?>

Saklıkapı ve Karaleylek kanyonları doğa tutkunlarını cezbediyor

Elazığ'daki Saklıkapı ve Karaleylek kanyonları, doğaseverler ile fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Çevre & Seyahat - 5 yıl önce

Elazığ

Elazığ'ın Baskil ilçesi Akuşağı köyü yakınlarındaki Saklıkapı ile Keban ve Karakaya baraj göllerinin bağlantı noktasını oluşturan Karaleylek kanyonları, Valilik, Belediye, ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarınca yapılan tanıtımlar ve düzenlenen geziler sayesinde, her geçen gün ziyaretçi sayısını artırıyor.

Baskil ve Keban ilçe sınırları arasında Karakaya Baraj Gölü kıyısından başlayarak yer yer yarım metreye kadar daralan genişliği ve bazı kısımlarda 200 metreye varan yüksekliğiyle 4,5 kilometrelik vadi tabanı boyunca uzanan Saklıkapı Kanyonu, benzersiz karstik oluşumları, mağaraları, kaya fosilleri, kendine has flora ve faunasıyla dikkati çekiyor.

Keban Baraj Gölü'nden başlayarak tekneyle gezilebilen 40 kilometrelik Karaleylek Kanyonu da alabalık tesisleri, sarp kayalıkları, karstik mağara oluşumları, tarihi mağara yerleşimleri, mağara tavanlarından sarkan yetişmiş ağaçları, karaleylek, martı, şahin gibi kuş türleri ve muhteşem doğasıyla ziyaretçilerini cezbediyor.

Valiliğin desteğiyle sağlanan modern tur teknesi ve çevredeki balıkçı tekneleri vasıtasıyla gruplar halinde kanyonları rahatlıkla gezebilen ziyaretçiler, ilk kez gördükleri doğal yapılar karşısında adeta büyüleniyor.

"Dünya turizmi için önemli bir kazanım"

Elazığ Belediyesi ve Yukarı Fırat Kültür Sanat ve Kalkınma Derneğince (YUFKAD) düzenlenen tur kapsamında Fırat Üniversitesi (FÜ) öğretim üyeleriyle kanyonlarda inceleme yapan Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ahmet Özden Özen, AA muhabirine açıklamada bulundu.

Özen, Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının sadece Elazığ ve Türkiye için değil dünya turizmi açısından da önemli kazanım olduğunu belirtti.

Kanyonları gezerken gördükleri doğal oluşumlar karşısında adeta büyülendiklerini ifade eden Özen, şöyle konuştu:

"Kanyonlarla ilgili hem gezi turları hem de turistik tanıtımlar konusunda elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bu güzellikleri hem ilimize hem ülkemize tanıtacağız. Turistik gezi amaçlı farklı yerlere giden vatandaşlarımızdan, uzak diyarlarda böyle güzellikleri aramak yerine yanı başlarındaki bu tür güzellikleri görmelerini ve bunları tanıtmalarını, anlatmalarını istiyoruz."

"Şimdiden tüm Türkiye'nin ilgi odağı"

YUFKAD Başkanı Aygün Çam ise yeni keşfedilen Saklıkapı Kanyonu ile Karaleylek Kanyonu'nun, zengin kültürü, doğal güzellikleri, tarihi yapılarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Elazığ'ın turizm potansiyelini daha da güçlendireceğini dile getirdi.

Başta Valilik tarafından yapılan tanıtım ve organizasyonlarla her iki kanyonunun şimdiden tüm Türkiye'nin ilgi odağı olduğunu vurgulayan Çam, farklı illerden doğaseverlerin hem köydeki insanlar hem de kendileriyle irtibata geçerek kanyonları gezmek istediğini kaydetti.

Çam, "Akademisyenlerden oluşan yönetim kurulu üyelerimizle ortak akıl, ortak hareket noktasında kanyonlarda incelemelerde bulunduk, notlarımızı aldık. Bunu rapor haline getirip kanyonlarla ilgili uluslararası bir çalıştay yapacağız." bilgisini verdi.

"Herkesin gelip görmesi gereken bir yer"

Ziyaretçilerden mimar Özgül Öztürk de ilk kez gördüğü kanyonların doğal güzelliklerine hayran kaldığını belirtti.

Saklıkapı Kanyonu'nun tırmanmayı gerektiren iki noktası dışında zorlu bir parkuru olmadığını kaydeden Öztürk, "İki noktada taşlardan atlamak ve kayalara tırmanmak durumunda kaldım. Bunun dışında kanyonun şahane doğa güzellikleriyle karşılaştım. Kesinlikle herkesin gelip görmesi gereken bir yer." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

DİTİB'in gönül elçilerinden Arakanlı yetimlere bayram ziyareti

2019-08-16 17:17 - Dünya

İstanbul-İzmir Otoyolu bayram trafiğini rahatlattı

2019-08-15 00:32 - Gündem

Pilotların dikkati havada yaşanacak muhtemel kazayı önledi

2019-08-14 02:42 - Gündem

Endonezya Büyükelçisinden Türkiye ile ticaret hacmini arttırma hedefi

2019-08-17 23:47 - Dünya

Open Arms gemisindeki 27 çocuk indirildi

2019-08-17 22:32 - Dünya

Esed rejimi İdlib'de sivilleri vurdu: 10 ölü

2019-08-15 15:37 - Dünya

Pakistan ve Azad Keşmir'de Hindistan Bağımsızlık Günü protestosu

2019-08-15 18:32 - Dünya

'2020'de 40 milyon kişi katarakt nedeniyle kör olabilir'

2019-08-16 15:22 - Sağlık

Marmara Depremi sonrası 730 bin bina denetlendi

2019-08-16 14:17 - Gündem

Samassa'nın sağlık durumuna ilişkin açıklama

2019-08-18 10:42 - Spor

İlgili Haberler

İstanbul Havalimanı'na sefer yapan hava yolu şirketi sayısı 111'e çıktı

14:37 - Çevre & Seyahat

Adana ve Mersin'in yüksek kesimlerinde karla kaplanan yollar açılıyor

11:53 - Çevre & Seyahat

Tunceli'de yoğun kar sebebiyle Hozat-Ovacık kara yolu ulaşıma kapatıldı

17:02 - Çevre & Seyahat

Okulların tatil edildiği İstanbul'da akşam trafik yoğunluğu yüzde 62 olarak ölçüldü

18:57 - Çevre & Seyahat

Belçika hava sahası grev sebebiyle yarın kapalı olacak

14:42 - Çevre & Seyahat

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor