?>

Sefarad Yahudilerinin Osmanlı topraklarına gelişinin 530. yıldönümü Madrid'de anıldı

Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar, "Sefarad Yahudilerinin Osmanlı tarafından kabul edilmesi bizim dünyaya verdiğimiz mesajlarımızdan sadece bir tanesi." dedi.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Madrid
Ortaçağ sonlarında dönemin Katolik Krallarınca İspanya ve Portekiz'den sürülen ve büyük çoğunluğu Osmanlı topraklarına sığınan Sefarad Yahudilerinin Türkiye'ye gelişinin 530. yıl dönümü olması dolayısıyla İspanya'nın başkenti Madrid'de kültür-sanat etkinlikleri düzenlendi.

Hafta boyunca devam edecek etkinlikler kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivler Başkanlığı'ndan temin edilen, fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar'ın "Türkiye'de Yahudiler" adlı sergisi, Türkiye'den gelen Moiz Tiyatro Grubu ile Los Pasharos Sefaradis Müzik Grubu'nun gösterileri ve seminer yer alıyor.

Etkinliklerin açılışı dolayısıyla AA muhabirine demeç veren Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar, "Türk tarihine baktığınız zaman bu milletin dünyaya bir mesajı var. Bugün biz dış politikamızı (gelişimci insani dış politika) diye tanımlıyoruz. Dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyoruz. Buradaki hikaye ise 530 yıl önce başladı. O dönemde Osmanlı'dan buraya gemiler geldi ve İspanya'da atılan Yahudileri aldı ve Türkiye'ye götürdü. O gün bugündür Türkiye'de mutlu bir şekilde yaşıyorlar toplumumuzu, ülkemizi, kültürümüzü zenginleştiriyorlar." dedi.

"Sefarad Yahudilerinin Osmanlı tarafından kabul edilmesi bizim dünyaya verdiğimiz mesajlarımızdan sadece bir tanesi. Baktığınız zaman Türk tarihi böyle hikayelerle dolu." diyen Akçapar, "Bu sene hikayenin başladığı yerde, İspanya'da bunu anlatmaya başladık. Biz aslında burada sadece 530. yıl dönümü anmıyoruz aynı zamanda Türk milletinin temel bir vasfı olan insancıllığı da öne çıkarıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Ben, Türkiye'de hiçbir zaman antisemitizm ile ilgili bir şey hissetmedim"Kendisi de Sefarad Yahudilerinden olan ünlü fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar ise "Türkiye'de doğmuş, Türklerle büyümüş ve yaşamış olmaktan ne kadar mutlu olduğumu her seferinde dile getiren biriyim. Ben, Türkiye'de hiçbir zaman antisemitizm ile ilgili bir şey hissetmedim. Bana kimse hissettirmedi. Bildiğiniz gibi 3-4 yıl önce Cumhurbaşkanlığı büyük ödülü, ondan önce de Kültür Bakanlığı büyük ödülü verildi. Eğer antisemitizm olsa bu ödüller bana verilir miydi?" diye konuştu.

Sergideki fotoğraflarının 20 yıllık çalışmalar olduğunu anlatan Keribar, "Bütün her şeyi mükemmel bir şekilde, en ufak bir detayı kaçırmadan, benim yapabileceğimin en iyisiyle, disiplinli bilgilerimle, aşkla bu fotoğrafları çektim. Bu sergide mimari fotoğraflarım da olsa, fotoğrafların içine insan olduğu zaman duygu çok daha farklı oluyor. İsrail Cumhurbaşkanının kısa zaman önceki Türkiye ziyaretinde İstanbul'a gelince balkondan sinagog içindeki bir fotoğrafı çekmiştim. O da bu sergide." ifadelerini kullandı.

"Olanları da en iyi şekilde muhafaza etmek de bizim görevimiz. Türkiye birlikteliği, çeşitliliği, insanların barış içinde yaşamalarını anlatan eserler yaratmalıyız. İzmir'de gördüğüm gibi restorasyona ihtiyaç olan sinagogları korumalıyız." diyen Keribar, 70 yıldır fotoğraf çektiğini, çok fazla değişikliğe şahit olduğunu ve geçmiş değerlerin korunmasına önem verdiğini vurguladı.

"Bize sorduklarında hep (Biz Türküz) deriz"Diğer yandan Osmanlı topraklarına sığınan Sefarad Yahudisi bir aileden gelen Suat Aluf da şunları söyledi:

"7-8 kuşak İstanbul'dayız. Ben doğma büyüme İstanbulluyum. Babam ve dedem Tahtakale, Eminönü esnafı. Dolayısıyla biz bu toprağın insanıyız ve böyle gördük, böyle büyüdük. Bize sorduklarında hep (Biz Türküz) deriz. Size bunu bir anımla anlatayım. 2016 senesinin 28 Ekim'i babam hastanede yoğun bakımda ama kendinde. Yanına ziyarete gittik. Bana (Bugün ayın kaçı?) dedi. Ben de 28'i dedim. Açtı gözlerini ve (Yarın 29 Ekim bayrağı asmayı sakın unutmayın) dedi. Onun meşhur 1960 senesinde Sümerbank'tan alınma bir bayrağı vardı. O bayrak her bayramda yıkanır, ütülenir ve asılır. Çok önemliydi bizim için. O babasından biz de ondan öğrendik. Bundan da çok gurur duyuyorum."

Aluf, "Sirkeci'de her yıl ramazanda kurulan iftar sofralarına bizler de davet ediliriz. İki yıl önce 600 kişilik bir iftar sofrasına katıldım. Biz de yeri geldiği zaman iftar yemeği veriyoruz. Ben kendimi o bayramlarda hep iyi hissediyorum çünkü senin benim bayramım diye bir durum yok. Bu bayramı hepimizin bayramı gibi hissediyoruz çünkü bu toprağın insanıyız. Hem Ramazan hem de diğer bayramlar çok gururlu bir şey." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uzakdoğu Sporları üzerine Ahmet Şimşek hocamız ile...

2022-03-27 06:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Ardahan'da kar ve tipi nedeniyle eğitime ara verildi

2022-03-28 08:29 - Eğitim

Bodrum'da denizin çekilmesiyle Tavşan Adası'na uzanan tarihi surlar ortaya çıktı

2022-03-25 12:25 - Günün Fotoğrafı

Kamerun'un ilk Türkçe kursunun öğrencileri artık Türkçe konuşuyor

2022-03-28 12:19 - Eğitim

'Dünyanın en saçma binası'nda yıkım çalışmaları sürüyor

2022-03-24 19:05 - Gündem

Rus akademisyen Sidorov: NATO, uçak krizinde Türkiye'ye yüz çevirdi

2022-03-25 05:50 - Özel Haber

Mr Cap, Almanya’dan ‘Çüüüş’ledi! -Selçuk Aka, Magazin dünyasından bildiriyor

2022-03-26 16:31 - Magazin

Savunma ve güvenlik konuları AB'nin odağında yer alacak

2022-03-25 23:13 - Dünya

Kadirov: İslam dünyası yaptırımlara katılmadı, Rusya'yı destekledi

2022-03-26 20:51 - Özel Haber

Beyin cerrahı kardeşler aynı hastanede görev yapıyor

2022-03-23 12:03 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Zamana meydan okuyan antika eserler usta ellerde yeniden hayat buluyor

12:22 - Kültür Sanat

12. Ajyal Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

01:55 - Kültür Sanat

Afrika'nın en büyük çağdaş sanat etkinliği Dakar'da devam ediyor

15:56 - Kültür Sanat

Gaziantep'in tescilli kutnu kumaşından özel tasarımlarla kadın çantası üretiyor

13:37 - Kültür Sanat

'Analogdan Dijitale Fotoğrafın Yolculuğu Sempozyumu' düzenlendi

23:57 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

AP Milletvekili Serra, Netanyahu hakkında tutuklama emrini uygulamayacak ülkeleri eleştirdi

00:27 - Dünya

Pentagon, ABD'nin seçilmiş başkanı Trump'la henüz bir geçiş anlaşması imzalanmadığını beli

00:03 - Dünya

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: Gülmeye ihtiyacımız vardı

23:57 - Spor

Kahramanmaraş'ta kar ve tipi nedeniyle kapanan 203 mahalle yolu ulaşıma açıldı

23:37 - Gündem

Almanya Savunma Bakanı Pistorius: Ukrayna savaşı uluslararası bir boyut kazandı

23:33 - Dünya