?>

Siirt'in meşhur otlu peyniri böyle yapılıyor!

Siirt'in yüksek kesimlerindeki bereketli yaylalarında elde edilen süt ile Pervari ilçesinin Çemekare bölgesindeki karın altında toplanan 'sirik' olarak tabir edilen ot karışımı ile elde edilen otlu peynir yapımı başladı.

Ekonomi - 9 yıl önce

Siirt Helvacılar ve Peynirciler Çarşısında 10'a yakın peynirci esnafı, kışın tüketilmek üzere yaylalardan getirtilen taze peyniri, salamura haline getirdikten sonra tuzluyor. Daha sonra orta sertlikte bir kıvam elde edilmesi için, peynir otu ile karıştırıldıktan sonra bidonlara dolduruyor. Hazırlanan peynir Siirt'in yanı sıra İstanbul, Bursa, Yalova, Ankara gibi Siirtlilerin yaygın yaşadıkları illere sipariş gönderiliyor. 

Peynirciler Çarşısı'nda 20 metrekarelik iş yerinde babasıyla peynir satıcılığı yapan Abdulrezzak Baykan, "Peyniri önce yıkıyoruz daha sonra tuzlayıp peynir otu ile karıştırıyoruz. Daha sonra da 2 gün bekletiyoruz ki o kıvamını bulsun. İki gün sonra çıkartıp tuzunu kontrol ettikten sonra yeniden bidonlara doldurup işlemi gerçekleştiriyoruz" dedi.

Peynirin yayladan taze olarak getirildiğini aktaran peynir satıcısı Baykan, "İstanbul, Aydın, İzmir, Balıkesir illerine sipariş gönderiyoruz. Salamura peynir de yapıyoruz ama otlu yaptığımız peynir daha çok rağbet görüyor. Günde yaklaşık 700 ile 800 kilogram dolayında peynir hazırlıyoruz. Bu aralar Ramazan ayına denk geldiği için işlerde durgunluk var" diye konuştu.

Satıcı Baykan, peynir karışışında kullanılan otun Pervari kırsalındaki Çemekare yaylasında kar altında çıkarıldığını, kilosunun 40 liraya satılan otun peynire çok güzel bir tat verdiğini söyledi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mayına basan vatandaş ağır yaralandı

2016-06-12 22:50 - Asayiş

Engellilere, güneş enerjili elektrikli araç

2016-06-12 13:52 - Teknoloji

‘Balyoz'da kumpas’ soruşturmasında ilk iddianame hazırlandı

2016-06-09 18:22 - Yerel haber-Şirket Haber

"Kul hakkı gasp edip ‘oruç tutuyorum’ demek..."

2016-06-08 14:08 - Politika

TMSF'den Digiturk açıklaması

2016-06-08 14:02 - Ekonomi

İstanbul’da fırın denetiminden şok manzaralar

2016-06-10 18:32 - Gündem

Yat limanı türkülerle coştu

2016-06-10 15:57 - Magazin

Komandolar nefes kesti

2016-06-11 16:06 - Genel

Türkiye'de bir ilk ! Deveye dolgu ve kanal tedavisi uygulandı

2016-06-08 13:09 - Gündem

Öğrencilerden ‘Dünyaya Saygı’ temalı müzik ve dans şöleni

2016-06-06 18:22 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya