?>

Sınav kaygısını azaltmak için 'nefes egzersizi' önerisi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girecek adayların, uyku saatlerine dikkat etmeleri ve diyafram nefes egzersizleri ile sınav kaygısını azaltabilecekleri önerisinde bulunuldu.

Sağlık - 5 yıl önce

Ankara

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek adaylara tavsiyelerde bulunarak, kaygıyla mücadeleye ilişkin bilgi verdi.

Kovid-19 salgınıyla mücadelede sınavlara hazırlanan gençlerin daha fazla stres, kaygı ve endişe taşıdığını ifade eden Gerek, öğrencilerin bu konudaki kaygı ve korkularını mutlaka aileleriyle paylaşmaları gerektiğini belirtti.

Televizyonda ve sosyal medyada koronavirüsle ilgili yer alan haberlerin sınav kaygısını artırdığını vurgulayan Gerek, "Bu süreçte gençler, bu haberlerden gerekli olmadıkça uzak durmalılar. Oysa alınacak basit tedbirler bulaşma riskini en aza indirmektedir. Sınav salonlarında fiziki mesafenin korunacağı ve maske kullanma izni verildiği yetkililer tarafından açıklanmasının bu kaygıyı azaltması beklenmektedir." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Gerek, sınav kaygısı yaşayan ve yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalama endişesi taşıyan çocuklara destek olunması gerektiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sınav kaygısı, öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan endişe halidir. Kendisini huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları, bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme gibi belirtilerle gösterir. Öğrenciyi farkında olmadan kendi davranışını denetleyemez hale gelir. Aileler bu durumu yakından gözlemelidir."

Ailelere çocuklarındaki sınav kaygısını azaltmak için büyük görev düştüğünü anlatan Prof. Dr. Gerek, "Bu kaygıyı azaltmak için uyku saatini düzenlemek, erken yatıp erken kalkmak önemli. Kaygı devam ediyorsa adaylar, diyafram nefesiyle yapılan egzersizleri deneyerek rahatlayabilirler. Kaygı çok yüksek düzeyde ise mutlaka bir uzmandan destek almaları gerekebilir." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Güney Kore ve ABD'den Kuzey Kore'ye 'barış taahhütlerine' uyma çağrısı

2020-06-25 15:42 - Dünya

FETÖ itirafçısı örgütün Jandarma Okullar Komutanlığı yapılanmasını anlattı

2020-06-21 15:17 - Asayiş

Benan öğretmen 'Anadolu masalları'nı ebru ile suya nakşetti

2020-06-24 15:41 - Çevre-Hayat

Çin'de Kovid-19 aşı adayının klinik deneylerinde ikinci aşamaya geçildi

2020-06-21 19:12 - Dünya

Çin'in en büyük e-ticaret şirketi Alibaba, Rusya'da yatırımını artırıyor

2020-06-24 23:37 - Özel Haber

Gök bilimciler, önceden hiç gözlenmeyen astronomik bir nesne keşfetti

2020-06-24 18:27 - Teknoloji

Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı Türkiye'nin NATO'daki yeni askeri kuruluş

2020-06-23 21:02 - Gündem

İngiltere Merkez Bankası ve İngiliz Kilisesi 'köle ticareti' özrü

2020-06-19 19:37 - Dünya

Sınav kaygısını azaltmak için 'nefes egzersizi' önerisi

2020-06-26 14:32 - Sağlık

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çıkan yangın kontrol altına alındı

2020-06-23 01:42 - Asayiş

İlgili Haberler

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, geçen yıl 1,5 milyon hastaya hizmet verdi

13:17 - Sağlık

Hava kalitesinin düşük olduğu günlerde "dışarı çıkmayın ya da maskeyle çıkın" tavsiyesi

12:08 - Sağlık

Sigaradan kurtulmak isteyen 308 bin 222 kişi ALO 171'i tuşladı

12:03 - Sağlık

Organ bağışıyla gelen yeni kalbiyle sağlığına kavuştu

01:43 - Sağlık

Yeşilay'dan sigarayı bırakma çağrısı

21:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Milli Eğitim Bakanı Tekin canlı yayında soruları cevapladı

02:38 - Eğitim

İsrail Dışişleri Bakanı Saar, ABD'li üst düzey yetkili Ortagus ile görüştü

02:33 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'deki Netzarim Koridoru'ndan çekilmeye hazırlanıyor

02:28 - Dünya

Trump'ın Filistinlileri zorla yerinden etme planı protesto ediliyor

02:23 - Dünya

Beşiktaş'ın yeni transferi Arroyo, İstanbul'a geldi

02:17 - Spor