?>

'Salt politik filmler sinemada kalıcı değil'

Ödüllü yönetmen Kara, "Sinemada, güncel politik konuları işleyen filmler geçicidir. Asıl olan, insanın kadim meselelerini anlatan filmlerdir." dedi. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

İSTANBUL - SALİHA ÖZDEMİR

Ödüllü yönetmen Mustafa Kara, "Sinemada, güncel politik konuları işleyen filmler geçicidir. Asıl olan, insanın kadim meselelerini anlatan filmlerdir." dedi.

Uzun metrajlı filmi "Kalandar Soğuğu" cuma günü vizyona giren Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katıldığı ulusal ve uluslararası festivallerde çok sayıda ödül alan filmine sinema seyircisinin gösterdiği ilgiden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Yönetmen Kara, ödüllü filmlerin sinema izleyicisi tarafından ilgi görmeyeceği yönündeki düşüncelere katılmadığını belirterek, "Her sinemacı filminin seyirciyle buluşmasını, anlattığı öykünün başkaları tarafından da görülmesini ister. Sinemayı, sanat sineması ya da başka sinema diye ayırmak da çok doğru olmaz lakin insanın nasıl bir varlık olduğuyla ilgilenen bir filmin, daha gündelik öyküler peşinde koşan filmlere nazaran izlenmesi elbette daha zordur." ifadelerini kullandı.

Kalandar Soğuğu'nun öyküsünün insanın varoluş meselesiyle ilgili olduğunu kaydeden Kara, sıradan seyircinin de bir öyküde aradığı klasik dramatik yapıyı bulabileceğini, Mehmet karakterinin ailesini geçindirme ve kendisini var etme çabasının ise izleyicide karşılığı olacağını düşündüğünü söyledi.

"Sinema üzerinden de bir ayna tutmaya, yüzleşmeye çalıştım"

Kara, filmde evrensel bir konuyu işlediğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Filmde, insanın taşrada ya da kentin içinde, yanı başındakine kendini ispatlamaya, kendini var etmeye çalışma çabasını ortaya koymaya çalıştım. Taşrada bir dağın başında yaşayan Mehmet'in kentte var olmaya çalışan bir adamdan farkı olmadığını düşünüyorum. İnsanın, yanı başındakine kendini anlatma meselesi çok kadim bir duygu. Filmde, bir madende çalışan sıradan bir insan olmak yerine, kendi madenini bulmak isteyen bir adamın, taşrada hangi kaygıyla, yanındaki insana kendini kanıtlamaya çalıştığı sorusunun peşinden gittim."

Yolun başında bir sinemacı olarak kendi sorularına cevap aradığının altını çizen Kara, sinema üzerinden de bir ayna tutmaya, yüzleşmeye çalıştığını kaydetti.

Filmin Japonya gösterimi sonrası Tokyolu bir izleyicinin kendisine "Beni anlatmışsın. 40 yıldır eşime kendimi anlatamadım, kabullendiremedim." dediğini aktaran Kara, bir yönetmen olarak doğru bir konuyu ele aldığına inandığını vurguladı.

"Dünyada yapayalnız insanlarız. Sohbet edecek insanlar arıyoruz"

Mustafa Kara, filmin dünya ve Türk sinemasındaki önemsediği yönetmenler tarafından beğenilmesinden onur duyduğunu ifade ederek, "Japonya'da elinden ödülü aldığım Tran Anh Hung'un filmle ilgili söylediği sözler beni mahçup etti. Çünkü bir film çekerken, diğer yönetmenlerin ruhuna hitap edecek bir mektup yazdığınızı, bir gün onlarla aynı dilde sohbet etmeyi hayal ediyorsunuz. Dünyada yapayalnız insanlarız. Sohbet edecek insanlar arıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Dünya festivallerinde sadece politik filmlerin ödüllendirildiği düşüncesini kabul etmediğini aktaran Kara, şunları kaydetti:

"Elbette sizi görmek istediği yerden görmek isteyen festivaller var ama buna talip olan sinemacılar bir karşılık bulsa da, ibresi bir yere kadardır. Ülkemiz sinemasında büyük başarıya ulaşan filmlerin güncel politikayla hiçbir alakasının olmadığını örnekleri üzerinden görebiliriz. Salt politik filmler ne dünyada, ne Türk sinemasında kalıcı olmaz. Sinemada, güncel politik konuları işleyen filmler geçicidir. Asıl olan, insanın kadim meselelerini anlatan filmlerdir."

"İzleyiciye hayata dair yalan söyleyemem"

Mustafa Kara, çekim sürecinin, filmin hikayesiyle paralel olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu filmin çekim süreci sırasında mesela, mevsimleri kaçırdık. Bütçeyi bitirdik. Oyuncularda aksilikler oldu. Babamı kaybettim. Birçok aksaklık yaşadım ama bütün olumsuzlukların sonunda nihayet kendim de karanlıkta yok olup kaybolmadım. Hep başka bir yerden, bir umut doğdu. Filmi tamamladım. Hayatın iyi bildiğim bu kendi gerçeğine rağmen ve bir yönetmen olarak da izleyiciye hayata dair yalan söylemenin bir anlamı yoktu."

"Seyirciyi güldürüp cebindeki parayı alma derdindeler"

Ödüllü bir filmin salon bulmasının kolay olmadığını söyleyen Kara, "Yapımcılar ve sinemacılar bu işe genellikle, 'Ben armutu koydum karşılığında ne alırım?' diye bakıyor. Sinemayı sadece ticaret olarak gören yapımlar, mesela seyirciyi bir güldürüp cebindeki parayı alma derdiyle iki komedi filmi yapıp geçiyor ama bu sürecin de kısa süreceğini düşünüyorum. 1980'lerde ya da onun öncesinde olduğu gibi seyircinin ruhunu gerçek anlamda doyurmayan, sadece tavşanı gösterip cebindeki paraya gözünü diken bu algının bir müddet sonra kendini yok edeceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehid Erkan Pala’nın evinde

2016-09-14 01:00 - Özel Haber

İşte Tarık Akan'ın gerçek ismi

2016-09-16 13:52 - Magazin

Lavaş ve suyla umuda yolculuk

2016-09-18 20:02 - Gündem

'İran IKBY dağlık sınırını yoğun bir şekilde bombalıyor'

2016-09-17 21:35 - Genel

'Kürt kardeşlerimiz elinin tersiyle bu hainleri itiyor'

2016-09-13 18:17 - Siyaset

'Oğullarına bile öğretemediği' mesleğine veda etti

2016-09-18 17:48 - Genel

68. Emmy Ödülleri sahiplerini buldu

2016-09-19 12:01 - Kültür Sanat

Şehit Uzman Çavuş Akatay son yolculuğuna uğurlandı

2016-09-17 17:37 - Gündem

7. Beyrut Sanat Fuarı kapılarını açtı

2016-09-16 00:15 - Kültür Sanat

50'yi aşkın ülkeye ayakkabı ihraç edildi

2016-09-13 17:47 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sanatçı Mazhar Alanson'un kızı Eda Alanson vefat etti

19:42 - Kültür Sanat

Samsun'da emekli matematik öğretmeninin keman tutkusu 'Müzik Ev'de devam ediyor

14:33 - Kültür Sanat

Filmleri küçük ekranda izlemeye alışan yeni nesil beyaz perdeye yönlendirilmek isteniyor

14:17 - Kültür Sanat

'6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali' Michel Khleifi'nin filmi ile başladı

10:02 - Kültür Sanat

Filistinli yönetmenin 'Büyük Gelen Palto' filminin gösterimi Sakarya'da yapıldı

00:12 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD'li yetkililerin açıklamaları, İran'daki rafineri ve nükleer tesislerin durumunu gündem

15:27 - Dünya

İsrail ordusu İran'a "büyük ve şiddetli" bir askeri saldırı başlatmaya hazırlanıyor

15:22 - Dünya

Bosna Hersek'te can kayıplarının olduğu sel felaketinin ardından yaralar sarılıyor

15:18 - Dünya

Bakan Bayraktar, kıtalar arası enerji çalışmalarına ilişkin paylaşım yaptı

14:42 - Ekonomi

İHH, Lübnan'da ihtiyaç sahipleri için mutfak açtı

14:38 - Gündem