?>

Savaş ortamındaki kadınların mağduriyetleri film olacak

Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali, kapsamında düzenlenen senaryo yarışmasına yurt içi ve dışından gönderilen 638 senaryo arasından seçimi tamamlanan 7'si, film haline dönüştürülecek.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

BURSA - SİNAN BALCIKOCA

Her yıl 7 şehrin 7 İslam büyüğünü tema edinen "Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali", bu yıl Mevlana, Yunus Emre, Şeyh Edebali, Şeyh Şaban-i Veli, Ahmet Yesevi ve Yahya Şirvani temasıyla savaş ortamındaki kadınların mağduriyetlerini beyaz perdeye yansıtacak.

Bu yıl beşincisi düzenlenen "Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali" kapsamında düzenlenen senaryo yarışması sonuçlanırken, kısa film yarışması için başvuru süreci devam ediyor.

Her yıl 7 şehrin 7 İslam büyüğünü tema edinen dünyanın ilk tasavvuf filmleri festivalinde bu yıl da 7 Türk-İslam büyüğü filmlere konu olacak.

Bu kapsamda düzenlenen yarışmada seçilen en iyi 7 senaryo, profesyonel bir ekiple film haline getirilecek, kısa film yarışmasında da en iyi 7 kısa film gösterime sunulacak.

"Bir İngiliz'in kaleminden Yunus Emre temasıyla bir kadını anlatacağız"

Festivalin Komite Başkanı Eda Sürmeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinlik kapsamında bu yıl, Konya'dan Mevlana Celaleddin-i Rumi, Eskişehir'den Yunus Emre, Bilecik'ten Şeyh Edebali, Kastamonu'dan Şeyh Şaban-i Veli, Türkistan'dan Ahmet Yesevi ve Bakü'den Yahya Şirvani'yi tema edindiklerini söyledi.

Sürmeli, 7 tema hakkında senaryo ve kısa film yarışması düzenlediklerini anımsatarak, senaryo yarışmasının 1 Mayıs'ta sona erdiğini, kısa film yarışması için başvuruların ise 31 Temmuz'a kadar devam ettiğini anlattı.

Jüri tarafından seçilen 7 senaryoyu 25 Haziran'dan sonra film haline getireceklerini belirten Sürmeli, "Temaya uyan 638 senaryo başvurusu oldu. Türkiye'nin yanı sıra Türk Cumhuriyetleri, İran, ABD, İngiltere, İsviçre ve Almanya'dan yoğun başvuru aldık. Hatta Yunus Emre kategorisindeki birincimiz İngiliz. Bir İngiliz'in kaleminden Yunus Emre temasıyla bir kadını anlatacağız." dedi.

Azerbaycan'dan Filistin'e "Not"

Filme dönüştürülecek senaryolardan birinde Azerbaycanlı bir gazetecinin Filistin'deki hikayesinin anlatıldığını belirten Sürmeli, şöyle konuştu:

"Filistin'de yaptığı haberden çok etkileniyor. Bununla ilgili bir not yazmak istiyor. Zaten filmin adı da 'Not' olacak. Empati kurarak nasıl olduğunu düşünüyor, o sırada kendisini savaş alanında buluyor. Bu sırada yanından bir kadın kucağında bebeğiyle bir duvarın arkasına geçiyor. Bir bakıyor ki, çocuk ellerinde vefat etmiş. Çocuğu oraya bırakıp çatışma alanına yürüyüp vuruluyor. Kadın haberin aynısını yaşayınca empati kuruyor. 'Azerbaycan'dan Filistin'e' diye bir not yazıyor. 'Acıyla yoğrulmuş topraklardan sizi anlıyoruz. Yüreğiniz, yüreğimiz, acınız acımızdır. Bir anne, bir insan, bir gazeteci olarak size dualarımızla yanınızdayız.' diyor."

Savaş ortamındaki kadınların mağduriyetleri film olacak

Başka bir senaryonun da Şeyh Şaban-i Veli Hazretleri'nin temasıyla kaleme alındığını ifade eden Sürmeli, şunları kaydetti:

"7 konu da savaşın kadınları ve çocukları üzerine kurulmuş. Özellikle de savaştaki tüm mağduriyeti kadınlar çekiyor. Kadınların bu mağduriyetini belki sinema diliyle aktarabilirsek insanların en azından ciğerine dokunmuş oluruz. O yüzden tüm genç meslektaşlarımı böyle duyarlı işler yaptıkları için çok teşekkür ediyorum. İnşallah çok güzel filmler çıkacak. Yaptığımız işleri dünyada bir çok festivale de göndermek istiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İnstagram neden yok neden çöktü? Instagram neden girilmiyor? İnstagram hacklendi mi?

2018-06-05 19:32 - Medya

Afrin'de yakalanan 3 teröriste tutuklama

2018-06-07 16:02 - Gündem

Savaş ortamındaki kadınların mağduriyetleri film olacak

2018-06-10 19:02 - Kültür Sanat

Çevresel tehdite karşı ortak çaba şart

2018-06-04 13:32 - Sağlık

Çin'den sonra Tayvanlı heyet de Türk kirazı için geliyor

2018-06-05 14:33 - Ekonomi

Türkiye 560. maçına çıkıyor

2018-06-04 15:46 - Spor

İstanbul'da 21 milyon fidan toprakla buluştu

2018-06-05 16:32 - Çevre-Hayat

Mayısta en fazla reel getiri dolardan

2018-06-08 13:32 - Ekonomi

Türk Telekom'un yeni genel müdürlük binası açıldı

2018-06-09 19:00 - Genel

Umtiti 2023'e kadar Barcelona'da

2018-06-04 01:22 - Spor

İlgili Haberler

Japonya'da 'Gizem Dolu Anadolu' başlıklı fotoğraf sergisi açıldı

22:29 - Kültür Sanat

Günün yorgunluğunu halk oyunlarıyla atıyorlar

12:42 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 'Sesler ve Küller' eserinin dünya prömiyerine imza attı

09:36 - Kültür Sanat

Kültür ve Turizm Bakanlığından 36 belgesel film projesine yaklaşık 12,5 milyon liralık destek

21:16 - Kültür Sanat

Özbekistan'da Babür İmparatoru adına şehir kuruluyor

14:16 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İsrail'in asker azlığından Gazze'ye eğitimlerini tamamlamayan askerleri gönderdiği iddia e

00:07 - Dünya

Süper Lig'e yükselen Kocaelispor'da şampiyonluk coşkusu

23:43 - Spor

Altay, sezonun bitimine 2 hafta kala bir alt lige düştü

22:57 - Spor

İsrail Genelkurmay Başkanı'nın, Suriye'ye geleceğe dönük saldırı planlarını onayladığı bildirildi

22:28 - Dünya

New York'taki Paskalya kutlamalarında, ABD'nin Filistin politikasına tepki gösterildi

21:47 - Dünya