibi düşüncelerle panik ve telaş yapıp programı bozarak çalışmak başarıyı düşürecektir. Çünkü bu telaşla tam öğrenmeden sadece konuları yetiştirmek için acele edecekler, bu da bilgileri yarım yamalak öğrenmelerine yol açacaktır. Yarım bilgi bilgisizlikten kötüdür. O yüzden de tam olarak öğrenmeden panik ve telaşla çalışmak yerine, çalıştıkları yerleri tam öğrenmeleri sınavda çok daha verimli sonuç almalarını sağlayacaktır.”

“PANİK VE TELAŞA GEREK YOK” Öğrencinin, sınavda yarışacağı tek kişinin yine kendisi olacağını belirten Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, “Yapabildiklerinin en iyisini yapmaları, kendilerini kimse ile kıyaslamadan son ana kadar sistemli şekilde çalışmaları onları daha çok başarıya ulaştıracaktır. Bunu yapmaz, kendilerini başkaları ile kıyaslarlarsa o zaman hem motivasyonlarını kaybedecek hem de paniğe kapılıp, sınavda başarısız olacaklardır. Bunu yaşamamalarını dilerim” ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Askeri şehit eden PKK'lılar boğuldu

2016-05-31 03:09 - Gündem

CHP’li Özel halkı ’direniş’e çağırdı

2016-06-01 19:06 - Politika

’Change’ yapıp satmışlar

2016-06-02 13:32 - Asayiş

60 bin 889 metrelik resim sergisi rekoru kırıldı

2016-05-31 19:27 - Gündem

YDÜ Hastanesi Dünya Sigarasızlık Günü’ne Dikkat Çekti

2016-06-01 16:09 - Sağlık

İstanbul’da feci kaza : 1 ölü, 3 yaralı

2016-05-30 13:22 - Yerel haber-Şirket Haber

Sahnenin podyumdan son transferi

2016-05-31 18:08 - Magazin

Kılıçdaroğlu muhtarlarla buluştu

2016-05-28 21:11 - Politika

Ulubatlı Hasan, köyünde anıldı

2016-05-29 23:37 - Genel

Digiturk'ün satışı resmen tamamlandı

2016-06-03 14:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Aliyev, 6 Şubat depremlerinin 2. yılı dolayısıyla Erdoğan'a mesaj gönderdi

16:47 - Gündem

Şırnak'ta Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan askerin cenazesi Düzce'de defnedild

16:33 - Gündem

Bursa Deniz Otobüslerinin 4 seferi iptal edildi

16:02 - Gündem

Deprem uzmanı Prof. Dr. Pampal, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliği değerlendirdi

15:57 - Gündem

Hatay'da inşa edilen köy evlerine yerleşimin başlamasıyla yaşam canlanıyor

15:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Aliyev, 6 Şubat depremlerinin 2. yılı dolayısıyla Erdoğan'a mesaj gönderdi

16:47 - Gündem

YEKA yarışmalarıyla 2 milyar dolarlık bir yatırım ekonomiye kazandırılacak

16:37 - Ekonomi

Şırnak'ta Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan askerin cenazesi Düzce'de defnedild

16:33 - Gündem

Türkiye'deki havalimanlarını ocakta 16,2 milyon yolcu kullandı

16:28 - Ekonomi

Kartalkaya'daki felaketin ardından yangın sigortalarında artış görüldü

16:23 - Ekonomi