?>

SGK, geçen yıl 33,7 milyar lira "rapor ödemesi" yaptı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2024'te hastalık, analık, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle yaşanan gelir kaybının telafisi için sigortalılara toplam 33,7 milyar lira civarında geçici iş göremezlik (rapor) ödemesi yaptı.

Ekonomi - 1 hafta önce

Ankara

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, hizmet akdiyle çalışanlar ile kendi nam ve hesabına çalışan sigortalılara SGK tarafından yetkilendirilmiş hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınması şartıyla geçici iş göremezlik ödeneği yapılıyor.

İstirahat raporları Kurumun e-Ödenek programıyla elektronik ortamda düzenlenip, ödemeler aynı sistem üzerinden sigortalının talebi alınmaksızın PTT Bank'a veya sigortalılar tarafından SGK'ye bildirilen banka hesaplarına gönderiliyor.

SGK, bu kapsamda geçen yıl hastalık, analık, iş kazası ve meslek hastalığı nedenleriyle yaşanan gelir kaybının telafisi için sigortalılara toplam 33,7 milyar lira civarında ödeme yaptı.

Bu ödemenin, 3,8 milyar lirası iş kazası ve meslek hastalığı, 21 milyar liralık bölümü hastalık ve 8,9 milyar lirası analık kapsamındaki istirahat sebebiyle yapıldı.

Bir yılda 90 gün sigortalı olmak şart

Sigortalılara hastalık ve analık hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için iş göremezliğin veya doğumun olduğu tarihten önceki bir yılda 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartı aranıyor.

Kendi nam ve hesabına çalışan sigortalılara, iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için ayrıca, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekiyor.

Anneye, doğumdan önce ve sonraki 8'er hafta veriliyor

İş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödenirken, hizmet akdiyle çalışan sigortalılara hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için ödeme yapılıyor.

Hizmet akdiyle çalışanlar ile şirket ortakları hariç olmak üzere kendi nam ve hesabına çalışan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önce ve sonraki 8'er haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yapay zeka rekabetinde ABD-Çin ikilisine Hindistan katılıyor

2025-01-26 16:07 - Teknoloji

ABD Başkanı Trump'ın İçişleri Bakanı adayı Doug Burgum, Senatodan onay aldı

2025-01-31 04:22 - Dünya

Çorumlu koleksiyoner 5 yılda topladığı yaklaşık 400 model otomobili özenle saklıyor

2025-01-27 13:27 - Magazin

Fransa, Çad’daki son askeri üssünü orduya devretti

2025-01-30 17:42 - Dünya

Meta'nın, Trump'ın davasında varılan anlaşmada 25 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği belirtildi

2025-01-30 03:12 - Medya

Lpg tankları ve vites kutusuna gizlenen uyuşturucular 'gümrük muhafaza'nın gözünden kaçmadı

2025-01-31 10:42 - Asayiş

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M23 isyancıları Goma'yı ele geçirdiklerini duyurdu

2025-01-30 23:43 - Dünya

Türk bilim insanları akciğer zarında sıvı birikmesinin tekrarını önleyecek yöntem geliştiriyor

2025-01-27 12:47 - Sağlık

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'ne veda etti

2025-01-31 01:35 - Spor

İran'da 5,1 büyüklüğünde deprem

2025-01-27 08:22 - Dünya

İlgili Haberler

Karacabey Ovası'nın verimi Gölecik Barajı ile artacak

14:28 - Ekonomi

Kalyon PV "karbon nötr panel" üreticisi olmaya hazırlanıyor

14:23 - Ekonomi

Kolombiya ile Çin yeni deniz taşımacılığı rotasıyla ticaretlerini güçlendirmeyi hedefliyor

13:48 - Ekonomi

Mısır Türkiye ile turizmde işbirliğini genişletmek istiyor

13:33 - Ekonomi

Körfez ülkelerine 5 yılda 126,7 milyar dolarlık ihracat yapıldı

12:31 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'nin gündemindeki USAID, uluslararası medya operasyonlarında da rol aldı

17:27 - Dünya

Gazze'deki hükümet: İsrail, ateşkesin insani protokolünü uygulamayı kasten geciktiriyor

17:22 - Dünya

Amerikan yardım kuruluşu USAID'in medyayı fonlamasındaki rolü tartışılıyor

17:17 - Dünya

UNICEF, Haiti'deki 1,2 milyon çocuğun silahlı şiddet tehdidi altında yaşadığını bildirdi

17:13 - Dünya

Brezilya'nın Sao Paulo kentinde küçük uçağın düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti

17:07 - Dünya