?>

Şimşek referandum sonrası gündemi değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, referandum sonuçlarına ilişkin olarak, "Çok net demokrasimiz, ülkemiz, milletimiz kazanmıştır." dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT'de katıldığı programda referandum sonuçlarını değerlendirdi.

Gaziantep ve bölgesinde referandumun sonuçlarına ilişkin soru üzerine Şimşek, kentin, Türkiye'nin önünü açma anlamında çok büyük başarıya imza attığını, yüzde 62,5'lik 'evet' oranıyla diğer büyük şehirlere oranla daha iyi performans ortaya koyduğunu söyledi.

Referandum için ekip olarak çok çalıştıklarını anlatan Şimşek, toplumun geniş kesimleriyle bir araya geldiklerini, güzel interaktif diyaloglar oluşturduklarını söyledi.

Şimşek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de sonuçların oldukça iyi olduğunu belirterek, bunda birkaç faktörün etkili olduğunu dile getirdi.

Kamu düzeninin sağlanmasının bölgeyi ciddi bir şekilde rahatlattığına işaret eden Şimşek, cazibe merkezlerinin de henüz tam olarak devreye girmemesine rağmen ciddi bir umut kaynağı oluşturduğunu kaydetti.

Şimşek, muhalefetin halk oylaması sürecinde çok ciddi bir dezenformasyon çabası bulunduğunu, kendilerinin de bunu düzeltmeye çalıştığını söyledi.

Sonuç itibarıyla milletin önemli bir çoğunluğunun anayasa değişikliğinin önünü açtığını belirten Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu anayasa değişikliğinin üç tane çok temel faydası olacak, ekonomiye yansıması anlamında. Birincisi yönetimde istikrar. Bundan sonra hükümet krizlerinin yaşanma olasılığı son derece düşük. 5 yıl kesintisiz icraat yapma imkanı son derece yüksek. İki başlılığın getirebileceği sıkıntılar temelde ortadan kalkmış oldu. Üçüncüsü, bundan sonra hem hükümet doğrudan doğruya milli iradeden kaynağını alacak hem Meclis doğrudan doğruya vatandaşın oyuyla oluşacak. Güçlü bir Meclis ve hükümet olacak. Bundan sonra demokrasinin kesintiye uğrama riski son derece düşük. Çok net demokrasimiz, ülkemiz, milletimiz kazanmıştır. Burada değişen bir rejim yok, sadece bir hükümet sistemi değişikliğine gittik. O da beraberinde istikrar getirecektir, istikrar reformlarla desteklenirse cidden refah artışı olur."

"İngiltere'nin AB'den ayrılma kararında da benzer sonuç çıktı"

Şimşek, halk oylamasında sandıktan "hayır" çıkan illere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Burada bir belediye, milletvekili seçimi yapmıyorsunuz, bir hükümet sistem değişikliğini halka sunuyorsunuz. Sonuçta çok net şekilde 'evet' çıkmıştır. Yaklaşık 1,4 milyon bir oy farkı var." dedi.

Çeşitli ülkelerde son yıllarda yapılan tüm referandumların bu tür yakın sonuçlar verdiğine işaret eden Şimşek, "Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı) de öyleydi. Sonuçta bir öneri var, o öneriyi destekleyenler ve desteklemeyenler var. Eğer biz anayasa değişikliğinin içeriğini konuşsaydık, içerikle ilgili bir değerlendirme esas olsaydı bütün bu süreçte, ben inanıyorum ki çok daha yüksek bir 'evet' çıkardı." ifadelerini kullandı.

Şimşek, dünyanın herhangi bir yerinde birçok konunun referandum sonuçlarını etkileyebildiğine işaret ederek, günün şartlarının ve konjonktürün çok belirleyici olduğunu, dezenformasyonun da etkisinin bulunduğunu söyledi.

"Hiçbir zaman partimiz fırsatçılık yapıp, seçimleri erkene almadı"

AK Parti'nin geçmişine bakıldığında hiçbir zaman fırsatçılık yapmadığını ve seçimleri erkene almadığını belirten Şimşek, "Her dönem bu konular konuşulur, tartışılır ama böyle bir şey hiç olmadı. Cumhurbaşkanı'mız dün takip edebildiğim kadarıyla çok net bir şekilde seçimlerin 2019 Kasım ayında yapılacağını yanlış hatırlamıyorsam ifade ettiler. Bu çok net. Neden? Çünkü işimiz var. Bizim çok hızlı bir şekilde bir taraftan yapısal reform, bir taraftan da iş, aş ki bunlar birbiriyle ilişkilidir, bir taraftan da yeni sisteme hazırlıklar gerekir." diye konuştu.

Şimşek, zor bir dönemin arkada bırakıldığına işaret ederek, "En kötüsü geride kaldı. Şimdi referandum belirsizliği de Türkiye'nin uzun vadeli hükümet yönetim sistemine ilişkin kaygıları da ortadan kalktı. Türkiye artık istikrar bekliyor. İstikrar reformlarla desteklenirse kalıcı güçlü refah artışını getirecek." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ekonomide atması gereken adımlar için 5-6 eksen bulunduğunu ve hepsinin üzerinde çalışmak gerektiğini vurgulayan Şimşek, çok geniş kapsamlı dönüşüm gerektiğini, bu dönüşümde endüstri, sektörel ve mikro düzeylerde reformların ve dönüşüm programlarının devreye gireceğini söyledi.

"Fonların fonunu genişletebiliriz"

Şimşek, Türkiye'nin katma değeri yüksek üretime geçmesi, bilgi yoğun teknolojide üretim yapmasının mikro ve makro bileşenlerinin olduğunu dile getirerek, geçen sene uluslararası normlarda bir patent kanunu çıkardıklarını hatırlattı.

Ar-Ge ve tasarımın ticarileşmesinin önünü açacak önemli adımlar attıklarına, bunun için kitle fonlamasının bir enstrüman olduğuna işaret eden Şimşek, bununla ilgili tasarının Mecliste olduğunu belirtti. Şimşek, "Geçen fonların fonunu başlattık, onu daha da genişletebiliriz. Varlık Fonu daha güçlü bir şekilde gelecek vadeden şirketlere destekleyici olabilir. Kalkınma Bankasına ilişkin yeniden yapılandırma yeni bir gündem maddesi. Bunun gibi birçok konu var. Bunların hiçbiri tek başına sihirli değil, bir ekosistemden bahsediyoruz. " değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Zeynep Akyıl-Merve Özlem Çakır

Haftanın Öne Çıkanları

AA ile Harita Genel Komutanlığı arasında iş birliği

2017-04-12 19:12 - Medya

ABD'nin ilk Müslüman kadın yargıcı nehirde ölü bulundu

2017-04-13 12:12 - Dünya

Cüneyt Çakır bu akşam Suudi Arabistan'da şampiyonluk maçında düdük çalacak

2017-04-15 10:06 - Spor

Türk Kızılayından Iraklı sığınmacılara yardım

2017-04-15 01:57 - Dünya

'Doping yapanın canını yakarız'

2017-04-10 22:22 - Spor

'Tavan fiyat rehavet getirmesin'

2017-04-12 15:42 - Ekonomi

Oğlunu takdis etmeyi reddeden papazı bıçakladı

2017-04-15 23:39 - Genel

Yurt dışında kullanılan oylar Türkiye'ye getiriliyor

2017-04-11 23:18 - Genel

MİT tırlarını durduran başsavcıda ByLock çıktı

2017-04-13 19:47 - Gündem

Başkentli iş çevreleri 'evet' kararından memnun

2017-04-17 15:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Maliye şimdi de lüks yat satarak gelir elde ettiği halde vergi vermeyenlerin peşine düştü

12:12 - Ekonomi

Türkiye'de ağır vasıtada "elektriklenme" için markalar hazır

11:47 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan, Hollanda Merkez Bankası Başkanı Knot ile bir araya geldi

11:13 - Ekonomi

Şırnak'ta "Behdini Üzümü Hasat Şenliği" düzenlendi

21:22 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Vatandaşımızın güvenilir gıdaya ulaşması en doğal hakkıdır

20:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hayfa çevresine düzenlenen roket saldırısından sonra Netanyahu, Hizbullah'ı tehdit etti

14:42 - Dünya

Trabzon'da taşkın ve heyelan meydana gelen ilçelerde temizlik çalışmaları sürüyor

13:37 - Gündem

ABD'nin Alabama eyaletinde silahlı saldırıda 4 kişi öldü, 21 kişi yaralandı

13:33 - Dünya

Sri Lanka seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Marksist eğilimli Dissanayake önde

13:28 - Dünya

Orta ve Batı Karadeniz için kuvvetli yağış uyarısı

13:12 - Gündem