?>

Side’ye Türkiye'nin en büyük su altı müzesi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 2008 yılında Side’de dalış okulu açarak bölge ve Türkiye turizmine hizmet veren emekli SAS Komandosu Ahmet Gülaydın, dünyanın ikinci büyük su altı müzesini Side’ye kazandırıyor. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap Side’ye Tür

Ekonomi - 9 yıl önce

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 2008 yılında Side’de dalış okulu açarak bölge ve Türkiye turizmine hizmet veren emekli SAS Komandosu Ahmet Gülaydın, dünyanın ikinci büyük su altı müzesini Side’ye kazandırıyor. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap Side’ye Türkiye'nin en büyük su altı müzesi - Foto Galeri

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde SAS komandosu olarak görev yaptığını, Manavgat’ın ilk ve tek SAS komandosu olduğunu belirten Ahmet Gülaydın, 'Emekli olduktan sonra memleketime döndüm ve Side’de okulumu açtım. Side bölgesi dip tabiatı açısından verimsiz bir bölge olduğundan, 2008 yılında dönemin Belediye Başkanı Osman Delikkulak’ın girişimleri sonucunda Side açıklarında bir Sahil Güvenlik gemisi batırdık. Şu an bu batık parçalanmasına rağmen yüzlerce çeşit canlıya ev sahipliği yapıyor. 

Side’de dip tabiatının zenginleşebilmesi için neler yapılabilir bunları araştırdım. Side’de bir su altı müzesinin, gerek Side gerekse Türk turizmi açısından önem arz ettiğini gördüm. Yaptığım girişimler sonucunda DTO Antalya Şube Başkanı İnanç Kendiroğlu'nun da destekleriyle BAKA’dan proje desteği alarak su altı müzesi kurma çalışmalarına başladım. Şu an bitmek üzere. Kuracağımız müze, Meksika’daki 400 heykelli müzenin ardından dünyanın en büyük ikinci su altı müzesi olacak' dedi.

'İKİ GEMİ BATIRMAYI PLANLIYORUZ'

Kurulacak müzenin sadece bölgedeki su altı dalış merkezlerinin müşterileri açısından düşünmemek gerektiğini belirten Gülaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:'Kuracağımız müze sayesinde dünyada değişik bölgelerde dalış yapan 3-5 milyon sertifikalı dalgıcı ülkemize ve Side’ye çekmeyi planlıyoruz. Burada dalış merkezlerinin yanında, havayolu şirketleri, oteller, restoranlar, alış veriş merkezleri, kısacası tüm esnaf bu durumdan yararlanacak. Ülkemiz ve turizmimiz açısından ekstra bir kazanç kapısı olacaktır. 

Bu konuda gerek yazılı gerekse görsel basından destek bekliyoruz. Ben her yıl Almanya Düseldorf’ta düzenlenen bot show fuarına katılarak bölgenin tanıtımını elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum. Ama bunun yeterli olmadığının bilincindeyim. Elimden geldiğince memleketime, Manavgat’a bir şeyler kazandırmaya çalışıyorum. Bu projenin ardından MATSO Başkanı Ahmet Boztaş’ın girişimleriyle İstanbul ve Kocaeli belediyelerinden 2 gemi getirip batırmayı planlıyoruz. Ne kadar fazla araç batırırsak canlıların korunması için o kadar fazla yuva olacaktır. Bu batıklar sayesinde, küçük balıklar büyük balıklardan korunabilecek, balık popülasyonu artacak, balıkçılık gelişecektir.'

EŞİNİN HEYKELİNİ YAPTIRDI

Su altı müzesini oluşturacak 110 eserin, Kurtuluş Savaşı, Mevlana, Deve Kervanı, Apollon Tapınağı gibi unsurlardan oluştuğunu belirten Gülaydın, 'Bu heykellerden bir tanesi benim için özel bir heykel. Ben her yıl binlerce insanı daldırıyorum. 2 çocuğum da iyi derecede dalgıç. Ne var ki sevgili eşim Serap, su altı fobisi olduğu için dalamıyor. Ben de onun deniz kızı şeklinde bir heykelini yaptırarak, hem kendisine sürpriz yaptım. Hem de müzeye koyarak onu da daldırmış olacağım' dedi.

Eşinin jesti karşısında ne yapacağını şaşırdığını belirten Serap Gülaydın ise, 'Fobimden dolayı bugüne kadar dalmaya cesaret edemedim. Eşimin bu jestinin ardından kendi heykelimi su altı müzesinde görmek için dalacağım' dedi.

dikGAZETE..
Haftanın Öne Çıkanları

'Savcı Leyla' 5 yıl 163 bölüm sonra Kurtlar Vadisi Pusu'dan ayrıldı

2015-06-12 17:36 - Spor

Pereira, Fenerbahçe Tesisleri'ne hayran kaldı

2015-06-12 02:05 - Genel

Diriliş Ertuğrul sezon finali 2. fragmanı ve işte dizinin tüm hikayesi

2015-06-16 20:07 - Genel

Hırvatistan - İtalya maçına gamalı haç damgasını vurgu

2015-06-14 15:05 - Genel

Necdet Ünüvar Meclis'e torunlarıyla geldi

2015-06-17 18:07 - Siyaset

İhlas Koleji 2015’in son mezunlarını verdi

2015-06-11 23:05 - Genel

Milli Güreşçi Merve Kenger'den 53 kiloda bronz madalya!

2015-06-16 21:05 - En Son Yazılar

Hande Yener: 'Formumu diyete değil sahnedeki enerjime borçluyum'

2015-06-15 23:06 - Spor

Mutluluk tablosu bozuldu

2015-06-13 16:37 - Genel

Şehit madencinin eşi ağlattı...

2015-06-16 23:06 - Genel

İlgili Haberler

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Vatandaşımızın güvenilir gıdaya ulaşması en doğal hakkıdır

20:03 - Ekonomi

Karsan e-JEST'ler Santa Maria'nın da ilk elektrikli minibüsü oldu

16:38 - Ekonomi

Peugeot yenilikçi teknolojilerini IAA Transportation 2024'te tanıttı

13:57 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı Avrupa'da zirvedeki yerini korudu

12:32 - Ekonomi

Küresel piyasalar, ABD'de açıklanacak büyüme verisine odaklandı

12:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Vatandaşımızın güvenilir gıdaya ulaşması en doğal hakkıdır

20:03 - Ekonomi

Kapadokya'da sıcak hava balonunun sepetinin otomobile çarptığı anlar kamerada

19:58 - Gündem

Fenerbahçe taraftarları İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için pankart astı

19:17 - Spor

Konya'da gol yok

19:12 - Spor

Husilerin lideri: Birçok ülkede bulunmayan gelişmiş askeri silahlara sahibiz

19:07 - Dünya