?>

Sekiz adımda kalbinizi koruyun

Acıbadem Adana Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, tansiyon ve şeker hastalığı, sigara, alkol kullanımı, kolesterol yüksekliği, hareketsiz yaşam ve fazla kiloların kalp sağlığını bozduğunu belirterek, kalp sağlığının ihmale gelmeyeceğin

Sağlık - 9 yıl önce

Prof. Dr. Batur, yaptığı açıklamada, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için yapılması gerekenleri anlattı.Yüksek tansiyona yol açan nedenlerin başında fazla kilonun geldiğini belirten Batur, "Koroner kalp hastalığı, kalp yetersizliği ve inme için risk oluşturan fazla kilolardan kurtulmak, özellikle karın bölgesinden zayıflandığında kan basıncını düşürerek kalbin boyutlarını da küçültüyor" dedi. Prof. Dr. Batur, ilaç kullanmadan yalnızca tuz tüketimini keserek de yüksek tansiyonun normal seviyeye gelebileceğini söyledi.Kalp sağlığının korunmasında kan şekeri, iyi-kötü kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasının önem taşıdığını belirten Batur, özellikle hamileler, kilolu kişiler ve 40 yaş üzerindeki bireylerin düzenli olarak kan şekerini ölçtürmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Batur, şeker hastalığının kalbin en büyük düşmanlarından biri olduğunu bu nedenle, herhangi bir belirti olmasa bile herkesin yılda bir kez şeker ölçümü yaptırmasını önerdi.

"SİGARA VE DUMANINDAN UZAK DURUN"

Damar sertliğinin temel sebeplerinden olan sigaranın, kalp hastalığının başlıca risk faktörlerinden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, "Uzun süre sigara içmek, damar sertliğindeki daralmadan bağımsız olarak koroner arter daralması ve kalp kası hastalığına yol açabiliyor. Sigara dumanının kalp kası üzerine direkt zehirleyici etkisi de araştırmalarda kanıtlandı. Sigara içmese de pasif içici olan kişilerde de aynı risk söz konusu olabiliyor. Bu sebeple sigara kullanmayan kişilerin de sigara içilen ortamda bulunmamaları gerekiyor” diye konuştu.Alkollü içeceklerin az miktarda tüketildiği takdirde kalp sağlığına yararlı olabileceğine ait kimi söylemler bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Batur, tüketilen alkolün miktarının 1-2 kadehi geçince kalp-damar problemlerine yol açtığını, her gün içki tüketmese de bazı günler fazla miktarda içenlerde alkole bağlı kalp-damar hastalıklarına sık rastlandığının unutulmaması gerektiğini söyledi.

TAZE BESİNLERİ TERCİH EDİN

Özellikle 35-40 yaş üzerinde aşırı beslenme kalp rahatsızlıklarını tetikleyebildiği için yaşın ilerlemesi ile birlikte günlük olarak daha az kalori almak ve daha fazla kalori tüketmenin hedeflenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Batur, şunları kaydetti:“Diyette hazır ve raf ömrü uzatılmış gıda yerine taze besinler, taze sebze-meyveler, bakliyat gurubu besinler, tahıl ve hayvansal ürünlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi ve her gün en az 2,5 litre su içilmesi gerekiyor. Az yağlı, özellikle hayvansal yağ ve margarin türü doymuş yağlardan uzak duracak şekilde besin tüketilmesi kalp sağlığı açısından yararlı.”İnsan vücudunun temel yaşamsal fonksiyonlarını su ve tuzun birlikte düzenlediğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, "Vücutta su dengesinin korunmasında ve besinlerin hücre duvarından geçişinde rol oynayan tuzun, belirtilen orandan fazla tüketilmesi çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor" dedi.Aşırı tuz kullanımının hipertansiyona neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Batur, bundan korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için Dünya Sağlık Örgütünün de günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını 5 gram olarak önerdiğini aktardı.

DÜZENLİ SPOR YAPIN

Egzersiz yaparken vücut kasları, kalbin pompaladığı kandan oksijeni çekerek enerji ürettiğini söyleyen Prof. Dr. Batur, "Egzersizi düzenli yaptığımız sürece kaslar, içlerinden geçen kandan daha çok oksijen çekme kapasitesi geliştiriyor. Böylece, kalbin hızlı atarak kaslara yüksek miktarda kan pompalama görevinde bir rahatlama oluyor. Ancak, egzersizin yararlı olabilmesi için düzenli yapılması gerekiyor. Böylece kas aynı miktardaki kandan daha çok oksijen çekebildiğinden kalp üzerindeki yük azalıyor" şeklinde konuştu.Prof. Dr. Batur, stresin kan basıncını artırarak yüksek tansiyona neden olabileceğine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:“Artan kan basıncı kalp damarlarının duvarlarına baskı yapıyor, hasara neden oluyor. Günümüz koşullarında stresi hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün olmasa da bu konuda bir uzmandan destek almak, düzenli spor alışkanlığı edinmek stres düzeyini azaltmaya yardım ediyor. Bu nedenle stresle baş etmeyi, iyimser olmayı öğrenmek ve keyif alınan sosyal ortamlardan uzak kalmamak gerekiyor.”

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa’da ilginç kaza

2016-04-13 19:17 - Yerel haber-Şirket Haber

Halkbank, Arkas Spor’u mağlup etti

2016-04-08 01:32 - Spor

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nde ‘Psikoloji Günleri’ başlıyor

2016-04-13 19:17 - Sağlık

Burç Okulları'na kayyum atandı

2016-04-08 22:37 - Yerel haber-Şirket Haber

BİM'de PlayStation 4 999TL!

2016-04-09 17:47 - Teknoloji

Diyanet İşleri Görmez: Eli kalem tutacak çocuklarımız dağlara götürüldü

2016-04-07 17:22 - Gündem

Bakan Avcı, Eskişehirspor için düzenlenen geceye katıldı

2016-04-08 04:02 - Gündem

Emniyet müdürleri ve ünlüler yeşil sahada karşı karşıya geldi

2016-04-07 20:02 - Gündem

Boks Avrupa Kıtası Olimpiyat elemeleri başladı

2016-04-10 01:17 - Spor

Survivor'da kim elendi! SMS oylamasında en az oyu kim aldı! İşte Survivor'da elenen isim!

2016-04-13 04:32 - Magazin

İlgili Haberler

Kanserle mücadelede erken tanı cerrahi, kemoterapi ve radyoterapinin etkinliğini artırıyor

18:33 - Sağlık

İklim değişikliği insanlarda ruhsal sorunlara yol açabiliyor

13:42 - Sağlık

Bilinçsiz "sarı serum" kullanımı solunumu aniden durdurma riski taşıyor

13:37 - Sağlık

Yapay zeka teknolojileri kalp hastalığı tanısında "anahtar rol" oynayacak

14:47 - Sağlık

Tavuk eti ve yumurtadaki nanoplastiklerin insan sağlığına etkisi araştırılıyor

14:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

Küresel piyasalar haftaya satış bakısıyla başladı

09:57 - Ekonomi

ABD İç Güvenlik Bakanı Noem, at sırtında sınır devriyelerini gezdi

09:53 - Dünya

'Mercek-28' operasyonunda 36 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

09:17 - Asayiş

Panama Devlet Başkanı Mulino: Panama Kanalı'nın egemenliği tartışmaya kapalı

08:37 - Dünya

Trump: Panama Kanalı'nı ya geri alacağız ya da çok güçlü bir şey olacak

08:32 - Dünya