?>

Sigma Xi'ye Türk üye

Türk bilim insanı Yurdacan, Sigma Xi’ye kabul edildi. Yurdacan, kuruluşa seçilen en genç kadın üye oldu. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 8 yıl önce

CALIFORNIA - Mintaha Neslihan Eroğlu

Bilimsel çalışmalarını ABD'de yürüten Türk kimyager Dr. Hayriye Merve Yurdacan, üyeleri arasında Albert Einstein, Enrico Fermi, Francis Crick ve James Watson gibi Nobel ödüllü bilim insanlarının olduğu dünyanın en eski ve prestijli bilim topluluklarından Sigma Xi’ye üye seçildi.

ABD'nin önde gelen teknoloji firmalarından Intel'de Proses Geliştirme Uzman Mühendisi olarak çalışan Merve Yurdacan, Sigma Xi Komisyonu tarafından aday gösterilmesinin ardından kuruluşun Kuzeybatı Amerika Kurul üyeliğine seçildi. Yurdacan, kuruluşa seçilen en genç kadın üye oldu.

Yurdacan, üyeliğe giden sürecin Güney California Üniversitesi'nde (USC) Türk Öğrenci Derneği Başkanlığı yaptığı dönemde başladığını belirterek “Aynı dönem üniversitenin Profesyonel Öğrenciler Birliği Senatosuna seçildim. Senatör olarak görevlerimden biri de Beyaz Saray'da görüşmeler yaparak öğrencilerin ihtiyacı olan bilim fonlarının artırılması konusunda çalışmaktı. Washington DC ziyaretlerim sırasında Sigma Xi’nin yönetim kurulu üyelerinden biriyle tanıştım. Yaptığım çalışmalar ilgisini çekti ve beni kurula aday gösterdi. Üyelik koşullarını sağlayabilmek için birçok patentle birlikte, referans gösterilen makalelere sahip olmak ve ulusal alanda tanınırlık gerekiyor. Hem bilimsel hem sosyal projeler yönünden yeterlilik şartı aranıyor.” diye konuştu.

Komitede, üstün başarı gösteren bilim insanlarına fon sağlanması ve kadınların bilime aktif katılımı konularında görev alacağını ifade eden Yurdacan, "Kadınların bilimde temsilinin artması konusunda çalışmalar yapacak olmak beni heyecanlandırıyor.” dedi.

"Türkiye için planlarım var"

Türkiye'nin her zaman aklında olduğunu söyleyen Yurdacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendi memleketim için de bir şeyler yapmak istiyorum. Edirne Uzunköprü’nün yıllardır en büyük sorunlarından biri Ergene Nehri’nin temizlenmesidir. Bu projeye ben de kendi çalışmalarım ışığında katkıda bulunabilmeyi çok isterim. Bunun yanı sıra yurt dışında yüksek öğrenim yapmak isteyen Türk gençlerine yardımcı olmak, yol göstermek çok önemli. Uzun vadeli Türkiye planlarımdan biri de mezun olduğum Yeditepe Üniversitesi’nde tam teşekküllü Polimer Geliştirme ve Karakterizasyonu Laboratuvarı kurabilmek."

Yeditepe Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği eğitimi alan Yurdacan, üniversite yıllarında değişim öğrencisi olarak gittiği ABD'de, USC'de yaz dönemi araştırmacısı olarak görev yaptı. Yurdacan, daha sonra üniversitenin kimya bölümünde doktora eğitimini tamamladı. 2011’de kimya alanında "En İyi Öğretim Üyesi" seçilen Yurdacan, 2014 yılında USC Eğitimde Mükemmellik Merkezi tarafından "Üstün Başarılı Asistan Ödülü"ne layık görüldü.

Elazığ doğumlu Yurdacan,10 yıldır ABD'de bilimsel araştırmalarına devam ediyor ve Intel’deki görevi dışında USC'den profesörlerle geliştirdiği su arıtma projesi üzerinde çalışıyor. Bu projeyle daha az enerji ve az maliyetle kirli suyu ya da deniz suyunu temiz suya çevirmeyi hedeflediklerini belirten Yurdacan’ın, USC ile devam eden bilimsel çalışmalarından dört patenti bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karadağ'da 'darbe girişimi' iddiası

2016-10-17 02:33 - Genel

Osmaniye'de FETÖ/PDY'den 31 tutuklama

2016-10-15 16:43 - Genel

'FETÖ'cü iş adamlarıyla diğerleri arasında dağlar kadar fark oldu'

2016-10-15 16:22 - Gündem

Sakallı yarasalar koruma altına alınıyor

2016-10-17 15:57 - Çevre-Hayat

Sky Life, Kasım sayısında Edirne’ye yer verecek

2016-10-14 20:22 - Kültür Sanat

Çocuk yaşta evlendirilen kadından annelik dersi

2016-10-13 15:32 - Çevre-Hayat

Yunanistan'a kaçmaya çalışan doktorlar tutuklandı

2016-10-11 04:07 - Gündem

'Resmi ilan gelirleri ile teröre kaynak aktarılamayacak'

2016-10-14 16:27 - Gündem

Mağarada bekletilen 'Türk rokforu' Fransızların da ilgisini çekti

2016-10-12 19:23 - Genel

Fetullah Gülen evleniyor. Eş adayı ise...

2016-10-11 19:52 - Magazin

İlgili Haberler

TEKNOFEST Tarım Teknolojileri Yarışması'na başvurular devam ediyor

15:03 - Teknoloji

İnsan beyninde biriken plastik bileşen miktarında 8 yıl öncesine kıyasla yüzde 50 artış gözlendi

14:58 - Teknoloji

ABD'li internet devi Google, Çin'in hedefinde

12:47 - Teknoloji

Güney Kore şirketi Kakao yapay zeka hizmetinde ChatGPT'yi kullanmak için OpenAI ile ortaklık kurdu

11:02 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı Mersin'de öğrencilerle buluştu

22:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Tottenham'da Radu Dragusin'den kötü haber

15:33 - Spor

Filistin Dışişleri Bakanlığı: İsrail, Batı Şeria'nın kuzeyindekileri tehditle göçe zorluyor

15:28 - Dünya

Esenler'de deprem tatbikatı yapıldı

15:23 - Gündem

Akdeniz için kuvvetli fırtına uyarısı

15:18 - Gündem

Uludağ İhracatçı Birliklerinin ocak ayı ihracatı 3,1 milyar dolar oldu

15:12 - Ekonomi