NEVŞEHİR (AA) - Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) ile Türkiye İş Bankası iş birliğiyle okullarda hayata geçirilen satranç derslerinde 2 milyon üzerinde öğrencinin satrancı ders olarak seçmesi hedefleniyor.
Spor Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) ve Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla Nevşehir'in Avanos ilçesinde düzenlenen Okul Sporları Satranç Türkiye Birinciliği müsabakaları sona erdi.
Avanos Atatürk Spor Salonunda gerçekleştirilen organizasyonda minikler, küçükler, yıldızlar ve gençler kategorisinde 121 okul takımında 549 sporcu dereceye girmek için mücadele etti.
Üç gün süren müsabakalar boyunca çeşitli turlarda başarı elde ederek dereceye giren sporcular, madalya almaya hak kazandı.
- "41 ilden ve KKTC’den 121 okul takımı ter döktü"
Şampiyona kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, Okul Sporları Satranç Türkiye Birinciliği yarışmasının finallerinin 5 gün sürdüğünü ve çekişmeli müsabakalara sahne olduğunu söyledi.
Tulay, 121 okul takımının toplamda 549 sporcu ile katıldığı final etabına Türkiye’nin 41 ilinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden öğrencilerin katıldığını aktardı.
Şimdiye kadar bireysel anlamda yapılan bu turnuvanın ilk defa takım formatında gerçekleştirildiğini dile getiren Tulay, son derece güzel geri dönüşler aldıklarını bildirdi.
Tulay, turnuvanın Spor Genel Müdürlüğü tarafından düzenlendiğini anımsatarak, İş Bankası’nın 2 yıldır turnuvaya çok ciddi destek verdiğini anlattı.
- "24 bin sporcu, binlerce takım yarıştı, 18 takım ipi göğüsledi"
Tulay, İş Bankası'nın da desteğiyle son dönemde satranç turnuvalarında çok güzel geri dönüşler aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Buraya gelen sporcular önce okullarında sonra illerinde derece yapıyorlar. Daha sonra Türkiye’de bu yıl 6 bölgede yapılan yarışmalardan derece elde ederek bu finale geliyorlar. Ekim ve kasım ayında başlayan il yarışmaları sonrasında mart ayında bölge finalleri yapıldı. Birkaç aşamadan geçildi ve burada Türkiye finali gerçekleştirildi.
Burada 'küçükler', 'yıldızlar' ve 'gençler' kategorilerinde kızlar ve erkekler olarak ayrı ayrı takımlar şeklinde yarışma gerçekleşti. İlk günden bugüne 24 bin sporcu yarıştı ve buraya 549 sporcu final oynamak üzere geldi. Toplamda 24 bin sporcunun yarıştığı bir organizasyon."
- "Santrançta lisanslı sporcu sayısı 761 bin"
Tulay, Türkiye'de satrançta lisanlı sporcu sayısının halihazırda 761 bin olduğunu belirterek, 18 bin okulda İş Bankası Satranç Sınıfları açıldığını, 1 milyonun üzerinde çocuğun da satrancı ders olarak seçtiğini söyledi.
Satranç oynayan çocukların akademik anlamda başarılı olduklarını finallerde gördüklerini dile getiren Tulay, fen lisesinden, ünlü kolejlerden gelen öğrencilerin de burada yarıştığını, aynı zamanda Türkiye’nin ücra bir köy okulundan da çocukların finallerde ter döktüğünü dile getirdi.
Tulay, santrancın oynayan çocuklara sosyal anlamda da önemli katkıları olduğunu kaydederek, "Satranç oynayan çocukların özgüveni yüksek oluyor, stratejik düşünmeyi öğreniyorlar, zaman kullanımını çok iyi yapıyorlar. Veliler ve okul yöneticileri satranç oynayan ve oynamayan çocuklar üzerindeki farkı çok iyi gördükleri için çocukları mümkün olduğunca satranca yönlendirmeye çalışıyor." dedi.
Son dönemde satrançta yerel yönetimlerin ciddi desteğini almaya başladıklarını dile getiren Tulay, birtakım projeler gerçekleştirdiklerini, yerel turnuvalar düzenlediklerini bildirdi.
Tulay, spor branşlarında sponsorlukların çok önemli olduğunu belirterek, "Bakanlığın, Spor Genel Müdürlüğünün, Spor Toto Teşkilatının bize çok önemli maddi ve manevi destekleri var. Ancak yerel yönetimlerin ve farklı kuruluşların da desteğini almak çok önemli.” ifadelerini kullandı.
"Satrançta lisanslı sporcu sayısı hedefimiz bir milyon." diyen Tulay, daha önce belirlediklerini "satrancı 81 ile yaymak" hedefine ulaştıklarını söyledi.Tulay, İş Bankasının federasyonun ana sponsoru olduğunu belirterek, "2005 yılından beri birlikteyiz. Satranca olan desteklerini her zaman görüyoruz ve hisssediyoruz. Onların desteği bizim için çok önemli." dedi.
- "Yıl sonuna kadar bin 500 satranç sınıfı daha açılacak"
Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, bu eğitim-öğrenim sezonunda okullarda satrancı seçen öğrenci sayısının bir milyonun üzerinde olduğunu belirtti ve çocukların kendi rızasıyla satrancı ders olarak seçtiğini söyledi.
Türkiye genelinde 18 bin okulda satranç sınıfı olduğunu yineleyen Sözen, "Biz fiilen bu sayıyı hızla artırıyoruz. Yıl sonuna kadar bin 500 daha satranç sınıfı açacağımızı düşünüyoruz." dedi.
Sözen, bu sınıfları okullardan talep geldikçe açtıklarını kaydederek, karşılıklı bir ilişki içinde sınıfların açıldığını, bu yüzden satranca yönelimin arttığını anlattı.
- "Satrancı seçen çocuk sayısında hedef 2 milyon ve üzeri"
Sözen, halihazırda yılda bir milyon üzerinde çocuğun satrancı ders olarak seçtiğinin altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Sayı giderek artacak. Bizim ilk yaptığımız projeksiyonlar 1 milyon 700 bin civarındaydı. Dolayısıyla önemli bir kitle var. Bu kitleyi daha da büyütme hevesindeyiz. Hedefimiz; bir eğitim yılında satrancı seçen çocuk yani öğrenci sayısının 2 milyona ulaşması ve bu rakamı aşması. Daha donanımlı çocukların yetişmesine imkan sağlayacak bir iş yapıyoruz. Federasyonun madalya sayıları her geçen yıl artıyor. Sportif anlamda da daha çok başarı geliyor."
Sözen, hem çocukların gelişimi hem de satranç için güzel bir şeyler yapmaya çalıştıklarını belirterek, Türkiye'de yılda bine yakın satranç turnuvası düzenlendiğini ama bu turnuvanın yerinin ayrı olduğunu söyledi. Amaçlarının, "turnuvaya gelecek yıl daha fazla okulun katılmasını sağlamak" olduğunu dile getiren Sözen, "Zor bir konu. Özellikle okulların turnuvaya katılması için ödenek bulması kolay değil. Bakanlık, federasyon ellerinden geleni yapıyor bu işin gelişmesi için." diye konuştu.
- "Köyümüzden ilk defa satranç sayesinde çıktık"
Finallere katılmak için Ağrı Doğubeyazıt Karabulak Yatılı Bölge Ortaokulundan gelen öğrencilerin sorumlusu bilişim teknolojileri öğretmeni Adem Çimen, buraya 4 öğrenci ile geldiklerini söyledi.
Bu öğrencilerin üçünün 6’ncı, birisinin de 5’inci sınıfta olduklarını dile getiren Çimen, zor şartlar altında satrançla tanışan çocukların yavaş yavaş kendilerini geliştirdiğini, iki yıldır da kendisinin onlara dersler verdiğini aktardı.
Çimen, çocukların azimle kendilerini geliştirdiklerini kaydederek, "İl ve bölge turnuvalarına ilk defa katılarak il birinciliği ve bölge üçüncülüğü kazandık. Böylece Türkiye finallerine ilk defa katılma fırsatı elde ettik. Burada olduğumuz için mutluyuz. Çocuklar için çok farklı deneyimler oldu." dedi.
Aynı okuldan gelen beşinci sınıf öğrencisi Berna Tunç ise, satrançla ilk defa üçüncü sınıfta tanıştığını belirterek, öncelerin kendisine saçma bir oyun gibi geldiğini ancak öğrenmeye başlayınca zamanla satrancı sevdiğini söyledi. Tunç, "Satrancı derslerimdeki başarıyı da artırdığını düşünüyorum. Bu sene ilimizde şampiyon olduk ve buraya geldik. Satranç sayesinde ilk defa köyümüzden ve şehrimizden dışarı çıktık." diye konuştu.
- "Satranç derslerindeki başarısını artırdı"
Mersin Doğa Koleji'nden gelen 7'nci sınıf öğrencisi Ekim Barış Özenir, 5 yaşında satranç öğrenmeye başladığını belirterek, bir arkadaşı sayesinde satranç kulübüne gittiğini söyledi.
Daha sonra kendisini geliştirdiğini dile getiren Özenir, "Şimdi her gün zevk alarak satranç oynuyorum. Geçen yıl Avrupa yaş gruplarında ikinci oldum. Ondan önce dünya okullar satranç şampiyonası ikinciliği ve üçüncülüğü gibi başarılarım var. Bu yılki organizasyon çok başarılıydı.” dedi.
Okulun santranç bölüm başkanı Beyhan Bayraktar Somalı da öğrencileri Özenir’in satrançtaki başarılarını keşfederek okullarında burslu olarak eğitimine devam etmesini sağladıklarını söyledi.
Somalı, "Ekim'in aynı zamanda kimya dalındaki projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Yani satranç, derslerindeki başarısını da artırdı. Ayrıca kendisi dünya olimpiyatlarında CM (Candidate Master) unvanı almış en küçük sporcu. Sekiz yaşında aldı bu unvanı." dedi.
- Dereceye giren takımlar
Final müsabakaları sonucunda 24 takım dereceye girerek madalya aldı.
"Küçükler Kızlar"da Manisa'dan Özel Kocatürk Ortaokulu birinci, Samsun'dan Kılıçarslan Ortaokulu ikinci, Tekirdağ'dan Çerkezköy Tepe Ortaokulu üçüncü ve Hatay'dan Mağaracık Ortaokulu dördüncü oldu.
Özel Bursa Bahçeşehir Ortaokulunun birincilik kazandığı "Küçükler Genel" kategorisinde ikinciliği Özel Mersin Bahçeşehir Koleji, üçüncülüğü Ankara'dan Bahçeşehir Koleji Ortaokulu, dördüncülüğü Özel Bursa Bahçeşehir Ortaokulu kazandı.
"Yıldızlar Kızlar" kategorisinde Gaziantep'ten Akyol Ortaokulu birincilik madalyası alırken, Çorum'dan 23 Nisan Ortaokulu ikincilik, İzmir'den Ferit-Bahriye Ergil Ortaokulu üçüncülük, Denizli'den Hacı İbrahim Cin İlkokulu dördüncülük madalyası aldı.
İstanbul'dan Özel Acıbadem Bilim Doğa Ortaokulunun birinci olduğu "Yıldızlar Genel"de Özel Mersin Doğa Ortaokulu ikinci, Sakarya'dan Adapazarı Özel Şahin Ortaokulu üçüncü, Manisa'dan Turgutlu Kocatürk Koleji dördüncü oldu.
"Gençler Kızlar"da Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi birincilik, Mersin'den Özel Tarsus Amerikan Koleji ikincilik, Aydın'dan Emel-Mustafa Uşaklı Anadolu Lisesi üçüncülük, TED Hatay Koleji Özel Anadolu Lisesi dördüncülük kazandı.
Özel Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesinin birincilik madalyası aldığı "Gençler Genel" kategorisinde Mersin'den Eyüp Aygar Fen Lisesi ikinci, Çanakkale'den Vahit Tuna Anadolu Lisesi üçüncü, Manisa Fen Lisesi de dördüncülük madalyası aldı.