?>

Şamlı Ebu Muhammed, Osmanlı yadigarı Hamidiye Çarşısı'nda 28 yıldır ramazan şerbeti satıyor

Suriyeli Muammer Ebu Muhammed, başkent Şam'daki Osmanlı yadigarı Hamidiye Çarşısı'nda 28 yıldır meyan, demirhindi ve cellab şerbetleri satarak uzun yıllardır süregelen bu kültürü yaşatmaya çalışıyor

Kültür Sanat - 3 hafta önce

ŞAM

Suriye'de ramazanın en çok tercih edilen içecekleri meyan, demirhindi ve cellab şerbetleri, bazı vatandaşlar için de ekmek kapısı oluyor.

Meyan şerbeti adını aldığı meyan bitkisinden, demirhindi şerbeti Hindistan'dan ithal edilen bitkiler ile gül suyu ve şekerle harmanlanarak hazırlanıyor. Cellabın hazırlanışında ise karadut, siyah üzüm ve çeşitli doğal esanslar kullanılıyor.

48 yaşındaki Ebu Muhammed, babasından miras kalan şerbetçiliği, 28 yıldır sevgi ve özenle sürdürüyor.

Evinde hazırladığı şerbetlerin bir kısmını, iftar öncesi tezgahında satan ya da dükkanlara dağıtan Ebu Muhammed, iftar sonrasında da başındaki fesi, geleneksel kıyafeti ve sırtındaki 16 litrelik tulumbasıyla Hamidiye Çarşısı'nın yolunu tutuyor.

Ebu Muhammed, çarşıda sadece şerbetiyle değil söyledikleri şarkılarla da dikkatleri üzerine çekiyor.

"Bu geleneksel içecekleri unutturmamaya çalışıyoruz"

Ebu Muhammed, Hamidiye Çarşısı'nda 28 yıldır ramazan içecekleri satmaktan onur duyduğunu belirterek, "Çocuklarımıza ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi bu geleneksel içecekleri unutturmamaya çalışıyoruz." dedi.

Ebu Muhammed, "Ramazanda insanlar saatlerce susuz kalıyor. Bu içeceklerin, özellikle meyan şerbetinin boğazı yumuşatıcı özelliği var. Yaşlı kesimin tercih ettiği meyan şerbeti, vücudu canlandırır, tansiyonu yükseltmez, güç ve enerji verir ancak lezzetinden dolayı kadın ve çocuklar demirhindi ve cellabı daha çok tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

Babasından öğrendiği bu kültürü yaşatmaya çalıştığını vurgulayan Ebu Muhammed, "Bu içecekleri ellerimle sevgiyle hazırlıyorum. İşime sadığım. Benden bu içecekleri alıp içenlerin mutlu olmasını istiyorum." diye konuştu.

Ebu Muhammed, bazı şerbetlerin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin devrik Baas rejimi döneminde zor bulunduğuna dikkati çekti.

"Yemekten sonra mideye ve hazma iyi geliyor"

Hamidiye Çarşısı'nda 1998'den beri esnaflık yapan Ebu Dureyd de ramazan sofralarında şerbet tükettiklerini söyledi.

Ebu Dureyd, bu içeceklerin uygun fiyata satılması ve serinletici olmasından dolayı halk tarafından bolca tüketildiğini dile getirdi.

Müşterilerden Mahir Burro da ailece demirhindiyi tercih ettiklerini belirterek, "Yemekten sonra mideye ve hazma iyi geliyor. Enerji veriyor. Gün boyu susuz kalıyoruz ancak bu içecekler bunu telafi ediyor." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya Maliye Bakanı Siluanov: İthalatın artmasıyla ruble kuru tahminlere yaklaşacak

2025-03-27 16:06 - Özel Haber

Rusya'da federal ilçelerin geliştirilmesi için 'SİRİUS' yarışmasına başvurular başladı

2025-03-28 00:12 - Özel Haber

Moskova Büyükelçisi Bilgiç: Türkiye, Rus turistler için Karadeniz kıyılarını geliştirecek

2025-03-24 14:35 - Özel Haber

Türkiye’den Rusya’ya taziye

2025-03-22 16:12 - Özel Haber

Genç milli bowlingciler, Avrupa Şampiyonası'nda ev sahibi avantajını kullanmak istiyor

2025-03-21 12:33 - Spor

Vodafone Sultanlar Ligi'nde play-off 5-8 etabı ikinci maçları oynanacak

2025-03-25 11:13 - Spor

EPDK, depolamalı elektrik üretimine yönelik 33,1 gigavat kurulu güç için ön lisans verdi

2025-03-26 11:57 - Ekonomi

Esirler Medya Ofisi: İsrail hapishanelerindeki Filistinli çocuklar büyük ihlallere uğruyor

2025-03-23 00:02 - Dünya

Beyaz Saray: BAE, 10 yılda ABD'ye 1,4 trilyon dolarlık yatırım sözü verdi

2025-03-21 18:57 - Ekonomi

Yolsuzluk soruşturmasında Ekrem İmamoğlu’na neler soruldu?

2025-03-22 20:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Japonya'da 'Gizem Dolu Anadolu' başlıklı fotoğraf sergisi açıldı

22:29 - Kültür Sanat

Günün yorgunluğunu halk oyunlarıyla atıyorlar

12:42 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 'Sesler ve Küller' eserinin dünya prömiyerine imza attı

09:36 - Kültür Sanat

Kültür ve Turizm Bakanlığından 36 belgesel film projesine yaklaşık 12,5 milyon liralık destek

21:16 - Kültür Sanat

Özbekistan'da Babür İmparatoru adına şehir kuruluyor

14:16 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Katolik Kilisesi'nde farklı yaklaşımlarıyla dikkati çeken bir Papa: Franciscus

15:28 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Cezayirli mevkidaşı Attaf ile bir araya geldi

15:03 - Siyaset

Nisan ayında 3 il ve 20 ilçede en düşük sıcaklık rekoru kırıldı

14:58 - Gündem

TBMM Başkanvekili Adan'dan Can Atalay hakkındaki AYM hükmünün Genel Kurulda okutulmasına tepki

14:53 - Siyaset

Galatasaray'da Alvaro Morata, Konyaspor maçında forma giyemeyecek

14:47 - Spor