?>

Şanlıurfalı kadınlar isotu bilimsel yöntemlerle üretiyor

Şanlıurfa'da GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Türkiye İş Kurumu ve Harran Üniversitesi iş birliğiyle faaliyete geçirilen proje sayesinde kentte ekonomik durumu iyi olmayan kadınlar, akademisyenlerin kontrolünde bilimsel isot üretimi gerçekleştiriyor.

Gündem - 5 yıl önce

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da dezavantajlı kadınlar, yörenin vazgeçilmez lezzeti olan isotu, gönüllü akademisyenlerin kontrolünde bilimsel yöntemlerle üretmeye başladı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Şanlıurfa İl Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi (HRÜ) iş birliğiyle Kadın Ellerle Evsel Üretimi Geliştirme Projesi uygulamaya konuldu.

Proje kapsamında kentin en önemli lezzetlerinin başında gelen ve geleneksel yöntemlerle üretimi yapılan isotun daha kaliteli, hijyenik ve bilimsel koşullarda elde edilmesi hedefleniyor.

Şehirde ekonomik durumu iyi olmayan kadınların aile bütçesine katkı sunmasını sağlayan projeye, Harran Üniversitesinden akademisyenler de gönüllü olarak bilimsel destek sağlıyor.

Kadınların özenle ürettiği isotlar, Harran Üniversitesi laboratuvarlarında test edildikten sonra piyasaya sunuluyor.

Projenin koordinatörü ve Harran Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Benek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehrin sembolik değerlerinin başında gelen isota bölgede büyük önem verildiğini söyledi

Daha önce "Urfalıların Meşhur Baharatı Urfa İsotu" adlı bir kitap yazdığını belirten Benek, "Topraktan Sofraya Urfa İsotu" isimli bir de belgesel hazırladığını ifade etti.

"Kooperatifleşme süreci başladı"

İsotun bilimsel şartlarda üretimi için başlattıkları çalışmada ilk etapta yaklaşık 10 ton isot ürettiklerini aktaran Benek, taleplere yetişemediklerini dile getirdi.

Benek, maddi durumu iyi olmayan kadınların proje sayesinde istihdam edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ürettiğimiz Urfa isotunu hem yerel hem ulusal hem de uluslararası piyasaya sürmek istiyoruz. Önce teorik, sonra uygulamalı eğitimler verildi. Şu an itibariyle 30 dezavantajlı kadın, Urfa'nın sembolü olan isotu gıda mühendisleri denetiminde sağlıkçıların da verdiği eğitimlerle üretiyor. Sosyal bilimlerdeki farklı akademisyenler ve saha tecrübesi olan kadınların da verdiği eğitimler birleştirilerek bir sosyal dönüşüm projesi hayata geçti. İsotlar üretildi, kadın istihdamı sağlanmış durumda. Web sayfası oluşturuldu, e-ticaret ile dünya piyasasına açılmayı hedefliyoruz. Geleneksel bir şekilde üretilen Urfa isotunu bilimsel bir tabana oturttuk. Bu üretim modeli, hem sosyal hem akademik hem de gelişen teknolojinin buluştuğu bir sistem oldu. Şu anda bu proje ismiyle geliştirme kooperatifleşme süreci başladı, devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda hijyenik bir ortamda teknolojiyi ve bilimsel verileri kullanarak üretimler devam edecek. Özellikle isot sektöründe akademik çalışma yapan profesörlerin de desteğini artırarak bu üretim devam edecektir."

"Analize gönderiliyor"

Projede gıda mühendisi olarak görev alan Aslı Melik de isot üzerine yüksek lisans yaptığını söyledi.

Kadınların bone, galoş ve eldiven giyerek temiz bir ortamda üretimi gerçekleştirdiklerini anlatan Melik, "Özellikle isotta güneşlendirme ve havalandırma süreci büyük önem taşıyor. Kırmızı isot 3 gün, mor isot 7 gün, siyah isot ise 10 gün güneşte bekletilerek elde ediliyor. Kırmızı isot daha çok yemeklik olarak kullanılıyor. Mor isot, kebap ve lahmacun türü yemeklerde kullanılıyor. Siyah isot ise yörede en çok çiğ köftede kullanılıyor. İsot üretildikten sonra laboratuvara analize gönderiliyor. Sağlam geldikten sonra ise paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor. Küf ve nem analizi yapılıyor." diye konuştu.

"Hijyen ön planda "

Kadınlardan Emine Yılmaz da yaklaşık 5 aydır projede yer aldığını söyledi.

Daha önce geleneksel yöntemlerle üretim yaptığını hatırlatan Yılmaz, "Evde de isot yapıyordum ama buradaki kadar hijyenik ve temiz olmuyordu. Evde yaptığımızda bone, eldiven ve galoş kullanmıyorduk. Ama buraya geldiğimde hijyenik ve temiz üretimin nasıl olduğunu gördüm. Önce hal pazarından alıyorduk, şimdi ise tarladan seçip alıyoruz, özenle yıkıyoruz ve temizliyoruz, hijyenine çok dikkat ediyoruz. Urfalılar olarak isotumuza sahip çıkalım daha kaliteli üretim yapalım istiyoruz." diye konuştu.

Aygül Sucu ise ellerini dahi dezenfekte ederek üretime başladıklarını belirterek, "Güzel ve temiz bir ürün çıkardığımıza inanıyorum. Eğitim aldıktan sonra da isotumuz daha güzel oldu. Hijyeni önce bilmiyorduk, buraya geldik, hijyeni ve dezenfekteyi öğrendik. İlk başta bunları bilmiyorduk ama böyle daha temiz oluyormuş, bunu çok iyi öğrendik." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus ressamın 1922’deki çizimi ile 10 Kasım mesajı: Önemli dostumuz Atatürk’ü saygıyla anıyoruz

2019-11-10 20:54 - Özel Haber

Aksa Jeneratör ile Japon Mitsubishi arasında 'dev' iş birliği

2019-11-14 15:07 - Gündem

4. Kamu Bilişim Zirvesi başladı

2019-11-15 18:37 - Ekonomi

Jeffrey'den 'Mazlum Kobani' hakkında 'Kişilere destek vermiyoruz' yorumu

2019-11-15 04:17 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD ile yeni bir sayfa açmakta kararlıyız

2019-11-14 03:52 - Dünya

'Erdoğan'ın tarihi ziyaretini tartışmaya açmak Türkiye’ye haksızlıktır'

2019-11-13 13:22 - Siyaset

'Asfaltın Kralları' izleyici ile buluşacak

2019-11-14 12:25 - Kültür Sanat

"Design Week Turkey" ile dağınık yapılar tek çatı altına girecek

2019-11-14 21:02 - Ekonomi

'Bizim için güçlü Türkiye, güçlü kadınlarla mümkün'

2019-11-12 16:07 - Siyaset

'Kurda istikrarı yakaladık'

2019-11-09 15:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu, İstanbul'un 1004 kilometre metro hattına ihtiyacının bulunduğunu söyledi

18:27 - Gündem

Büyük Menderes Nehri'nde taşkınlar yaşandı

17:52 - Gündem

Adıyaman'da sağanak, Darende ve Çelikhan'da kar yağışı etkili oluyor

17:42 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında baba ve tutuklu 4 sanık dinlendi

17:33 - Gündem

Bakırköy'de park halindeki otomobil yandı

16:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Rusya, Karadeniz sahilindeki petrol sızıntısı nedeniyle acil durum ilan etti

18:53 - Dünya

İsrail, Yemen’de Uluslararası Sana Havalimanı ile Hudeyde kentine hava saldırıları düzenledi

18:37 - Dünya

Bakan Uraloğlu, İstanbul'un 1004 kilometre metro hattına ihtiyacının bulunduğunu söyledi

18:27 - Gündem

İsrail ordusunun Tulkerim kentindeki saldırılarında ölen 8 Filistinli son yolculuğuna uğurlandı

18:22 - Dünya

İkinci el araç ticareti yapan işletmeler asgari 60 günlük trafik sigortası yaptırabilecek

17:57 - Ekonomi