?>

Şaşılık ve göz tembelliğinin tedavisinde 3 yaş kritik öneme sahip

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Huban Atilla, 3 yaşa kadar göz yapısı ve görme duyusunun hızlı geliştiğini belirterek, "Tanısı çocukluk çağında konulduğunda şaşılık ve göz tembelliğini tedavi edebiliyoruz." dedi.

Sağlık - 1 yıl önce

Antalya

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Atilla, 57. Ulusal Oftalmoloji Kongresi için geldiği Antalya'da, AA muhabirine, şaşılık ve göz tembelliğinin tanı ve tedavisiyle ilgili açıklama yaptı.

Halk arasındaki "yenidoğan görmez" inanışının yanlış olduğunu, yenidoğanların yüzde 15-20 görebildiğini belirten Atilla, şunları kaydetti:

"Görme duyusu beynin, gözlerin fiziksel gelişimiyle ve öğrenmeyle 10-12 yaşına kadar gelişiyor. Her aşaması aynı hızda değil. İlk 6 ay çok hızlı öğreniyor. 3 yaşa kadar göz yapısı ve görme duyusu çok hızlı gelişiyor. 3 yaş dönemi doğru görme duyusunun kazanılması için çok önemli. Çocuğun kendini ifade edemediği bir dönem. O yüzden gözle ilgili problemlerde objektif tanı yöntemleriyle göz kontrolü yapılarak tanı konulabiliyor. Bu dönem hem hızlı gelişim hem de problemlerin sık görüldüğü dönem. Anne babalarda 'Çocuk kendini ifade edemiyor doktora götürsek nasıl bakılacak' gibi yanlış inanış var. Halbuki her aşamada biz çocukların göz muayenesi yapıp tanı koyabiliyoruz."

Gözün sinir tabanlarıyla ilgili problem varsa tespit edebildiklerini bildiren Atilla, 3 yaş döneminde dışarıdan gelen bilginin yüzde 90 kaynağının görme duyusu olduğunu aktardı.

Atilla, görme duyusunun iyi gelişmesinin, çocuğun fiziksel ve sosyal gelişimindeki önemini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"3 yaşından sonra okul çağına kadar hızlı gelişiyor ve 10-12 yaşında tamamlanıyor. Çocuk bu dönemde görmeyi öğrenemediğinde maalesef biz ileri aşamada bunu tekrar öğretemiyoruz. Beynin öğrendiği bir potansiyel ve sonradan kazandıramıyoruz. Hayatın 10-12 yaşında görmenin öğrenildiği dönemde eğer görmeyi olumsuz etkileyen bir problem varsa ki bunların en sık sebepleri şaşılık, gözlük numarası farklılığı ya da kapak düşüklüğü, katarakt gibi göz yapısal problemler göz tembelliğine sebep oluyor. O yüzden çocukluk dönemindeki taramalar, kontrol muayeneleri, gözlük ihtiyacı varsa onun takılması çok büyük önem taşıyor."

"Şaşılığın yüzde 90'ı çocukluk döneminde ortaya çıkıyor"

Şaşılığın yüzde 85-90'ının çocukluk döneminde ortaya çıktığını dile getiren Atilla, çocukluk döneminde ortaya çıkan şaşılıkların yüzde 50'sine göz tembelliğinin eşlik ettiğini söyledi.

"Gözün birinde kayma olunca beyin o gözü kullanamadığından iki gözde de bulanık görme problemi yaşanıyor. Tanısı çocukluk çağında konulduğunda şaşılık ve göz tembelliğini tedavi edebiliyoruz." diyen Atilla, toplumda yüzde 2-3 oranında göz tembelliği görüldüğünü bildirdi.

Atilla, halk arasında şaşılığın estetik bir problem olarak kabul edildiğini belirterek, bunun görme kaybıyla alakalı bir durum olduğunun unutulmamasını ve dikkatli olunmasını istedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İletişim Başkanı Altun: Türkiye, Filistin halkının arkasında durmaya devam edecek

2023-11-29 19:22 - Gündem

Kars'ta merada kar yağışına yakalanan besiciler zor anlar yaşadı

2023-11-27 17:38 - Gündem

Galatasaray-Manchester United maçını İspanyol hakem Jose Maria Sanchez yönetecek

2023-11-27 14:11 - Spor

Batı Karadeniz'in kıyı kesimleri için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

2023-11-26 20:58 - Gündem

Yalova'da fırtınanın savurduğu çatı parçaları 2 kişiyi yaraladı

2023-11-25 19:33 - Asayiş

Hem antrenörü hem sporcusu olduğu branşta bileği bükülemeyen gençler yetiştiriyor

2023-11-27 13:42 - Spor

Kapadokya'da "beyaz" şölen

2023-11-27 14:17 - Çevre-Hayat

Adalet Bakanı Tunç: Kadına yönelik şiddete karşı topyekun mücadelemiz kesintisiz devam edecektir

2023-11-25 09:43 - Siyaset

Balıkesir'de sağanak ve lodos su baskınlarına yol açtı

2023-11-30 08:33 - Asayiş

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

2023-11-29 19:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı "Ankara'nın Etimesgut ilçesinde aşı bulunmadığı" iddiasını yalanladı

00:58 - Sağlık

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı çocuk felcine karşı aşı kampanyasının başlatılacağını duyurdu

19:28 - Sağlık

DSÖ, Gazze'de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasının devamının planlandığını açıkladı

16:52 - Sağlık

Başkentte "Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu" düzenlendi

14:58 - Sağlık

Akademisyenler, arı sütünün hormonları dengeleyerek üreme sağlığını desteklediğini belirledi

13:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya