Hava sıcaklıklarının hızla artması nedeniyle sıcaktan bunalan vatandaşlar, denize, göllere ve dere kenarlarına akın etmeye başladı. Vatandaşların can güvenliğini sağlamak adına gönüllü olarak görev yapan Sakarya Arama Kurtarma Ekibi (SAKE) üyeleri ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye ekipleri de kıyı şeritlerinde göreve başladı.
Denizlerde yaşanması muhtemel boğulma olaylarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan SAKE Başkanı Erdal Aydın, "Sakarya Arama ve Kurtarma Ekibi, başta Sakarya ve diğer illerde muhtemel afet, kaza, boğulma ve kaybolma vakalarında vatandaşlarımıza bilinçli bir şekilde yardım etmek için kurulmuş bir dernek. Denizlerde boğulma vakaları insanlarımızın çoğu zaman bilinçsiz hareketlerinden kaynaklanıyor. Yasak olan yerlere geçmelerinden kaynaklanıyor. Vatandaşlarımız kurallara uymuyorlar. Denizde RİP ve DİP akıntısı dediğimiz akıntılar var. Vatandaşlarımızın onlara çok dikkat etmesi gerekiyor. RİP akıntısı sahil kesimlerinde içeriye doğru bir akıntıdır. Vatandaşımız o akıntıya girdiği zaman deniz onu kendine doğru çekecektir. Bu yüzden vatandaşlarımızın kıyıya doğru değil de paralel olarak sağa sola yüzmeleri, bir müddet yüzdükten sonra da kıyıya çıkmaları öneriyoruz. RİP akıntısında vatandaşlarımız kıyıya doğru yüzerse dalga onu daha da kendine çekip bir zaman sonra kişinin yorulmasına ve bilinç kaybı yaşayarak boğulmasına sebep olacaktır. Sakarya Arama ve Kurtarma Ekibimizde ben iki yıldız dalgıcım. 4 tane daha dalgıç arkadaşımız var. Son 20 gündür çok sık boğulma vakalarına gittik. AFAD İl Müdürlüğümüzün şemsiyesi altında bize kriz masasından haber verildiği zaman direkt olay yerine intikal edip olaya müdahil oluyoruz" diye konuştu.
"Son 10 günde 80'e yakın vatandaş kurtarıldı" Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak cankurtaranlarla hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Sakarya İtfaiye Daire Başkanı Ayhan Orhan Arancı ise, "18 Haziran 2016 tarihi itibariyle Karadeniz sahillerinde cankurtaran hizmetlerine başladık. Bu bölgede 46 cankurtaran personelimiz görev yapıyor. Karasu, Kaynarca ve Kocaali ilçelerimizde toplam 26 tane kulemiz bulunuyor. Kulelerimizde vatandaşlarımızın görebileceği şekilde hava durumuna göre bayraklar asarak vatandaşlarımızı uyarmaktayız. Karadeniz, genel anlamda bu RİP akıntısı dediğimiz akıntının yüksek olduğu sahillerimiz. Genel olarak bölgemizin insanlarımız bu akıntının farkında. Dışarıdan gelen yabancı vatandaşlar ise çok iyi bilmiyorlar. Bizler de bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bu akıntının iyi bilinerek, denizlere girerken kulelerimizin yakınlarında girilmesi çok önemli. Cankurtaranların olayı takip edebilmeleri, boğulma vakasında hemen ivedilikle müdahale edebilmeleri için bu önemli. Havaların kötü olduğu zamanlarda ekiplerimiz jetski ile sahilleri dolaşıp vatandaşları uyarıyorlar. Cankurtaranlarımız sabah mesaiye başlar gibi sahillerde göreve başlıyorlar. Bir kısım kulelerde 3 kişi, bir kısım kulelerde iki kişi bulunuyor. Bir kısım arkadaşlarımız ise jetskileri kullanarak boğulma vakalarına müdahale ediyor. Diğer durumlarda ise, örneğin hava kötü ise denize girenlere girmeme konusunda uyarılarda bulunuyorlar. 112 acil ekipleri ile de birlikte çalışıyoruz. Onlar da sürekli bizim yanımızdalar. Merkezimiz Karasu ilçemizde, 2015 yılında bin 136 kişiyi boğulmaktan kurtardık. Bunların çoğu sahilde tedavi edilirken, 200'ün üstündeki vatandaşımız ise 112 acil ekiplerince hastanede tedavi altına alındı. Son 10 güne kadar da 80'e yakın vatandaşımızı boğulmaktan kurtardık" ifadelerini kullandı.
Remzi Şimşek
dikGAZETE.com