?>

'Sil-Süpür' cihazıyla mazgalları temizlemeyi hedefliyor

Tasarladığı "Sil-Süpür" isimli cihazla TEKNOFEST İstanbul'da yer alan 6'ncı sınıf öğrencisi Ayçin Güzey, mazgalların temizliğine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

İstanbul

Tasarladığı proje ile yer altı sularının toprakla buluşmasını kolaylaştırmayı hedefleyen 6'ncı sınıf öğrencisi Ayçin Güzey, "Sil-Süpür" isimli projesini TEKNOFEST İstanbul'da sergiliyor.

Yürütücülüğünü AFAD'ın üstlendiği TEKNOFEST İstanbul'daki "İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması"na tek başına katılan 6'ncı sınıf öğrencisi Güzey, "Sil-süpür" isimli projesi ile geliştirdiği cihazla, sokaklardaki mazgalların sistemli bir şekilde temizlenmesini hedefliyor. Belediyelerin kullanımı için elektronik olarak tasarımı yapılan "Sil-Süpür" isimli cihaz ile sensör sayesinde mazgallara giren nesneler, merkeze alarm olarak aktarılarak temizlenmesine yardımcı oluyor.

Proje hakkında bilgi veren Güzey, "Sokaktaki mazgalların tıkandığını algılayan bir proje yaptım. Ultrasonik sensör okuma yapıyor. Okumayı yaparken belirtilen mesafedeki cisim algılanınca o mazgalın GPS'i alınıyor merkeze gönderiyor böylece mazgal temizleniyor. Belediyelerdeki insanlar gelip temizledikledikleri için sil süpür ismini verdim." dedi.

Amaç kuraklıkla başa çıkabilmek

Amacının kuraklıkla mücadele etmek olduğunu, yağmur suyunun toprakla buluşmasını sağlamayı planladığını anlatan Güzey, "Böylece yağmur sularının yer altına girerek mazgalların açılmasını sağlayıp kuraklık ve selin zararlı etkilerini ortadan kaldırmış oluyoruz." dedi.

Cihazı kullanmak için kontrol edilmek istenen yükseklik girilerek LCD ekrana yazılıyor. Ultrasonik sensör okuma yaptıktan sonra, belirtilen mesafede cisim ya da su algılanınca GPS koordinatları alınıyor. Mazgallardaki bu durum, merkeze alarm olarak koordinat bilgileri ile birlikte gönderiliyor.

AFAD tarafından yürütücülüğünün yapıldığı "İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması" TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde devam ediyor. Yarışma ile bireylerin sosyal sorumluluk bilincini teknolojik bilgi ve birikimleriyle buluşturulması hedeflenerek ortaya projeler çıkarılması bekleniyor. Yarışma ile aynı zamanda teknolojik ve ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde eğitim, sağlık, ulaşım, çevre, afet yönetimi ve benzeri alanlara ilişkin sorunları çözmek, su bölgelerde hayatı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar ortaya koymak ve teknolojileri özgün ve milli kaynaklar ile hayata geçirmek hedefleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uzun süreli ağız gargarası kullanımı mantara sebep oluyor

2019-09-14 15:47 - Sağlık

'12 Eylül'de kazandıklarını düşünseler de kaybetmişlerdir'

2019-09-12 15:37 - Siyaset

'İslami Finans dünyada 10 ülkede yoğunlaştı'

2019-09-13 17:02 - Ekonomi

Küba ile tıbbi cihaz alanında iş birliğine gidiliyor

2019-09-13 13:02 - Sağlık

Citroen, Türkiye Rallisi'nin ilk gününe damga vurdu

2019-09-14 15:52 - Genel

TEKNOFEST İstanbul'da gösteri uçuşları büyüledi

2019-09-17 20:27 - Teknoloji

Yıldız Teknopark, geliştirdiği teknolojilerle TEKNOFEST'te

2019-09-17 17:53 - Günün Fotoğrafı

'İsrail Trump ve ekibini dinledi' iddiası

2019-09-12 21:02 - Dünya

CK Akademi’den 6 bin çalışana 186 bin saat eğitim

2019-09-17 16:06 - Genel

3 bin yıllık kanal turizme kazandırılacak

2019-09-16 20:57 - Gündem

İlgili Haberler

Bartın ve Düzce'de şiddetli rüzgar etkili oldu

21:28 - Çevre-Hayat

Ankara'da kar etkili oluyor

19:32 - Çevre-Hayat

Mehmetçik, Kosova'da ilkokul öğrencileri için kütüphane kurdu

17:18 - Çevre-Hayat

Giresun'da 84 yaşındaki kadının böbreğinden 10 santimlik taş çıkarıldı

17:02 - Çevre-Hayat

Çankırı'da keklikler karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya