?>

Sednaya Hapishanesi'nde ölen babalarının "mezarı" olsun istiyorlar

Suriye'nin başkenti Şam'daki Sednaya Hapishanesi'nde işkence sonucu babaları İzzettin Ahmed Muhammed'i kaybeden iki kardeş, babalarının bir mezarı olsun istiyor.

Gündem - 2 ay önce

Siirt

Ülkesinde din öğretmenliği ve imamlık yapan İzzettin Ahmed Muhammed, eşi Siham, 5 ve 3 yaşındaki oğulları ve 1 yaşındaki kızı ile 11 yıl önce ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığındı.

Ailesiyle Siirt'e yerleşen İzzettin Ahmed Muhammed, burada 2,5 ay kaldıktan sonra annesinin vefatı üzerine ülkesine döndü.

Annesinin cenazesini toprağa veren Muhammed, Türkiye'ye dönmek isterken sınırda rejim unsurlarınca yakalandı. Tutuklanan Muhammed, Sednaya Hapishanesi'nde yaşamını yitirdi.

Baas rejiminin ve Beşşar Esed yönetiminin devrilmesinin ardından Muhammed​​​​​​​'in Sednaya Hapishanesi'nde işkence sonucu hayatını kaybettiğini öğrenen ailesi, büyük üzüntü yaşadı.

"Babam için bir kemik, bir delil istiyoruz"

Muhammed'in iki oğlundan 16 yaşındaki Ahmed Muhammed, AA muhabirine, babasının amcasına ait olan, Baas rejimi ve Beşşar Esed yönetiminin insanlık suçlarını yansıtan görüntülerin yer aldığı bilgisayarla Türkiye'ye dönmek isterken sınırda rejim askerlerince yakalanarak Sednaya Hapishanesi'ne götürüldüğünü öğrendiklerini söyledi.

Babasının 2017'de öldüğü haberinin geldiğini ama hiçbir delil olmadığı için inanmadıklarını ifade eden Muhammed, Esed yönetiminin devrilmesinin ardından hapishanede ölenlerin isimlerinin bulunduğu listede babasının da adının olduğunu öğrendiklerini belirtti.

Muhammed, babasının yüzünü dahi zor hatırladığını anlatarak, şunları söyledi:

"Babam için bir kemik, bir delil istiyoruz. Yani bir mezarı olsun en azından. Suriye eskisinden daha iyi olsa, babamın canı boşa gitmemiş olur. Eskisinden daha iyi olmasını istiyoruz. Suriye'deki kanlar boşa gitmesin. Esed gitti, mutlu hissediyoruz ama babamız da gitti, mutluluk yarıda kaldı."

Kapıları açtığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Muhammed, "Allah, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan razı olsun. Bu hayrını kabul etsin inşallah, bizi Türkiye'ye aldığı için. 11 yıldır buradayız." dedi.

"Sednaya Hapishanesi'ndeki o kötülükler aklımdan çıkmıyordu"

Kardeşi 14 yaşındaki Muhammed Muhammed de Suriye'nin Esed'den kurtulması dolayısıyla çok mutlu olduğunu ama babasının ölüm haberini duyduktan sonra çok üzüldüğünü dile getirdi.

Muhammed, "Sednaya Hapishanesi'ndeki o kötülükler aklımdan çıkmıyordu. Yani ciddi korkutucu bir şeydi. O vahşetin nasıl yapıldığına hala inanamıyorum. (Esed) Yani vicdansız bir adamdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz. Bizlere sahip çıktı. Suriye eskisinden daha güzel olsun, hiç işkence falan olmasın. Normal bir ülke gibi olursa çok mutlu olurum. Şehitlerin canı boşa gitmiş olmasın." diye konuştu.

Suriyeli öğrencilerin kentte eğitime ilk başladıkları ve Türkçe eğitim aldıkları 14 Eylül Geçici Eğitim Merkezi'nin koordinatörü Mehmet Faruk Süzgün ise kardeşlerin babalarının işkence sonucu cezaevinde ölmesine çok üzüldüklerini belirterek, "İnşallah Suriye bu çektiği acıların ardından güzel günlere kavuşacak. Bunu ümit ediyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ermenistanlı milletvekili Koçaryan: Çavuşoğlu ile konuşmak kötü mü!

2024-12-18 20:39 - Özel Haber

Suriye Milli Ordusu, Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı'nı terör örgütü PKK/YPG'den kurt

2024-12-13 14:57 - Dünya

2024 yılında Moskova çevre bölgesinin en pahalı 10 binası belli oldu

2024-12-18 00:32 - Özel Haber

Suriye'de Hımeymim Hava Üssü'nde hareketlilik sürüyor

2024-12-17 14:33 - Dünya

Kanada'da maliye bakanının istifası, hükümeti yeni bir kargaşaya sürükledi

2024-12-19 11:48 - Ekonomi

AA, Şam'daki Mezze Askeri Hapishanesi'ndeki insanlık dışı koşulları görüntüledi

2024-12-13 12:17 - Dünya

Bakan Kacır: Ülkemizi bilim ve teknolojide dünyada hak ettiği konuma taşıyacağız

2024-12-18 19:03 - Teknoloji

Vestel, 2024'te yenilikçi yatırımlarıyla öne çıktı

2024-12-18 11:58 - Ekonomi

Mikati: Lübnan'ın içinden geçtiği her zorlu dönemde Türkiye destek ülkesi olmuştur

2024-12-18 19:57 - Dünya

Beyaz Saray, ABD'de gökyüzünde görülen 'gizemli cisimler'in İHA olduğunu açıkladı

2024-12-17 10:27 - Dünya

İlgili Haberler

Şehit Piyade Sözleşmeli Er Mustafa Uslu'nun cenazesi Amasya'ya getirildi

04:33 - Gündem

Başkentte mobilya atölyesinde çıkan yangın söndürüldü

03:48 - Gündem

Evde Bakım Yardımı aylık 10 bin 125 liraya yükseltildi

21:15 - Gündem

SOLOTÜRK pilotları, "İkaf'25"te gençlerle buluştu

20:53 - Gündem

Abdullah Zeydan'a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

19:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump, ABD Genelkurmay Başkanı Brown'ı görevden aldı

06:48 - Dünya

Trump, dijital hizmet vergilerine karşı tarifelerin değerlendirilmesine yönelik kararı imzaladı

06:38 - Dünya

Şehit Piyade Sözleşmeli Er Mustafa Uslu'nun cenazesi Amasya'ya getirildi

04:33 - Gündem

Hamas: İsrail ordusu sorumluluktan kaçmak için direnişin Bibas ailesini öldürdüğünü iddia ediyor

04:28 - Dünya

Başkentte mobilya atölyesinde çıkan yangın söndürüldü

03:48 - Gündem