Siber güvenlikte 'kardeş' dayanışması

TİKA aracılığıyla Azerbaycan'dan gelen 10 öğrenciye BİLGEM'de 7 gün siber güvenlik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda Siber Olaylara Müdahale Eğitimi üzerine 2 gün eğitim verildi.

Teknoloji - 6 yıl önce

ANKARA - Ayşe Böcüoğlu Bodur

Türkiye ile Azerbaycan arasında her alanda yürütülen yakın iş birliği siber güvenlik dayanışmasına da yansıdı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla Azerbaycan'dan gelen 10 öğrenciye TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinde (BİLGEM) 7 gün siber güvenlik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) Siber Olaylara Müdahale Eğitimi (SOME) üzerine 2 gün eğitim verildi.

AA muhabirinin TİKA ve TÜBİTAK'tan aldığı bilgiye göre, Türkiye ve Azerbaycan, siber güvenlikte de yakın iş birliği yapıyor. Bu kapsamda, TİKA koordinesinde "kardeş ülke" Azerbaycan'dan gelen 10 öğrenciye çeşitli kurumlarda siber güvenlik eğitimi verildi.

TÜBİTAK BİLGEM'de 7 gün, BTK'de 2 gün eğitim alan öğrencilerin, ülkelerine döndüklerinde nitelikli iş sahibi olması ve siber güvenlik alanında Azerbaycan'a hizmet etmesi planlanıyor. Kriptolojiden blokzincire kadar farklı konularda tecrübelerin aktarıldığı öğrencilere, eğitimlerin ardından sertifika verildi.

BİLGEM İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Orhan Muratoğlu, AA muhabirine, Türkiye ile Azerbaycan'ın stratejik ilişkilerinin bulunduğunu söyledi.

Yetişmiş insan kaynağının hem Türkiye'de hem de başka ülkelerde önem taşıdığını belirten Muratoğlu, "Öğrencilere temel kriptoloji ve blokzincir eğitimi verdik. Bu alanda ilk eğitim alan öğrenciler bunlar. TİKA bu öğrencileri takip edecek. Eğitimle onların nitelikli iş sahibi olmasına katkı vermiş oluyoruz." dedi.

Muratoğlu, yüksek teknolojinin kalkınmada anahtar rolü bulunduğunu, buna karşın dünyanın birçok yerinde kritik noktalara siber saldırılar gerçekleştirildiğini, önemli ve mahrem bilgilerin bu yolla ele geçirildiğini anlattı.

Bu nedenle siber savunma refleksinin gelişmesi gerektiğini vurgulayan Muratoğlu, şöyle devam etti:

"Bunun en kolay yolu yetişmiş insan kaynağı. Bu bir yazılım ve donanım meselesi değil, bu nosyonu kazanmanız gerekiyor. Bu da eğitimle başlıyor. BİLGEM, Azerbaycan, Katar gibi dost ve müttefik ülkelerin insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için Türkiye'de ya da hedef ülkelerde eğitimler yapıyor. Bu eğitim Azerbaycan için ilk değil. Azerbaycan'da 28 kişinin katıldığı 11 günlük ileri düzey siber güvenlik eğitimi verildi. Bu eğitime Azerbaycan'ın en önemli siber güvenlik uzmanları geldiler ve eğitimlerini aldılar."

Muratoğlu, bu eğitimde TİKA'nın devreye girdiğini ve kalkınmaya destek olmak için mesleki eğitim düzenlediğini aktardı. TİKA'nın Afganistan, Lübnan, Yemen ve Kolombiya gibi ülkelerde de faaliyette bulunduğunu anımsatan Muratoğlu, eğitim programının önemli kapılar açacağını dile getirdi.

Orhan Muratoğlu, "Türkiye'den eğitim alıp giden öğrenciler birer kültür elçisi oluyorlar. Ticaret yaparken, her alanda türk ürünlerini tercih ediyorlar." diye konuştu.

"Eğitimlerle dost kazanıyoruz"

TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörü Mustafa Haşim Polat da yapılan bu tarz eğitimlerle dost kazanıldığını bildirdi.

Faaliyette bulundukları ve eğitim verdikleri ülkelere Türk iş adamı gittiğinde ve pasaportunu gösterdiğinde bir sempati oluştuğunu belirten Polat, bu ve benzeri projelerde maddi beklentilerinin olmadığını, eğitim alan öğrencilerin eğitilerek nitelikli iş bulmalarına katkı sağladıklarını söyledi.

Polat, düzenlenen eğitimin, TİKA'nın Azerbaycan'da daha önce başlattığı bilişim eğitimlerinin devamı niteliğinde ve TÜBİTAK tarafından Azerbaycan'da verilen siber güvenlik eğitiminin tamamlayıcısı olduğunu dile getirdi.

Azerbaycan'da siber güvenlik alanındaki eksiklikleri bu öğrencilerin gidereceklerini vurgulayan Polat, şunları kaydetti:

"Öğrenciler aldıklar eğitimle önemli bir personel olarak ülkelerine hizmet edecek. Biz Azerbaycan'a her zaman kendi milli kaynaklarıyla ayakta durabilecek, milli gücünü oluşturabilecek bir kardeş devlet olması için her konuda destek veriyoruz. Bu eğitimlerin amacı da bu."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Düğünleri süsleyen yöresel kıyafetler göz kamaştırıyor

2019-02-12 19:07 - Kültür Sanat

Çizgi Film kahramanı 'Akıllı Tavşan Momo' dondurma kesti

2019-02-10 02:02 - Medya

AKV Ankara Şubesi’nden “Davutoğlu konferansı”na açıklama!

2019-02-15 10:19 - Özel Haber

“Ömür boyu süren en ağrılı hastalık AS'nin tedavisi henüz yok“

2019-02-13 14:08 - Sağlık

Dünyanın En Zor Sorusu ?

2019-02-11 23:22 - Kültür Sanat

Fenerbahçe-Zenit maçını Fransız hakem Buquet yönetecek

2019-02-10 16:55 - Spor

Safra kesesinden 86 parça taş çıkarıldı

2019-02-11 17:56 - Sağlık

Eskişehir’e şehit ateşi düştü!

2019-02-12 03:02 - Gündem

'Amacım umut hikayesini anlatmak'

2019-02-12 02:47 - Genel

Türk dünyasına özel dergi

2019-02-13 16:02 - Gündem

İlgili Haberler

Dünyada ilk kez bir gergedanın bacağındaki kırık ameliyatla tedavi edildi

18:17 - Teknoloji

TeknOn ile teknolojide bu hafta (13 Eylül-19 Eylül 2024)

18:12 - Teknoloji

TEKNOFEST'in İnsansız Deniz Aracı Yarışması'nın finali Mersin'de başladı

15:43 - Teknoloji

ULAK Haberleşme, "milli 5G ürünleri" ile "UYGAR"ı İGEF'24'te tanıttı

14:33 - Teknoloji

Atık pet şişe ve optik fiberle kendinden yalıtımlı ve ışık geçiren beton üretildi

13:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Brezilya: X'in davranışı, Yüksek Mahkemenin kararını kasıtlı göz ardı etme niyetini gösteriyor

19:12 - Dünya

Fitch, ABD konut piyasasının daha fazla faiz indirimine ihtiyacı olduğunu belirtti

19:08 - Ekonomi

İzmir'de sahipsiz köpeğin çocuğa saldırması güvenlik kamerasınca kaydedildi

19:03 - Gündem

DSÖ: Sudanlılar sağladığımız yardımdan daha çok ateşkes, siyasi çözüm ve barışa ihtiyaç duyuyor

18:57 - Dünya

Bitlis'te sağanak heyelana yol açtı

18:52 - Gündem