?>

Sigara alışkanlığı KOAH'a davetiye çıkarıyor

Göğüs Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Serhat Fındık, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nde, sigaranın KOAH hastalığına davetiye çıkardığını söyledi.

Sağlık - 9 yıl önce

Uzun süre sigara kullanan her 4 kişiden biri, yaşamının beklenenden daha erken bir döneminde hayata veda edebildiğini söyleyen Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Serhat Fındık, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden sigaranın, dünyada en yaygın alışkanlıklardan bir tanesi olduğunu bildirdi.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) en birinci nedeni de sigara kullanımı olduğunu belirten Fındık, “Bir ülkede sigara alışkanlığı oranı ne kadar fazlaysa KOAH hastalığının görülme sıklığı da o kadar artmaktadır. Dünyada en sık görülen ve en sık ölüme yol açan hastalıklardan bir tanesi olan KOAH hastalığının, 2020 yılında dünyada üçüncü hastalık olması tahmin ediliyor. 

KOAH hastalığının yaklaşık olarak yüzde 80-85'inin nedeni ya sigara kullanımıdır ya da sigaraya maruz kalma durumu vardır. Sigara içenlerin beşte birinde KOAH gelişmektedir. Sigara içen kişilerde, içmeyenlere göre KOAH riski oldukça yüksek seviyededir. Sigaraya erken yaşta başlanması ve uzun süre çok miktarda içilmesi, KOAH’ın daha ağır seyretmesine neden olur” ifadelerini kullandı.

Sigaranın bir etkisi olmadığı sebeplerde ise, biomes adı verilen ısınmak için ya da yemek pişirmek için kullanılan doğal atıklar neden olabildiğini söyleyen Fındık, tezek, odun, saman gibi atıkların kullanılması sonucu ortaya çıkan duman akciğerlerde tahribat oluşturduğunu, uzun süreli sigara dumanına maruz kalmanın da yine KOAH’a neden olabildiğini bildirdi.

KOAH ANİDEN ORTAYA ÇIKABİLEN BİR HASTALIK DEĞİLDİR

KOAH hastalığı hemen değil, zaman içerisinde ortaya çıktığını açıklayan, Prof. Dr. Serhat Fındık, bu sürenin ortalama 15-20 yıl olduğunu belirterek, “Bu zaman sonunda şikayetler görülmeye başlayabiliyor. 

En sık görülen belirtileri olarak; öksürük, balgam, hareketle birlikte ortaya çıkan nefes darlığı, göğüste veya sırtta ağrılar, hırıltılı nefes alıp vermek gibi belirtiler gösterebilir. Ancak öksürük ve balgam zaten sigara içenlerin yüzde 70’inde var. Bu iki semptoma nefes darlığı da eklendiği zaman hastanın hemen şüphelenmesi gerekiyor. Zaman içerisinde kişi sigara içmeye devam ederse, ortaya çıkan belirtiler daha ağır bir şekilde seyrederek ölüme götürebilme riski bulunuyor”dedi.

KOAH hastalığının teşhisi oldukça kolay olduğunu bildiren Fındık, genel bir fizik kontrolü, kan tahlilleri ve akciğer filmi çekilmesi, bir de solunum fonksiyon testleri yapılması yeterli olduğunu söyleyerek, testlerin sonucuna göre hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

KOAH dünyada en sık görülen ve ölüme yol açan hastalıklardan biri olsa da tedavisi ve önlenebilirliğinin mümkün olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “KOAH hastalığında birinci etken olan sigaranın acilen bırakılması gerekir. Sigara dumanına maruz kalınmaması alınabilecek en birinci önlemler arasındadır. KOAH hastalığında tedavi, nefes yoluyla alınan ilaçlar aracılığıyla sağlanmaktadır.

 Bu ilaçlar bir süre kullanılıp, koruma önlemleri alınıp, beslenmeye dikkat edilip, düzenli uyku ve egzersiz yapılırsa KOAH tedavi edilebilir bir hastalıktır ve tedavi oranı oldukça yüksektir. KOAH tedavi edilmeyip, önlem alınmazsa, sigara kullanımına devam edilip bir de alkol kullanımı eklenirse hastalık geri dönüşümsüz zararlar vererek tedavi edilemez hale geliyor”. 

Kaynak: IHA

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sıfır makyaj Ebru Gündeş

2016-02-09 12:48 - Magazin

Özdemir Sabancı’nın katili 20 yıl sonra yakalandı

2016-02-02 19:40 - Genel

'Türkiye'de her yıl 175 bin kişiye kanser tanısı konuluyor'

2016-02-04 17:34 - Sağlık

Tartıştığı şahsı böyle vurdu!

2016-02-08 13:20 - Asayiş

Burak kadroda yok

2016-02-06 21:50 - Spor

Instagram'da 8 milyondan fazla takipçiniz olursa...

2016-02-05 12:35 - Teknoloji

Ayasofya nasıl müze oldu!

2016-02-07 12:04 - Gündem

Flamingoların dansı

2016-02-06 15:35 - Gündem

Maç bitti ortalık savaş alanına döndü!

2016-02-07 22:33 - Spor

Böyle akademisyenler de var: Bor kullanarak buluş yaptı

2016-02-03 12:48 - Eğitim

İlgili Haberler

Yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli'ye Ahilik kaftanı giydirildi

15:23 - Sağlık

Erken menopoza giren kadınlarda otoimmün hastalık riski artıyor

13:18 - Sağlık

Araştırmaya göre dünyada her 3 çocuktan en az 1'i miyop

16:13 - Sağlık

Çocukların bağışıklığını artırarak kışa hazırlamak hastalıklardan koruyor

15:53 - Sağlık

Çocukların sosyal medyada "problemli davranışları" 2018-2022'de yüzde 4 artış gösterd

13:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Etiyopya ve Somalili mevkidaşlarıyla New York'ta görüştü

01:27 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken'la bir araya geldi

01:18 - Siyaset

ABD ile İsrail arasındaki "21 günlük İsrail-Lübnan ateşkesi" anlaşmazlığı sürüyor

01:03 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nde ilk hafta karşılaşmaları tamamlandı

00:58 - Spor

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'ne farklı mağlubiyetle başladı

00:43 - Spor