?>

“Sigara sadece içine değil, herkese tehlike saçıyor”

Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık, sigara dumanının, sigara içilecek alanların kısıtlı olması nedeniyle pasif içicilere daha çok zarar verdiğini söyledi.

Sağlık - 8 yıl önce

Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvarlar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık, Yeşilay Haftası’nda ciddi sağlık problemlerine neden olabilen sigaranın olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi. Uyanık, “Son zamanlarda çeşitli nedenlerden dolayı uyuşturucu, alkol ve özellikle yüksek oranlarda tütün gibi maddelerin kullanımından dolayı toplum olarak ağır bedeller ödüyoruz. Sigara dumanı, denetim ve duyarlılığın istenilen düzeyde olmaması, sigara içilecek alanların kısıtlı olması nedeniyle, çok daha aktif, tehlikeli bir ajan olarak, pasif içicilere daha çok zarar veriyor” dedi.

“En büyük zararı kuşkusuz bebek ve çocuklar görüyor”

Bebek ve çocukların, yetişkinlere göre tütün dumanından daha büyük zarar gördüğünü söyleyen Uyanık, “Astım, bronşit, pnömoni, kulak enfeksiyonları, alerjik hastalıklar, gelişme geriliği, çocukluk dönemi kanserleri riski artmaktadır. Kadınlarda kısırlığa kadar gidebilen doğumsal hastalıklara yol açıyor. Sigara kullanan veya sigara dumanına maruz kalan kadınlarda, adet düzensizliği, infertilite(kısırlık), dış gebelik, düşük, erken doğum, erken menopoz görülmekte, akciğer ve kalp damar hastalıklarına, özellikle meme kanseri olmak üzere kanser gelişmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

“Erkeklerde mesane kanseri riskini önemli oranda artırıyor”

Uyanık, sigara dumanının erkeklerde, sperm hareketi, canlılığı ve sayısını azaltarak kısırlığa neden olduğunu dile getirerek “Prostat, mesane kanserlerine eğilimi arttırması, göz ardı edilmemesi gereken önemli etkilerdir. Sigara birçok organ hastalığına neden olabiliyor. Sigara dumanındaki katran, diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi, diş çürükleri, kötü ağız kokusu yanında, dudak, yutak, gırtlak kanserlerine neden olmaktadır. Bronş ve akciğer fonksiyonlarını bozarak, öksürük, balgam, solunum zorluğu ile, astım, zatürre(pnömoni), verem(tüberküloz), tıkayıcı akciğer hastalığı(KOAH) ve akciğer kanserine zemin hazırlamaktadır. Akciğer kanserlerinin yüzde 95’inden sorumlu tutulmaktadır. Hatta sigara, pasif içicilerde bile aynı etkileri yapmaktadır. Sindirim sistemine de çok zarar vermektedir. Kronik gastrit, mide ülseri, reflüye sebep olmakta, yemek borusu, mide ve pankreas kanseri gelişme riskini yüzde 10-30 arttırmaktadır. Kadın ve erkeklerde ürogenital sistem fonksiyonlarına çok zarar verdiği gibi, mesane kanseri görülme sıklığının 3-5 kat artmasına neden olmaktadır. Sigara içenlerde, damar sertliği, hipertansiyon, kalp ritm bozuklukları, damar tıkanıklıkları, kalp krizi daha çok görülmektedir( kalp krizi 3 kat daha fazla). Ayrıca, merkezi sinir sistemindeki yaptığı hasarlarla, erken bunama, felç ve beyin kanamalarına yol açmaktadır. Sigara içindeki kimyasal maddeler, vücudun bağışıklık sistemini bozarak, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara direnci azaltırlar. Böylece daha sık ve ağır enfeksiyonlara yol açarak, tedavilerinin zor ve uzun sürmesine sebep olurlar” şeklinde konuştu.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Afiş asma tartışmasından 1,5 yıl sonra tutuklandı

2017-02-28 15:32 - Asayiş

Hayatta kalan sürgünü yaşamış tek Osmanlı’nın belgeseli çekildi

2017-03-01 16:02 - Kültür Sanat

Üç yaşındaki çocuk tedavi olmazsa ölecek

2017-02-28 15:32 - Sağlık

FETÖ suikastçisi: Ben ölüm makinesi olarak yetiştirildim

2017-02-22 17:02 - Asayiş

Dijital çağda İslamın hakikatlerini iletmek için medyada güçlenmeliyiz

2017-02-24 20:08 - Medya

Orgeneral Akar'ın müşteki olduğu Polatlı darbe davası başlıyor

2017-02-27 13:08 - Gündem

Adana'da Suriyeli ile mahalle sakinleri arasında kavga çıktı: 3 yaralı

2017-02-28 11:42 - Asayiş

DEAŞ propagandası Le Pen'in dokunulmazlığını kaldırttı

2017-03-01 02:47 - Dünya

Irak ordusu Musul'un güneyinden üç koldan ilerliyor

2017-02-23 15:02 - Dünya

Suriyeli avukat seyyar kebapçılık yapıyor

2017-02-27 16:47 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İnternet alışverişi sahte gözlük ve kontakt lens riskini artırıyor

11:38 - Sağlık

Uzmanlardan "sarı serum" uyarısı

11:12 - Sağlık

Fas'ta bir yılda 120 ölümün ardından "kızamıkla mücadele planı"

05:32 - Sağlık

Suriye'de işitme engelli çocuklar cihazlarla ilk kez duymanın sevincini yaşadı

22:33 - Sağlık

Pasif içicilik "inme" riskini yüzde 30 artırıyor

22:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Turizmde yatırımlar 2025'te ivme kazanmaya başlayacak

11:48 - Ekonomi

Carlos Cuesta, Galatasaray tarihindeki 8. Kolombiyalı futbolcu

11:43 - Spor

CHP'de cumhurbaşkanı adayı için ön seçim hazırlıkları sürüyor

11:38 - Gündem

Fenerbahçe savunmada sakatlıklarla boğuşuyor

11:37 - Spor

Avusturya'da Türk teknik direktör Tuğberk Tanrıvermiş takımını başarıya taşıyor

11:32 - Spor