Bakan Sarı, düzenlediği basın toplantısında, katı atık toplayıcılarıyla bir soru üzerine, 78 milyon insanı kucaklayan bir anlayışla yola çıktıklarını vurgulayarak, "Bu anlayışla yola çıkan bir iktidarın bakanlığı olarak bizim, atık toplayıcılarımızı mağdur edecek herhangi bir çalışmanın veya yaptırımın içinde olmamız söz konusu değil. Öncelikle alın teriyle, kar kış demeden, yağmur demeden ekmek parası peşinde koşan atık toplayıcılarımızın her zaman yanında olduğumuzu bildirmek istiyorum.
Çünkü bunlar bizim ekonomimize katkı sağlayan görünmez savaşçılar ve biz onların yanında her zaman durmak isteyen bir iktidarız. O yüzden atık toplayıcılarımızı mağdur edecek bir çalışmanın altında kesinlikle imzamız olamaz. Son günlerde gündeme gelen yaptırımları ele alırsak ki bunlar atık toplayıcılarımızı birebir sokakta tespit edip de ceza kesilen bir uygulama değildir. Tam tersi bunlar lisanslı veya lisanssız firmaların denetimleri sonucu ortaya çıkmış bir uygulamadır" ifadesini kullandı.Bakan Sarı, yönetmelik gereği, çevrenin korunması amacıyla ambalaj atıklarının lisanslı işletmeler tarafından belediye sisteminde, kaynakta ayrı toplanması ve geri kazanımının yapılması gerektiğini vurguladı.
Çevre Kanunu'nun 11. maddesi ve yönetmelik gereğince ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri dönüşüm ve kazanımı alanında faaliyet gösteren işletmelere aynı zamanda lisans veren bir bakanlık olduklarını hatırlatan Sarı, bugüne kadar da bin 117 firmaya lisans verdiklerini kaydederek, "Bugün kamuoyunda, 'ceza kesiliyor' denilen, sanki cezayı atık toplayıcılarına kesilmiş gibi gösteren olay aslında tamamen bu firmaların denetlenmesi sonucunda, çeşitli sebeplerle yönetmeliğe aykırı bulunmuş olan bazı problemlerine kesilmiş cezalardır. Her işletmenin, her fabrikanın zaman zaman denetlendiği gibi bakanlığımızın sorumluluğu altında olan lisanslı firmaları eskiden olduğu gibi 2015 yılında da denetledik. Ama bugün bir haftadan beri bu denetlemeler çok farklı bir şekilde basına yansıtılıyor. Özellikle sokakta atık toplayan vatandaşlarımızı suistimal eden, onları kullanan bir anlayışla, belki farklı noktalardan hedefe gitmeyi düşünen insanların ya
Geçen yıl toplam 48 bin 651 denetim yapıldığını vurgulayan Sarı, bu denetimler sonucu 119 firmaya idari yaptırım cezası uygulandığını da kaydetti. Bu konularla ilgili görüşmelerin zaman zaman yapıldığını kaydeden Sarı, sorunun bugünden yarına kısa sürede çözümünün kolay olmadığına dikkat çekti.Kaldırımların ve yolların denetimi ile ilgili bir soru üzerine Bakan Sarı, 'Engelsiz yaşam alanları' ile ilgili uzun zamandır yürüttükleri bir proje olduğuna dikkat çekerek, "Bu proje çerçevesinde kaldırımlardan tutun da bina girişlerine kadar her tarafın engelsiz hale getirilmesi lazım. Mevcut bir yapılaşmayı dönüştürmek gerçekten zaman isteyen bir iş. Ama bu sadece yasayla veya yaptırımlarla uygulanacak bir şey değil" değerlendirmesini yaptı.
İnsanların yürüyeceği yerlere araç park edildiğine dikkat çeken Sarı, kaybettiği babasını, rahatsızlandığı bir gün tekerlekli sandalyeyle yolun karşısına geçirmek isterken yaşadıklarını da gazetecilerle paylaştı.Terörden etkilenen bölgelere yönelik kentsel dönüşüm çalışmalarının sorulması üzerine ise Bakan Sarı, bir 'Master planları' olduğunu ifade ederek Bakanlık olarak üzerilerine düşen her görevi yapmaya hazır ekiplerinin olduğunu söyledi.
MUSTAFA APAYDIN
dikGAZETE