KONYA
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, beyin damar hastalıklarının ortaya çıkmasında beslenme ve yaşam tarzı özelliklerinin önemli rol oynadığını belirtti.
Sigara ve tütün ürünlerinin kalp-beyin damar hastalıklarına negatif etkilerinin bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını aktaran Öztürk, bu hastalıkları önlemede en önemli mücadele alanlarından birinin de sigara ve tütün kullanımının azaltılması olduğunu vurguladı.
Türkiye'de yılda yaklaşık 21 bin kişinin sigaraya bağlı beyin damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini dile getiren Öztürk, "Sigara içenlerde inme riski 10 yıldan fazla bir süredir sigarayı bırakanlara göre 2-4 kat daha fazladır. Hipertansiyon, obezite, diyabet, fiziksel inaktivite, kalp hastalıkları ve oral kontraseptif kullanımı gibi ek bir diğer risk faktörünün bulunması riski daha da artırmaktadır." diye konuştu.
Sigara kullanma yaygınlığının 25-44 yaş aralığında tespit edildiğine dikkati çeken Öztürk, "En yüksek bırakma oranları erkeklerde 55 ve üzeri, kadınlarda ise 45 ve üzeri yaşlardadır. Erkekler günde ortalama 17,2 adet sigara içerken, kadınlar ortalama 11 adet sigara içmektedir. Sigara alışkanlığı yönünden şehirlerde oturanlar daha büyük risk altında bulunmuştur. Kentsel bölgede kırsal bölgelerden daha yüksek oranda içilmektedir." ifadelerini kullandı.
Elektroniği sigaraya dönüşü kolaylaştırıyor
Öztürk, sigara bağımlılarının yüzde 57'sinin bırakmayı denediğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Nargile, puro, pipo gibi diğer tütün ürünlerinin kullanımı yüzde 3’tür. Son yıllarda bu oran giderek artmaktadır. Sigara karşıtı kampanyalar sürdürülüyorken, elektronik sigara üretimi ve kullanımı giderek artmıştır. Bugün 150'den fazla elektronik sigara çeşidi olduğu bildirilmektedir. Elektronik sigara kullanımın ne kadar güvenli olduğuna dair yeterli bilimsel veri bulunmaktadır. Elektronik sigara kullanımının 18 yaş altı bireylerde yaygınlaşmaya başladığı, bu durumun sigara kullanımına dönüşü kolaylaştırdığı bildirilmektedir."Muhabir: Abdullah Doğan
dikGAZETE.com