?>

Sandıklardan topladığı asırlık kıyafetleri çoğaltarak geleceğe taşıyor

Anadolu'yu adım adım dolaşan geleneksel el sanatları usta öğreticisi Atilla Özkan, çeyiz sandıklarında saklanan cepken, şalvar, peşkir, camedan gibi giysileri koruma altına alarak geleceğe taşımak için çaba gösteriyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

İzmir

Manisa'da 1965 yılında dünyaya gelen Atilla Özkan, genç yaşta başladığı halk oyunları dansçılığı sırasında geleneksel ve yöresel kıyafetlere ilgi duymaya başladı.

Oynadığı halk oyunlarının yörelerine uygun kostüm arayışına başlayan Özkan, dükkanlarda ve terzilerde istediği kıyafetlere ulaşamayınca Anadolu'nun ücra köylerine giderek kapı kapı dolaştı.

Müzisyenlik ve oyunculuk yönleri de bulunan Özkan, turneleri sırasında da çevreden, yemeni, mendil, şalvar, peşkir, camedan, körüklü çizme, yöresel başlık, takı gibi giysi ve aksesuarları topladı.

Yaklaşık 40 yıl boyunca topladıklarını bir koleksiyon haline getiren Özkan, gelecek nesillere aktarmak için tüm parçaların kalıbını çıkardı, her birini yeniden dikti ve teker teker oyalarını işledi.

Tire Halk Eğitim Merkezinde Geleneksel El Sanatları ve Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Usta Öğreticisi olarak görev yapan Özkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyeler ve diğer resmi kurumların organizasyonları için geleneksel kıyafetler de dikiyor.

Orijinaline sadık kalıyor

İzmir MTK Sitesi'ndeki atölyesinde geleneksel kıyafetlerden oluşan koleksiyonunu saklayan ve yenilerini üreten Atilla Özkan, AA muhabirine, Mardin'den Giresun'a, Konya'dan Trakya'ya tüm Türkiye'yi dolaştığını, köylerdeki yaşlılardan eski düğünleri, kostümleri ve ezgileri öğrendiğini söyledi.

Yaşlıların evlerindeki asırlık sandıklardan çıkan geleneksel kostümleri topladığını anlatan Özkan, şunları kaydetti:

"Elimiz ayağımız tuttuğu sürece dolaşacağız. Çünkü bu bizim hem hobimiz hem yaşam biçimimiz artık. Köyleri dolaşırken yüzlerce, binlerce yemeni, çevre, yağlık, peşkir, mendil elimize geçti. Oralarda giyilen cepkenleri, üç etekleri, başlıkları, takıları koleksiyonumuza kattık.

Bunlar, kızların giderken yanlarında götürdükleri çeyizler. Anadolu'da çeyiz serme adeti vardır. Gelinlik kızlar çeyizlik peşkirler, mendiller hazırlar ve düğünden birkaç gün önce çeyiz serilir. Bu da gelinin maharetini, elinin becerisini ortaya koyar. 100 yıllık, 110 yıllık, 120 yıllık parçalar var elimizde. Tamamen elle üretilmiş, üzeri sim, sırmaları makine kullanılmadan üretilmiş özel parçalar."

Yöresel desenlerden günlük giysilere geçiş

Özkan, geleneksel kıyafetlere olan ilgisinin koleksiyonculuktan daha ileri olduğunu, bu kültürü günümüze taşımak istediğini ifade ederek, sakladığı parçaları orijinaline en yakın şekilde günümüz teknolojisiyle yeniden ürettiğini anlattı.

Sadece kıyafetleri değil, takıları, başlıkları ve körüklü çizmeleri de atölyede yeniden yaptıklarını belirten Özkan, resmi kurumlara, üniversitelere sipariş üzerine üretim yaptıklarını aktardı.

Özkan, yurt dışından da müşterilerinin olduğunu ifade ederek, "Türk cumhuriyetlerinden ya da komşu ülkelerden gelenler oluyor. Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya'ya özel kostüm çalışmalarımız var." diye konuştu.

Zengin Anadolu kültürünü gelecek kuşaklara taşımak ve kostümlerin sergilendiği bir müze kurmak istediğini dile getiren Özkan, şöyle devam etti:

"Amacım geleneksel giysilerin popüler hale gelmesini sağlamak. Yurt dışında insanlar, yöresel kıyafetlerle festivallere katılıyor. Maalesef bu Türkiye'de kalmamış artık. Ukrayna'da bizim Anadolu'da da çok yaygın olan bir kanaviçe tekniği var. Herkes gömlekler, cepkenler giyiyor, yelekler giyiyor, takımlar, elbiseler giyiyor, hepsi kanaviçe. Ama maalesef Anadolu'da kalmamış. Bir yandan da amacım bu geleneksel giysilerin biraz popüler hale gelmesini sağlamak. Müzecilik anlayışıyla yöresel desenlerden esinlenerek günlük giysiler üretip insanların giymesine yönelik çalışmalar da yapmak istiyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Hasan Cengiz; Aleksandr Dugin’i 4 ay önce uyardım -Erhan Altıparmak, Moskova'dan bildiriyor-

2022-08-21 20:06 - Özel Haber

Eczacıbaşı, bakır ve altın aramak için Kazakistan'da ortak şirket kurdu

2022-08-19 03:21 - Özel Haber

İranlı Rosa’dan ilk tekli Türkçe şarkı: İki Deli

2022-08-23 11:02 - Magazin

Türk ANTTEQ, “Moskova'nın Olay"ını inşa edecek -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-08-20 03:05 - Özel Haber

Hazar kıyısındaki Dağıstan'da ‘İkinci Soçi’ tatil beldesi inşa edilebilir -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-08-23 06:53 - Özel Haber

Genç yetenekler İstanbul-Ankara arasını 17 dakikaya indirecek hyperloop çağına hazırlanıyor

2022-08-19 14:11 - Teknoloji

Gaziantep'te kaza yapan araca müdahale eden ekiplere yolcu otobüsü çarptı, 16 kişi öldü

2022-08-20 14:13 - Asayiş

Okul Başlamadan Tüm Okul Çantaları Hazırlansın!

2022-08-18 16:04 - İnsan&Hayat

Crocus Group yetkilisi Amelin'den, Türk-Rus ticari ilişkilerinde gümrüğün önemi vurgusu

2022-08-21 06:44 - Özel Haber

Rusya, Türkiye'ye metal ürünleri ihracatını geliştirmeyi planlıyor

2022-08-22 03:58 - Özel Haber

İlgili Haberler

Nemrut Dağı eteklerinde sonbahar renkleri hakim oldu

14:53 - Çevre-Hayat

620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi

14:03 - Çevre-Hayat

Gaziantep'te 700 gram doğan bebek 140 gün sonunda yaşam mücadelesini kazandı

13:07 - Çevre-Hayat

Dünyaya gözlerini 24 haftalıkken açan 760 gramlık minik Ebrar taburculuğa hazırlanıyor

12:48 - Çevre-Hayat

Tiranlı Gajtani, Arnavutluk sahillerinden topladığı taşları sanat eserine dönüştürüyor

12:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

New York Times gazetesinin binasına giren Filistin destekçisi protestocular gözaltına alındı

16:18 - Dünya

DSÖ, İsrail ordusunun Lübnan'da sivil savunma merkezine yaptığı saldırıyı kınadı

15:57 - Dünya

Türkiye'den AB'nin Mekansal Deniz Planlama çalışmalarına tepki

15:47 - Gündem

G7 liderleri, Ukrayna Savaşı'nın 1000. günü dolayısıyla Kiev'e desteklerini yineledi

15:43 - Dünya

Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail 2 sağlık görevlisini doğrudan hedef alarak öldürdü

15:33 - Dünya