?>

SETA Direktörü Yeşiltaş salgın sonrası Orta Doğu'nun güvenliğini değerlendirdi

SETA) Güvenlik Araştırmaları Direktörü Yeşiltaş, "Jeostratejik rekabetin bir uzlaşmaya doğru gitme ihtimalinin çatışmaya doğru gitme ihtimalinden çok daha az olduğu kanaatini taşıyorum." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

Ankara

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Güvenlik Araştırmaları Direktörü Murat Yeşiltaş, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, küresel siyasette olduğu gibi Orta Doğu’nun güvenlik mimarisinde de bazı etkiler ortaya çıkartacağını belirterek, "Bazı değişim ve dönüşüm alanlarının korona salgınıyla birlikte hızlanabileceğini söyleyebiliriz." dedi.

Yeşiltaş, SETA tarafından düzenlenen "Web Seminer Dizisi" kapsamında yaptığı "Kovid-19 Sonrası Ortadoğu’nun Güvenliği" adlı sunumda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası Ortan Doğu'nun güvenliğini değerlendirdi.

Küresel siyasette ortaya çıkacak dönüşümlerin, Orta Doğu’yu da doğrudan etkileme potansiyeli olacağını aktaran Yeşiltaş, salgının küresel ölçekte siyaseti nasıl etkileyeceğine ilişkin şunları kaydetti:

"Bir tarafta salgının gerçekten uluslararası siyasette yeni bir durum ortaya çıkaracak bir sonuçla sonuçlanacağını iddia eden bir kategori var. İkinci yaklaşım ise koronanın dünya düzenini değiştirme konusunda bize gerekli araçları göstermediğini, gerekli sonuçları da üretmeyeceğini iddia ediyor. Üçüncü pozisyon ise ikisinin arasında ne yeni bir dünya düzeni doğacak ne de bu düzen olduğu gibi gidecek."

"Kim güçlü devlet?"

Yeşiltaş, devletler arası jeostratejik rekabetin Orta Doğu’nun en büyük rekabet alanlarından birini oluşturacağını belirterek, "Zaten çok sert bir şekilde yaşanıyordu. Jeostratejik rekabetin bir uzlaşmaya doğru gitme ihtimalinin çatışmaya doğru gitme ihtimalinden çok daha az olduğu kanaatini taşıyorum." şeklinde konuştu.

Koronavirüsün, güçlü devletin kim olduğunu gösterdiğine işaret eden Yeşiltaş, şöyle devam etti:

"Kim güçlü devlet? Silahı olan devlet mi, kriz anında toplumunu yönetebilen, o krizi çözebilen, o krizden çıkarabilen, o krizde dayanıklı olan devlet mi? Birincisi bize Orta Doğu’nun gerçekliğini gösteriyordu ama ikincisi olmazsa olmaz bir gerçeklik olduğunu yeniden hatırlattı. Kamu sağlığını organize edemeyen, ventilatör üretemeyen, hastanelerinde vatandaşlarına bakamayan devletler güçlü devletler değil. Böylesi dönemlerde toplumu kendi problem çözme mekanizmalarıyla yönlendiremeyen aktörlerin, çatışma içerisinde daha kırılgan olan aktörlerin iç çatışmalarının daha da derinleşme ihtimali yüksek olabilir."

"Türkiye gibi aktörlerin önünde daha fazla fırsat alanı olduğunu söyleyebilirim"

Yeşiltaş, Orta Doğu’nun bundan sonra alabileceği şekille alakalı 3 tahmininin söz konusu olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Birincisi tek kutuplu Orta Doğu, aslında bu küresel siyasetin bundan sonra nasıl bir kutupluluğa dönüşeceğiyle ilgili bir şey. Bir taraftan Çin’in yükselmesi, diğer taraftan Rusya’nın kendi gücünü toparlayıp yeniden aktif bir siyaset izlemesiyle birlikte büyük ölçüde ABD’nin tek kutupluluğu 2015’li yıllarda sona erdi ve yeni bir süreç başladı. Artık yeni süreçte küresel siyasetin çok kutuplu mu olacağı yoksa ABD-Çin ekseninde iki kutupluluğa mı yöneleceği önemli bir soru.

Başka bir alternatif tek merkezli çok kutupluluk. Yani ABD gücü hala varlığını koruyor ama bunun altında birçok kutupluluk olabilir mi? Dolayısıyla bu bizim Orta Doğu’daki tartışmayı da beraberinde yapmamızı getirebilir. Orta Doğu’da da bir tek kutupluluk olabilir mi? Bu spekülasyonlardan bir tanesi. İkincisi çok kutuplu dünya Orta Doğu’da da doğrudan çok kutupluluğu dönüşebilir. Üçüncü bir ihtimal ise kutupsuz bir Orta Doğu."

Orta Doğu’nun geleceğinin koronavirüs ile çok kutupluluğa daha elverişli olduğunu ve çok kutuplulukta bölgesel aktörlerin bundan sonra daha fazla ortaya çıkabileceğinin altını çizen Yeşiltaş, "Korona ile birlikte Türkiye gibi aktörlerin önünde daha fazla fırsat alanı olduğunu söyleyebilirim. Bu fırsat alanı Türkiye gibi aktörlerde ekonomik ve askeri güçle tahkim edilebildiği ölçüde, Orta Doğu’da Türkiye’nin kendini daha fazla belirgin hale getirdiği müstakil bir güç pozisyonu ortaya çıkabilir." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Aras Ağalarov: Yabancı işçileri odaya kilitlemenin anlamı yok, şantiyede olmaları en doğrusu

2020-04-22 06:54 - Özel Haber

Fater, Sağlık Bakanlığı'na 40 bin litre çamaşır suyu bağışladı

2020-04-17 19:16 - Ekonomi

Tofaş, araç üretim arasında sağlık ekipmanı üretmeye devam ediyor

2020-04-16 15:59 - Genel

Koronavirüs izolasyonu küresel ısınmayı da yavaşlatabilir

2020-04-17 15:32 - Teknoloji

Konservatuvar öğrencileri notalara 'online' basıyor

2020-04-17 15:23 - Çevre-Hayat

Kırımlı Sel ailesinin Türkiye'ye göç ederken Türk Bayrağı ve Atatürk sevgisi tarihi fotoğrafta

2020-04-19 07:41 - Özel Haber

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım'dan 'sözlerim çarpıtılıyor' açıklaması

2020-04-21 20:22 - Siyaset

Koca Yusuf, İngilizler’i neden korkuttu! ABD HAARP Gemisi, İstanbul'dan hangi siyasiyi kaçıracak? 

2020-04-21 11:06 - En Son Yazılar

MSC Şirketler Grubu'ndan esnafın yaklaşık 2 milyon lira alacağına erken ödeme

2020-04-20 17:37 - Ekonomi

CHP'den 23 Nisan hazırlığı

2020-04-18 14:17 - Siyaset

İlgili Haberler

Erken rezervasyonda İngiliz ve Almanların tercihi Antalya oldu

20:39 - Gündem

Bazı illerde eğitime ara verildi

19:47 - Gündem

Karabük'teki Keltepe Kayak Merkezi'nde sezon hazırlıkları sürüyor

19:32 - Gündem

Ordu ve Kayseri'de eğitime ara verildi

19:13 - Gündem

Sıla bebeğin ölümüne ilişkin soruşturmada iddianameler hazırlandı

19:07 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Lübnan'da ateşkes anlaşması sağlamanın son aşamasındayız

21:13 - Dünya

Bir ‘olasılık’ daha var o da ölmek mi dersin!.. -Emin Batur yazdı-

21:12 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Basso'yu kabul etti

20:57 - Siyaset

Libya’nın petrol ve gaz üretimi yükselmeye devam ediyor

20:38 - Ekonomi

İsrail'in saldırılarıyla göçe zorladığı Filistinliler, yağmur ve soğuk havayla mücadele ediyor

20:22 - Dünya