?>

Şiddet mağduru kadın hayata dört elle sarıldı

Almanya'da yaşarken eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle boşanarak Türkiye'ye dönen Dürdane Sibel Üzegül, yaşadığı kötü günleri geride bırakarak yeni bir hayata başladı.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

İSTANBUL - Kaan Bozdoğan

Erzurumlu Dürdane Sibel Üzegül (40), İstanbul'da ailesiyle yaşarken 2008'de görücü usulüyle evlenerek, Almanya'ya yerleşti.

Evliliği sırasında gördüğü şiddet nedeniyle 6 ay kadın sığınma evinde kalan Üzegül, 2010'da Türkiye'ye döndü.

Babaevine yerleşen Üzegül, psikolojik sorunları ve panik ataklarına rağmen bir akaryakıt istasyonunda pompacı olarak çalışmaya başladı.

Pompa ile araçlara akaryakıt doldurmanın yanı sıra araç temizliği, yağ ve motor bakımı da yapan Üzegül, 5 yıldır sürdürdüğü işine adeta dört elle sarıldı.

"Panik atak nedeniyle açık alanda çalışmak istedim"

Üzegül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlenmeden önce İstanbul'da bir süre başka bir akaryakıt istasyonunun marketinde kasiyerlik yaptığını söyledi.

Evlendikten sonra Almanya'ya gittiğini, eşinden sürekli şiddet gördüğünü, 2 aylık bebeğini şiddet sonucu kaybettiğini ifade eden Üzegül, bebeğini kaybetmenin üzüntüsü ve maruz kaldığı şiddetin psikolojisini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Üzegül, yaşadığı sıkıntılar sonucunda sağlığının bozulduğunu ve panik ataklar yaşamaya başladığını belirterek, "Gördüğüm şiddetle ilgili belgeler bende mevcut. Bununla ilgili de suç duyurusunda da bulundum. Boşanmam biraz uzun sürdü ama tamamlandı." dedi.

Kadına şiddet konusuna da değinen Üzegül, "Malum şu günlerde kadına yönelik şiddetin uç noktalarını yaşamaktayız. Ben de onlardan birisiyim. Ben böyle istenmeyen şeyler olduğu için gerçekten üzülüyorum. Kötü bir evlilik geçirdim. 1,5 sene Almanya'da kaldım. Bu sürenin 6 ayını kadın sığınma evinde tamamlayarak, ülkeme döndüm. Ülkeye döndükten sonra psikolojik olarak iyi değildim. Panik ataklar başladı, kapalı alanda pek duramıyordum. Ben de böyle açık bir alanda çalışmak istedim." ifadesini kullandı.

Kadınlara, "Kesinlikle dayanın, bu işler dayanılamayacak işler değil. Kendinize güvenin, kadınlar olarak yapamayacağımız bir iş yok." tavsiyesinde bulunan Üzegül, çalışma arkadaşlarıyla "aile" olduğunu, zor dönemleri hep birlikte atlattıklarını vurguladı.

"Erkek sürücüler beni görünce şaşırıyor"

Üzegül, hemcinslerine örnek olarak hayatın devam ettiğini göstermek istediğini belirterek, şunları anlattı:

"Türkiye'ye döndükten sonra eski iş yerimle görüşmelerim devam etti. Bu sektöre aşina olduğum için böyle bir işe giriş yaptım. Market kapalı alan olduğu için akaryakıt bölümünde çalışmayı tercih ettim. Bu vesileyle de hemcinslerime örnek olmak istedim. Kadınlar görsünler, yapabileceğimiz işler var burada, gücümüzün yettiği kadarıyla. Kış şartları ağır olabilir, bunları yaşıyor olabiliriz ama yapılmayacak ya da yapamayacağımız bir iş olmadığını görsünler, buna inansınlar istiyorum. Bence tercih edilmeyecek, yapılamayacak bir meslek değil bu."

Erkek sürücülerin kendisini gördüğünde şaşırdığını, "Burada ne işiniz var, bu mesleği neden seçtiniz, zorlanmıyor musunuz?" şeklinde sorular yönelttiğini aktaran Üzegül, zor görülen işlerin pratik yönlerine alıştıkça dezavantajların günden güne ortadan kalktığını dile getirdi.

"Sibel, kadınların bu sektörde çalışabileceğini ispatladı"

Vardiya Amiri Volkan Tepe de Üzegül ile 5 yıldır beraber çalıştıklarını belirterek, "Bayanların da zor işleri başarabileceğinin örneğidir Sibel. Burada özellikle kadın müşteriler Sibel'i gördüğü zaman biraz daha öz güvenle geliyorlar. Burası kamuya açık bir alan, kalabalık bir ortam sonuçta. Bayanlar arabadan inerken tedirgin olabiliyorlar ama Sibel'i gördükleri zaman ister istemez dışarı rahatlıkla çıkabiliyorlar." diye konuştu.

Üzegül'ün işe başladığı günü anımsatarak, çalışma ekibinin başta tedirgin olduğunu aktaran Tepe, şunları anlattı:

"Geçmişten günümüze kadar hep erkeklerle çalıştığımız için böyle bir konu olduğunda herkes biraz tedirgin oldu. Çünkü kadınların bu işe biraz daha zor yaklaşabileceği bizim de aklımıza geliyordu ama Sibel ve daha önce çalışan birkaç kadın personelimiz, bayanların da bu işi yapabileceğini, yeri geldiği zaman kaput kaldırıp yağın kontrolünü yapabileceği, lastik kontrolü yapabileceğini gösterdi. Bir erkek pompacı ne yapabiliyorsa kadının da onu yapabileceğinin göstergesidir Sibel. Sibel bu sektörde kendisini kanıtlamış birisi, kendisi kadınların bu sektörde çalışabileceklerini de ispatlamıştır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kilis'in 'cennet çamuru' tescil yolunda

2017-11-25 16:01 - Ekonomi

Kuveytli ünlü oyuncu tatile geldi şifayı buldu

2017-11-23 09:02 - Sağlık

Lüleburgaz'da yarım tonluk köpek balığı görenleri şaşırttı

2017-11-25 14:10 - Genel

'Türkiye 15 yılda muazzam bir başarı gösterdi'

2017-11-28 18:32 - Ekonomi

Anavarza Antik Kenti'nde 'Hygieia ve Eros' heykeli bulundu

2017-11-25 16:51 - Genel

Tekirdağ’da FETÖ operasyonu: 4 gözaltı

2017-11-24 22:03 - Asayiş

Londra'da metro istasyonunda hareketlilik

2017-11-25 01:00 - Genel

Yetişkinliğin ve gösterişin ilk şartı yüz nişanı

2017-11-23 14:32 - Dünya

'O an, Türkiye'nin egemenliğini savundum'

2017-11-23 21:02 - Dünya

Son dakika haberleri! Diyarbakır’da cezaevine saldırı

2017-11-23 04:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Bartın ve Düzce'de şiddetli rüzgar etkili oldu

21:28 - Çevre-Hayat

Ankara'da kar etkili oluyor

19:32 - Çevre-Hayat

Mehmetçik, Kosova'da ilkokul öğrencileri için kütüphane kurdu

17:18 - Çevre-Hayat

Giresun'da 84 yaşındaki kadının böbreğinden 10 santimlik taş çıkarıldı

17:02 - Çevre-Hayat

Çankırı'da keklikler karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

Devler Ligi'nde son 16 turuna yükselen 8 takım belli oldu

01:58 - Spor

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor