?>

'Sigarayla mücadelede temel nokta özendiriciliği azaltmak'

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, "Türkiye tütünle mücadele konusunda dünyada lider diyebileceğimiz bir ülke. Sigarayla mücadelede temel noktamız özendiriciliği azaltmak." dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

İSTANBUL - ZEYNEP RAKİPOĞLU

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın dünyada ve Türkiye'de büyük sorun olduğuna dikkati çekerek, Yeşilay'ın tütünle mücadelede büyük çaba sarf ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin diğer bağımlılıklara oranla sigara bağımlılığının azaltılmasında iyi bir noktada olmadığını belirten Öztürk, sigaranın Türkiye'de hafife alınan bir bağımlılık türü haline geldiğini söyledi.

Sigaranın yaklaşık 50'ye yakın hastalığa neden olduğunu vurgulayan Öztürk, "Sigara geri dönüşümsüz hasarlar bırakıyor. En çok bilineni kanser ama kanser dışında farklı hastalıklara da neden oluyor. Bunlardan biri de 'KOAH' olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı. Yani insan yaşıyor da tam yaşamış gibi olmuyor. Nefes almadan, havasız nasıl yaşanır? Nefes alma sıklığımızı azaltalım ya da çok dar bir mekanda ne kadar havasız kalırız, ne kadar sıkıntı çekeriz. Bunu sürekli yaşayan bir insan grubu var. KOAH'ın en büyük nedenlerinden biri sigara." diye konuştu.

"Sigarayla mücadelede temel noktamız özendiriciliği azaltmak"

Sigara konusunda ailelerin ve toplumun dik duruşunun diğer bağımlılıklara nazaran daha az olduğunu ifade eden Öztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sigara konusundaki dik duruşunun tüm toplum tarafından örnek alınması gerektiğini belirtti.

Öztürk, tütünle mücadele konusunda çok güzel önlemler alındığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türkiye tütünle mücadele konusunda dünyada lider diyebileceğimiz bir ülke. Meclisten son çıkan paket de bu anlamda bizim için çok değerli ve çok önemli. Sigarayla mücadelede temel noktamız özendiriciliği azaltmak. Sigara erken yaşlarda başlanan bir bağımlılık türü. Sigaraya başlamanın en önemli nedenlerinden biri özenti ve akran baskısı. Türkiye sigaranın toplumsal ortamlarda kullanılmaması, pasif içiciliği önlemek adına uygulanan yaptırımlar ve son çıkan kanunla özendiriciliği azaltan düz paket gibi uygulamalarla sigarayla mücadele etmeye çalışıyor."

"Türkiye'de yılda 100 bin kişi sigaradan hayatını kaybediyor"

Çocukların, sürekli etrafından sigara içen birilerini gördükçe ve ergenlik döneminde yaşıtlarının da teşvikiyle sigara kullanımına başladıklarını aktaran Öztürk, sigarayla mücadele en önemli görevin aileye düştüğünü vurguladı. Öztürk, evde sigara içilmeyen bir ortam oluşturarak ailelerin çocuklarını koruyabileceklerini belirtti.

Prof. Dr. Mücahit Öztürk, tütün bağımlılığıyla ilgili verdikleri eğitimlere de değinerek, "TÜRGEV Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı kapsamında gençlere eğitim veriyoruz fakat bizim gerek medya olarak gerek toplumun önüne çıkan sanatçılar ve siyasetçiler olarak sigarayla ilgili olan savaşımızı giderek artırmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye'de yılda yaklaşık 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediliyor. Bu oran dünyada çok daha fazla. İnsanımızın sağlığını bozan ve vücudunu zehirleyen bu maddeyle savaşmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Elektronik sigara ve nargileyle de mücadele etmeliyiz"

Elektronik sigaranın, daha az zararlı ve sigarayı bırakmaya neden olacak bir alternatif gibi lanse edilmeye çalışılarak, tütünle mücadelenin sulandırılmak istendiğine dikkati çeken Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çok büyük bir tehlike. Bununla ilgili de çalışmalarımızı yapıyoruz. Kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyoruz. Elektronik sigara denen bu aletlerin de en az tütün kadar zararı var. Hatta bazı alanlarda daha fazla zararı var. Bağımlılığa asla engel olmuyor, başka bir bağımlılık oluşturuyor. Sadece işin şekli değişiyor. Hatta daha kolay ulaşılan oluyor. Çocukların ve gençlerin daha cazip bir şekilde olayı algılamalarına neden oluyor. Görünüşü, şekli, içiliş biçimi gibi sebeplerle daha teşvik edici oluyor. Bu anlamda bizim elektronik sigarayla ve nargileyle çok büyük mücadele etmemiz gerekiyor. Nargile de maalesef en büyük sıkıntılardan biri. Biz Yeşilay olarak nargileyi belki de dünyada ilk gündeme getiren sivil toplum kuruluşuyuz. Nargilenin sigaradan daha az zararı olduğu yanılgısını ortadan kaldırmak için, nargilenin sadece tütünün etkisi değil başka hastalıklara da neden olduğuyla ilgili çok önemli bir kamu spotumuz var."

Pasif içicilik de KOAH'a neden oluyor

Öztürk, sigarayla mücadele bağlamında denetimlerin daha sağlıklı yapılmasının yanı sıra sadece Sağlık Bakanlığı, Yeşilay gibi kurumların değil vatandaşların da kendi haklarına sahip çıkarak bu konuda daha duyarlı davranmaları gerektiğini vurguladı.

Pasif içiciliğin de KOAH'a neden olduğuna işaret eden Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tütün kullanımının kişiye verdiği zararı zaten biliyoruz ama ortamda bulunan diğer insanlara verdiği zararı da mutlaka insanlarımıza anlatmamız gerekiyor. Ben sigara kullanmıyorum ama gittiğim mekanda sigara kullanılıyorsa kullanmış gibi oluyorum. Bütün bu yasaklar ve getirilen sınırlamaların amacı pasif içicilik adına yapılan şeyler. Bununla ilgili farklı düzenlemeler oluyor fakat uygulamada bazı sıkıntılarımız var. Uygulamadaki sıkıntıları da gidermemiz gerekiyor. Bu sadece yasaklarla ve cezayla olacak bir şey değil. Bu anlamda duyarlılık noktasında en büyük görev insanımıza düşüyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erbakan Hoca, Peygamber Efendimizi anlatıyor: Secdedeki İzzet!..

2018-11-19 08:41 - Özel Haber

'Türkiye'de 58 bin civarında diyaliz hastası var'

2018-11-15 14:32 - Sağlık

'Bizim canımız yandı başkalarının canı yanmasın'

2018-11-20 16:32 - Çevre-Hayat

Ünlü isimler TÜYAP'ta kitaplarını imzaladı

2018-11-18 00:02 - Kültür Sanat

Hariri: Hükümetin kurulmasını Hizbullah engelliyor!

2018-11-14 07:02 - Dünya

Trump yönetiminden CNN’in açtığı davaya tepki

2018-11-15 02:02 - Medya

Şiiri sokağa taşıyan şair: Orhan Veli

2018-11-14 17:02 - Kültür Sanat

Piyasada bulunmayan ilaç sorununu çözecek teklif kabul edildi

2018-11-15 12:02 - Sağlık

'Sigarayı bırakma süresi arttıkça kanser riski azalıyor'

2018-11-15 15:02 - Sağlık

Türk film ve dizileri Güney Afrika’da tanıtıldı

2018-11-16 02:37 - Medya

İlgili Haberler

Uzmanlar, ruh sağlığının fiziksel hastalıklar üzerindeki etkilerini tartıştı

16:27 - Sağlık

Yalova'da sağlıkçılar kan bağışını artırmak için kısa film çekti

11:57 - Sağlık

'Uyku intikamı' ile sabahlamak doğal dengeyi bozuyor

12:23 - Sağlık

Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

13:33 - Sağlık

DSÖ'nün dağıtacağı 124 ton tıbbi malzeme Suriye'ye gönderildi

20:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Suriye'de işgalini sürdüren İsrail ordusu, başkent Şam'ın 20 kilometre yakınına sokuldu

11:23 - Dünya

Astana, kışın masalsı atmosferiyle büyülüyor

11:18 - Dünya

Rusya: Ukrayna, TürkAkım'a doğal gaz sağlayan istasyona saldırı girişiminde bulundu

11:03 - Dünya

Ticaret ve perakende satış hacmi Kasım 2024'te yıllık bazda arttı

10:43 - Ekonomi

Gaziantep FK sahasında 6'da 6 yaptı

10:18 - Spor