?>

Selimiye Camisi ibadet ve ziyarete kapatılmadan onarılacak

Mimar Sinan'ın ustalık eseri olarak kabul ettiği ve Sultan II. Selim tarafından yaptırılan Selimiye Camisi'nin, restorasyonu sırasında ibadet ve ziyarete açık olacağı bildirildi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

EDİRNE

Mimar Sinan'ın ustalık eseri olarak kabul ettiği ve Sultan II. Selim tarafından yaptırılan Selimiye Camisi'nin, restorasyonu sırasında ibadet ve ziyarete açık olacağı bildirildi.

Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, yaptığı açıklamada, Mimar Sinan’ın ustalık eseri, UNESCO Kültür Miras Listesinde yer alan Selimiye Camisi'nde yapılacak restorasyon çalışması için, proje çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.

Güneren, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından rölöve projesinin onayladığını, restitüsyon ve restorasyon projelerinin de onaylanmasının ardından camideki onarım çalışmalarının en geç 2018 yılının başında başlanmasının beklendiğini ifade etti.

Selimiye Camisi’nin statik açıdan bir problemi olmadığını belirten Güneren, "Selimiye Camisi'yle ilgili çok şükür büyük sıkıntı yok. Tabii yılların getirdiği bir yıpranmışlık ve kirlenmişlik ve bazı malzemelerin değişiklik ihtiyacı var. Statik açıdan bir probleminin olmaması bizi sevindiriyor. Projelerin 2017’nin sonu 2018’in başı gibi incelenip onaylanmasını bekliyoruz. Ardından restorasyon çalışmalarına başlanacak." dedi.

Restorasyon çalışmalarının titiz bir şekilde yürütüleceğini vurgulayan Güneren, şunları kaydetti:

"Restorasyon çalışmalarında ilk olarak üst örtü dediğimiz kurşun örtüde sıkıntılar giderilecek. Kurşun örtü elden geçirilecek gerekirse tamamı yenilenecek. Böylece akma ve kalem işlerinde bozulma gibi hususları gidermiş olacağız. Ayrıca kapılarda, pencerelerde sıkıntılar var bunlar elden geçirilecek. Taş temizlikleri yapılacak. Minarelerde de onarımlar olacak.

Selimiye Camisi Edirne için Türkiye için çok önemli bir cami. İbadete kapatmayı düşünmüyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü böyle önemli yapıları ibadete kapatmadan restore etmekte mahir. İbadete kapatılmadan kısım kısım yaparak restorasyonu tamamlamayı düşünüyoruz. Tabii bu ölçekteki camilerin restorasyonları 3 yıldan fazla sürüyor. Restorasyonlar aceleye gelecek işler değil. Alınacak kararlar doğrultusunda süreç işleyecek. Hızlı yapmak, doğru yapmak anlamına gelmiyor. Gereği neyse onu yaparak sindire sindire doğru malzemeyle doğru işçilikle yapacağız. 3 yıldan aşağı sürmez.”

Muhabir: Gökhan Zobar

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin ilk milli hava füzeleri IDEF'te görücüye çıkacak

2017-05-08 15:07 - Gündem

'Yenilen pehlivan, güreşe doymaz'

2017-05-05 02:32 - Siyaset

'Esed PKK'nın nüfuzunu artırıp Türkiye sınırını ele geçirmek istiyor'

2017-05-07 15:22 - Dünya

Tam 130 ton !

2017-05-05 14:57 - Asayiş

Washington Wizards, seriyi 2-1’e taşıdı

2017-05-05 16:27 - Spor

Fenerbahçe 'pes' etmiyor

2017-05-08 16:14 - Spor

Başbuğ 'Islak imza'da kumpas davasına müdahil oldu

2017-05-09 01:37 - Gündem

'Akdeniz'de doğalgaz arama konusundaki anlaşmazlıklardan endişeliyim'

2017-05-06 23:07 - Dünya

Giresun’da akılalmaz olay

2017-05-09 16:02 - Asayiş

Fransa'da halk cumhurbaşkanı seçimi için sandık başında

2017-05-07 13:47 - Dünya

İlgili Haberler

Emekli bayram ikramiyesini 4 bin liraya yükseltecek kanun teklifi TBMM’de

16:58 - Gündem

TÜSİAD Başkanı Turan ve YİK Başkanı Aras hakkındaki iddianame kabul edildi

16:52 - Gündem

Rana bebeğin otopsisinde köpek ısırığından başka bulguya rastlanılmadı

16:43 - Gündem

Belgrad Ormanı'nda bulunduktan sonra vefat eden Ece Gürel'in yeni görüntüleri bulundu

13:57 - Gündem

Tarımsal kuraklık Trakya'da hububat ekili alanları olumsuz etkiledi

13:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Toplam ciro endeksi ocakta yıllık bazda yüzde 35,4 arttı

10:57 - Ekonomi

İnşaat maliyet endeksi ocakta aylık yüzde 9,1, yıllık yüzde 26,61 arttı

10:53 - Ekonomi

Ticaret ve perakende satış hacmi ocakta yıllık bazda arttı

10:48 - Ekonomi

Bilişim sektörü geçen yıl 4,9 milyar dolarlık ihracat yaptı

10:42 - Ekonomi

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’da yaklaşık 200 Filistinliyi gözaltına aldı

10:37 - Dünya