?>

Silivri’de Milli Ayçiçek atağı! Başkan Yılmaz: Manevi değeri paha biçilmez!

Silivri’de çiftçilere yarından itibaren dağıtımına başlanacak ‘2023 Paket’ Ayçiçeği tohumunun temsili dağıtım töreninde konuşan Başkan Yılmaz, Türk tohumunu destekleme projesinin maddi değeri yanında manevi değerinin paha biçilmez olduğunu söyledi

Özel Haber - 2 yıl önce

HABER MERKEZİ

Silivri’de Milli Ayçiçek atağı başladı, 1200 dönüm araziye ekilen deneme tohumlarından 15 bin teneke yağ elde edildi, şimdi ise dağıtılacak tohumlar, daha fazla alanda toprakla buluşmaya hazırlanıyor.

İstanbul, Silivri Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünün kutlandığı 2023 yılında toprakla buluşturmak üzere, 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumunu üreticilere ücretsiz olarak dağıtmaya başladı. 

Türkiye’de tarım denince akla ilk gelen belediyelerden biri olan Silivri Belediyesi, öncü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. 4 Mayıs 2021 tarihinde AR-GE’sini destekleyen Silivri Belediyesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü ve Trakya Tohumcular Derneği iş birliği ile milli hibrit ayçiçeği tohumu geliştirildi. Tohumların yaygınlaştırılması amacıyla da Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümüne özel olarak 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumu hazırlandı ve çiftçiler ile ücretsiz olarak paylaşmaya başladı. 

Önder Yılmaz Sahnesinde düzenlenen temsili dağıtım törenine üretici kuruluşlar ve çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.

MADDİ DEĞERLİ 7 MİLYON TL

Dağıtılan paketlerin her birinin içerisinde 80.000 adet ayçiçeği tohumu yer alıyor ve Silivrili üreticiler bir paket ile yaklaşık 15 dönüm araziye ekim yapabiliyor. 

Maddi değeri 7 milyon TL olan destek ile Silivri’de yaklaşık 30.000 dönüm arazi, yerli ve milli Türk ayçiçek tohumu ile buluşmuş olacak.

Yapılan çalışma ile tohumda dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli üretimin teşvik edilerek yaygınlaştırılması hedefleniyor.

TORUK: “VOLKAN YILMAZ OLMASAYDI BU İŞ OLMAZDI”

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, törenin açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Yerli ayçiçeği çalışmalarımızda daha önce de birkaç denememiz olmuştu. Ancak daha önce arkamızda bir Volkan Yılmaz olmadığı için denemelerimizde başarısız olduk. Bu çeşidimizin ilk denemesini Silivri’deki Tarımsal Üretim Araştırma Merkezimizde (TÜRAM) gerçekleştirdik. Ayrıca Tekirdağ ve Keşan’da da denemeler yaptık.

Gördük ki ayçiçeği tohumumuz her konuda rakipleri ile rekabet edebilir durumda. 

Hem ülkemizde hem de yurt dışında yoğun olarak çeşitlerimizi üretmeye devam edeceğiz. Başkanımız Volkan Yılmaz olmasaydı bu iş olmazdı. Onun için huzurlarınızda kendisine teşekkür ediyorum.” 

ŞAHİN: “BU BAŞARIYI EL BİRLİĞİYLE SAĞLADIK”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de törendeki konuşmasında; “Tohumun ekilmesinden paketlenmesine kadar Türk mühendislerin, çiftçilerin ve kurumların yer aldığı bir çalışma oldu.

Tohumlarımız diğer rakipleriyle arasında fark oluşturarak çok güzel netice verdi. İnşallah önümüzdeki dönemde yabancıları tohumculuktaki hegemonyasını kırarak tohumda bağımsızlığımızı ilan etmek istiyoruz. Bu başarıyı el birliğiyle sağladık” dedi.

AKCAN: “VOLKAN YILMAZ TÜRK TOHUMCULUĞUNA BÜYÜK DESTEK SAĞLADI”

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, ise konuşmasında; “Başkanımız Volkan Yılmaz’ın bu tohumları Silivri çiftçisi ile paylaşması, çıkan mahsulün hasadını yapıp sonra ayçiçek yağlarını ihtiyaç sahiplerine dağıtması çok güzel ve çok insani bir hareket.

Kesinlikle takdire şayan. Başkanımız Volkan Yılmaz’ın tohum çeşitlerini ambalajlatıp pazara sunması Türk tohumculuğuna büyük destek sağladı. Bu da Türk tohumculuğuna önemli bir destektir.

Bu denemeye vesile olan Başkanımız Volkan Yılmaz’a huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

YILMAZ: “BU TOPRAKLARIN TAMAMI TÜRK TOHUMCULUĞUNA HİZMET EDECEK”

-Temsili tohum dağıtım töreninde konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Türk tohumunu desteklemek amacıyla yaptığımız bu projenin maddi değeri tabii ki önemli ama manevi değeri paha biçilmez.” dedi.

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, törendeki konuşmasında şunları ifade etti:

“Hepinizin malumu 6 Şubat’ta ‘Asrın Felaketi’ diye nitelendirilen bir deprem yaşadık. 11 ilimizi etkileyen, 40.000’in üzerinde vatandaşımızın rahmetli olduğu, 100.000’in üzerinde vatandaşımızın yaralandığı bir depremin yaralarını sarma arifesinde ben, hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Cenabı Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum.

Yaşanan pandemi, savaşlar, doğa afetleri ve en son meydana gelen deprem ile birlikte tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğu, ne kadar vazgeçilmez olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. 

Tarımsal üretimin Türkiye’deki büyük bir bölümünün yapıldığı illeri etkileyen bu deprem neticesinde oradaki tarımsal üretimin de etkileneceği aşikârdır. Bu nedenle yaşam kaynağımız olan tarımsal üretime her zamankinden daha fazla sahip çıkmalı, özellikle bu toplantının teması olan dışa bağımlılığı en aza indirmek adına her zamankinden çok el birliğiyle, güç birliğiyle mücadele etmeye çalışmalıyız. Biz göreve geldiğimiz ilk günden beri ‘Silivri için üretiyor, Türkiye için geliştiriyoruz’ temasıyla birçok tarımsal ve hayvansal projeye imza atıp üreticilerimize soluk olduk, nefes ve omuz verdik. 

Bugün de sizlere müjdelediğimiz bir sözümüzü daha yerine getirmenin mutluluğunu, onurunu, gururunu hep beraber yaşıyoruz. Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğümüz, Tekirdağ Tarımsal Araştırma Enstitümüz, Trakya Kalkınma Ajansımız, Trakya Tohumcular Derneği iş birliğiyle bundan yaklaşık 2 yıl önce, 4 Mayıs 2021 tarihinde Silivri Belediyesine ait TÜRAM’da bir AR-GE çalışması yapmıştık. O gün yapılan çalışmayı bir reklam veya bir algı operasyonu olarak algılayanlar, bugün bu tören ile inşallah ne kadar büyük bir yanılgı içinde olduklarını fark etmişlerdir.

Biz bu projeden elde ettiğimiz yerli, milli, hibrit ayçiçek tohumlarını toprakla buluşturduk. Silivri Belediyesi olarak bu projede en büyük paydaş olmayı hedefledik. Ama Trakya Kalkınma Ajansının, Trakya Tohumcular Birliğinin ve Sarı Tohumculuğun da buradaki çabası yadsınamaz. 

Projede daha çok rol almak adına 1.200 dönüm arazimize ayçiçek tohumu ektik. ‘Başkanım 1.200 dönüm arazide macera aramayalım. 100 dönüm ekelim. Bir kısmını ekelim’ diyenler oldu.

 Biz de ‘hayır 1.200 dönümün tamamına Türk tohumu ekilecek, bu toprakların tamamı Türk tohumculuğuna hizmet edecek’ dedik. 

Hasatta sıktığımız yağlarla yaklaşık 15.000 teneke yağ elde etmiş olduk. Bu yağlarımızı da her yıl olduğu gibi önce çiftçilerimizle sonra ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla paylaşacağız. Türk tohumunu desteklemek amacıyla yaptığımız çalışmaların sonucu olan bu projenin maddi değeri tabii ki önemli ama bunun manevi değeri ve Türk tohumculuğuna verdiği katkı bence paha biçilmez. Milli hibrit ayçiçek tohumlarımızı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yılı onuruna, içerisinde olduğumuz 2023 yılında toprakla buluşturmak üzere, ‘2023 paket olarak’ ücretsiz bir şekilde Silivri’deki çiftçilerimizle, tarımsal üreticilerimizle buluşturuyoruz. Verdiğimiz bu destekle Silivri’deki 30.000 dönüm arazi, milli ayçiçek tohumu ile buluşmuş olacak. Ben Silivri’deki bütün çiftçi kardeşlerimden bu projeye destek vermelerini rica ediyorum.”

“KÖYLÜ, ÇİFTÇİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİ KAZANIYOR”

Silivri Belediyesinin yaptığı tarımsal destekler hakkında bilgiler de veren Başkan Volkan Yılmaz, şu konulara işaret etti:

“Silivri Belediyesi olarak bu tohumları sizlerle nasıl buluşturduğumuzu özetlemek istiyorum: Geçen yıl 800 ton yerli ve milli arpa tohumu elde ettik. Bunun 500 tonluk kısmını üreticilerimize ücretsiz dağıttık. Kalan 300 tonluk kısmını da milli hibrit ayçiçek tohumları ile takas ettik. Bunu yapmamızdaki amaç; milli ayçiçek üretiminin yaygınlaşmasını sağlamak, bu üretimi yapacak olan çiftçilerimizi ve Türk tohumculuğunu desteklemektir.

Sizlere ayçiçek üretimimiz ve elde ettiğimiz yağlarla ilgili de kısa bilgiler vermek istiyorum. 2020 yılında 75 dönümden 10.000 litre, 2021 yılında 500 dönümden 50.000 litre, 2022 yılında 1200 dönümden 75.000 litre ayçiçek yağı olmak üzere, son 3 yılda 135.000 litre ayçiçek yağı ürettik; bunları da 5’er litrelik tenekeler halinde 27.000 ailemize dağıttık, dağıtıyoruz. ‘Sosyal ve Üretken Belediyecilik’ anlayışımızın bir gereği olarak, yerli ve milli üretim konusunda kararlı bir mücadele içerisinde olduğumuzu özellikle vurgulamak istiyorum. 

Yeni bir dönemin kapısını aralamayı arzuladığımız projelerimize bu yıl bir yenisini daha ekliyoruz. Milli hibrit tohumlarındaki muradımız, Türk tohumculuğuna, Silivrili çiftçilerimize ve Türk tarımına destek olmaktır. Bu projeler sayesinde köylü kazanıyor, çiftçi kazanıyor, Türkiye ekonomisi kazanıyor. Silivri Belediyesinin yaptığı çalışmalarla örnek, öncü ve önder olmaya devam edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Tabii ki biz bunlarla asla yetinmeyeceğiz; daha iyisini, daha fazlasını yapmak için var gücümüzle çalışmaya ve çiftçilerimizin yolunu aydınlatmaya devam edeceğiz. 

Son 4 yılda; yerli ve milli sertifikalı arpa tohumu, çeşitli türlerde atalık tohumlar, saman, mısır silajı, yem bezelyesi, katı gübrelerin toprakla buluşturulması ve bertaraf edilmesi, aşı desteği gibi birçok alanda 50 milyona yakın bir desteği, nasırlı ellerini topraktan çekmeyen çiftçilerimize sağladık. 

Bugün, TÜRAM’da AR-GE çalışmalarına destek vererek elde ettiğimiz milli ayçiçek tohumlarını deneme sırası artık çiftçilerimizde! Normalde bir paket ayçiçek tohumuyla 25 ila 27 dönüm ekilir. Biz özellikle paketleri 12 ila 15 dönüm ekecek kadar hazırlatarak denemedeki yanılma payınızı en aza indirmek istedik. 

Milli tohumu herkes deneyebilsin, deneme tohuma ücret ödemesin ve tohum maliyetinizi biz üstlenmiş olalım istedik. Bu arada, bu önemli projenin hayata geçmesine katkı sunan paydaşlarımız olan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Derneği, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğüne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Sözlerimi üstat Necip Fazıl’ın sözleriyle bitirmek istiyorum: Tohum saç, bitmezse toprak utansın. Hedefe varmayan mızrak utansın. Hey gidi küheylan, koşmana bak sen, Çatlarsan doğuran kısrak utansın.” 

TOĞAN: “BELEDİYEMİZİN ÇALIŞMALARINA HEPİMİZ ŞAHİDİZ”

Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ise törenin son konuşmacısı olarak şunları ifade etti:

“Silivri’miz 430.000 dönüm kıymetli arazi varlığına ve kendine has bir iklim özelliğine sahip. İstanbul’un en güzide ilçelerinden bir tanesi. O nedenle biz tarım arazilerimizi en verimli şekilde, en az birim maliyetle en iyi sonucu alacak şekilde kullanmak zorundayız. Her sektörde olduğu gibi tohumculuk sektörümüzün de yerli ve milli olması çok önemli. 

Silivri ölçeğinde belediyemizin yıllardır yapmış olduğu tarım ve hayvancılık çalışmalarına hep birlikte şahidiz. Bu verimli arazilerimizi korumak durumundayız. Bu anlamda yine öncü olan belediyemizin kaçak yapılaşma ile yaptığı mücadele altı çizilmesi gereken bir nokta. 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde gördük ki kaçak göçek yapılaşma, insan hayatına mâl oluyor. Hem Silivri Belediyesi hem de bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tarım, orman ve hazine arazilerinin üzerinde kaçak yapıya geçit vermeyeceğiz.”

Temsilen 6 çiftçiye tohum takdim edilen törene; siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Muhtarlıklara kayıt yaptıran her çiftçinin, 27 Şubat Pazartesi gününden itibaren tohumlarını alabileceği kaydedildi.

dikGAZETE.com

Fotoğraflar: Silivri Haber Ajansı (SHA)

Haftanın Öne Çıkanları

Biden yönetimi Ohio'daki tren kazasıyla ilgili Trump idaresini ve Cumhuriyetçileri suçladı

2023-02-22 23:39 - Dünya

Novak Djokovic, Steffi Graf'ın rekoruna ortak oldu

2023-02-20 16:53 - Spor

Kırklareli'nde Roman kadınlar afetzedeler için giysi dikiyor

2023-02-22 14:48 - Çevre-Hayat

Deprem bölgesinden İstanbul'a getirilen 1287 yaralının tedavisi devam ediyor

2023-02-19 15:29 - Sağlık

Bosna Hersekli Katoliklerden Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım

2023-02-19 18:43 - Dünya

THY, Hatay'daki tahliye seferlerinin devam ettiğini duyurdu

2023-02-20 23:33 - Gündem

Senegalli eski milli futbolcuların formaları depremzedeler yararına satılacak

2023-02-22 22:03 - Spor

Hatay'da depremde çöken binanın ek yapısı ayakta kaldı

2023-02-19 19:51 - Gündem

Ukrayna-Rusya Savaşı, büyüyen sorunlar ve belirsizliklerle bir yılı geride bıraktı

2023-02-21 13:02 - Dünya

Hatay'da depremde zarar gören araçlar otoparklara çekiliyor

2023-02-22 12:48 - Gündem

İlgili Haberler

Ermenistanlı milletvekili Koçaryan: Çavuşoğlu ile konuşmak kötü mü!

20:39 - Özel Haber

2024 yılında Moskova çevre bölgesinin en pahalı 10 binası belli oldu

00:32 - Özel Haber

Rusya'dan ‘Bilal Erdoğan’ açıklaması

23:52 - Özel Haber

Rus siyaset bilimci Lukyanov, MİT Başkanı Kalın’ın Emevi Camii ziyaretini hatırlattı: Eğer Erdoğan…

01:18 - Özel Haber

Crocus Logistics ve Crocus Interservice: Türk firmalarımızın sayısı artıyor, ama tek sorun ödemeler

01:03 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Meteorolojiden Batı Akdeniz için fırtına uyarısı

18:58 - Gündem

Fenerbahçe Teknik Direktörü Mourinho, safra kesesinden operasyon geçirdi

18:37 - Spor

Marmara'nın güneyi için kuvvetli yağış uyarısı

18:13 - Gündem

İsrail güçleri, Gazze'nin kuzeyinde ayakta kalan son sağlık merkezi Kemal Advan'a yaklaştı

17:48 - Dünya

Muğla'daki helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin cenazeleri toprağa verildi

17:23 - Gündem