?>

‘Sanal gerçeklik’ Anadolu Üniversitesi’yle Türkiye’ye geliyor

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan, üniversite olarak sanal gerçeklik sektörünü Türkiye’de ilk olarak faaliyete geçireceklerini bildirdi.

Teknoloji - 8 yıl önce

İHA’ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gürcan, geçen sene Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi olarak ‘Dijital oyun temelli içerik’ projesine başladıklarını belirterek, bu projede özellikle iletişim ve eğitimle ilgili alanlarda oyun temelli içerik üretimine yönelik çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

Sanal gerçeklik laboratuvarında ilk olarak haber üretimini planladıklarını ifade eden Gürcan, “Sanal gerçeklik kavramıyla kişinin, bizzat hissederek olayı görmesini ve algılamasını amaçlıyoruz. Bunun için de haber üretim süreçlerinde sanal gerçeklik unsuru nasıl kullanılır? Şuanda bunun araştırmalarını yapıyoruz. Amerika’da da bu konu daha yeni yeni gelişiyor. Biz de haberin içerisine kişiyi direk nasıl dahil edebilirizi hayata geçirmek için bir sanal gerçeklik laboratuvarı kuracağız. Bugüne kadar örneği olmayan bu konuyu Türkiye’de hayata geçirmek istiyoruz. Tabi bu sadece haber üretimiyle sınırlı kalmayacak ayrıca diğer eğitsel süreçlerde ve Açıköğretim Sistemi’nde de bu sanal gerçeklik laboratuvarından yararlanmayı planlıyoruz” dedi.

“İleriye dönük karakter üretimi ve prodüksiyonlar da yapmayı amaçlıyoruz” Prof. Dr. Gürcan, sanal gerçekliğin pek çok alanda kullanılabileceğine dikkat çekerek, “Sanal gerçeklik şuanda pek çok ülkede askeri eğitimden sağlık sektörüne çok geniş bir yelpazede kullanılmaya başlandı diyebiliriz. Tabi şuanda tüm dünyada gelişim sürecinde olan bir proje. Bu gelişim sürecine Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi olarak dahil olmak için böyle bir çalışmayı yapacağız. Ayrıca yeşil perde stüdyomuzu, sanal gerçeklik laboratuvarımızı ve motion capture teknolojisini de birleştirerek ileriye dönük karakter üretimi ve prodüksiyonlar da yapmayı amaçlıyoruz. Bunlar ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz fakat bu süreç değişik branşların katılımını gerektiriyor. Animasyoncusundan bilgisayar yazılımcısına, tasarımcısından iletişimcisine kadar güçlü bir kadro kurmamız gerekiyor. Şuanda bu kadroyu da oluşturmak için çabalıyoruz” diye konuştu.

“Kısa zamanda haber üretimiyle ilgili örnekleri yapmaya başlayacağız” Prof. Dr. Gürcan, sanal gerçeklik laboratuvarını en kısa sürede kuracaklarını da anlatarak, şöyle devam etti: “İnşallah en kısa zamanda haber üretimiyle ilgili örnekleri yapmaya başlayacağız. Bu öğrencilerimiz için de son derece gerekli. Çünkü sanal gerçeklik sektörü, 2016 yılında dünyadaki en hızlı gelişen sektörlerden bir tanesidir. Dünyanın birçok ülkesinde sanal gerçeklik ciddi boyutlarda incelenmeye ve bu sektör üzerine yatırım yapılmaya başlandı. Şuanda teknoloji sürekli gelişiyor. Hali hazırda ise sabit bir teknoloji bulunmuyor. Yazılımlar mevcut fakat yazılımları da ya birinci versiyonunda ya da beta versiyonundadır. Sürekli olarak kendini geliştiren sanal gerçeklik sektöründe inşallah en kısa sürede biz de yerimizi alacağız.”

Kadir Çetin

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi' filminin vizyona girişi özel gösterimle kutladı

2016-12-22 15:57 - Kültür Sanat

'Halkın 15 Temmuz'da gösterdiği direnişin başka bir örneği yok'

2016-12-27 10:02 - Gündem

Türkiye’nin en iyi SEO uzmanı seodahisi

2016-12-28 15:27 - Teknoloji

Yeni asgari ücrette sona doğru

2016-12-28 13:32 - Ekonomi

Erzincan'da facianın eşiğinden dönüldü

2016-12-28 02:02 - Asayiş

Güneş enerjisine özel proje finansmanı önerisi

2016-12-24 13:32 - Ekonomi

Horlayana 'Kaya Tuzu', nefesi güçlü olana 'Cam Semazen'

2016-12-24 18:37 - Ekonomi

Son dakika haberleri! Başkent’te polise silahlı saldırı

2016-12-23 11:17 - Asayiş

2017’de emeklileri neler bekliyor?

2016-12-25 20:08 - Ekonomi

Bu eşeğin hikayesi duyanları şaşırtıyor

2016-12-28 18:27 - Gündem

İlgili Haberler

ATAK helikopterlerinin Van Gölü semalarındaki uçuşu sosyal medyada beğeni topladı

17:23 - Teknoloji

Türksat yeni "yerli uydu" projesi için çalışmalara başladı

11:43 - Teknoloji

Uzmanından "yapay zeka okuryazarlığı artırılmalı" önerisi

14:18 - Teknoloji

TEKNOFEST birincisi üniversite öğrencileri kamikaze dron tehdidine karşı sistem geliştirdi

12:17 - Teknoloji

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, Piaggio P180'nin pilot koltuğunda

23:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor

İsrail Başbakanı Netanyahu: Trump yönetimiyle tarihi bir fırsat yakaladık

22:27 - Dünya

Fenerbahçe, Galatasaray derbisi öncesi hata yapmadı

21:58 - Spor

İsrail’in Gazze katliamındaki gerçek bilançosu -Hasan Enes Karahan, Moskova'dan yazdı-

21:41 - En Son Yazılar