?>

Sakarya'da fındıkta aside karşı "granül kireçli" önlem

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde üreticiler, fındıkta aside karşı granül kireçli çalışma başlattı.

Ekonomi - 2 yıl önce

Sakarya

İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından "Batı Karadeniz Fındık Bahçelerinde Granül Kalsiyum Oksit Formüllü Tarım Kireci Uygulaması ile Verim Artışı Sağlanması" projesi hayata geçirildi.

Projeyle yağış miktarının bol olduğu bölgelerde topraklarda oluşan asit miktarını düşürmek amacıyla kireçleme çalışması yürütülecek.

Proje kapsamında İlçe Tarım Müdürlüğüne bağlı ziraat mühendisleri, daha önce tespit edilen örnek bahçelerden alınan toprak numunelerini laboratuvar ortamında inceledi.

Aşırı yağışa bağlı olarak asit miktarının artması, kalsiyum ile toprakta potansiyel hidrojen oranın istenilen seviyenin altına düşmesi sonucu ortaya çıkan verim kaybının önlenmesi amacıyla devlet desteğiyle hazırlanan proje, fındık bahçelerinde uygulanıyor.

"Yıllık yüzde 30'luk bir artış öngörüyoruz"

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burak Bilgin, AA muhabirine, fındık bahçelerinde budama, ilaçlama ve gübreleme konularında bilinçlendirme çalışmaları yaparak verim artışını hedeflediklerini söyledi.

Kireç kullanılarak yapılan uygulama sonrası verim artışını sağlanmasını amaçladıklarını belirten Bilgin, "İlçemizin farklı mahallelerinden 7 çiftçi ve 7 bahçe belirledik. Deneme bahçelerinden almış olduğumuz toprak numunelerinin analizini yaptırarak toprağın ihtiyacı olan kireç miktarını belirledik. Belirlenen miktar sonrası üreticilerimize 4 ton kirecin hibe olarak dağıtımını gerçekleştirdik." diye konuştu.

Bilgin, kireçleme çalışmalarından sonra arazideki avantaj ve dezavantajların takip edileceğini aktararak, "Çalışmalar doğrultusunda yıllık yüzde 30'luk bir artış öngörüyoruz." dedi.

Fındık üreticisi Zeki İkiz de görevlilerin fındık bahçesinden toprak alarak analiz yaptığını kaydetti.

Daha sonra kireçle uygulama yaptıklarını ve bunun faydalı olduğunu gördüklerini belirten İkiz, "Hem randıman hem verim bakımından faydalarını gördüm. Şu anda sönmemiş kireç uygulamamızı gerçekleştirdik." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

20 Ocak Bakü katliamı ve şehitleri Moskova'da anıldı -Fuad Safarov bildiriyor-

2023-01-20 22:41 - Özel Haber

Erzurum'da kurulan "güneş tarlası"nda yıllık 4 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek

2023-01-15 12:53 - Ekonomi

Alman sendikası, posta servisi Deutsche Post ve DHL çalışanlarını greve çağırdı

2023-01-20 11:02 - Dünya

Galatasaray, Süper Lig'de sezonun ilk devresini zirvede bitirdi

2023-01-15 21:54 - Spor

Deyrizor'da halk terör örgütü PKK/YPG'yi protesto etti

2023-01-20 18:33 - Dünya

İSTOÇDER Başkanı Acar: Toptancılar olarak şubat sonuna kadar fiyatlarımızı koruyacağız

2023-01-16 16:03 - Ekonomi

ABD'de Martin Luther King'i anma etkinliğindeki silahlı saldırıda 8 kişi yaralandı

2023-01-17 09:40 - Dünya

Fransa'da iklim aktivistleri Total'i finanse etmekle suçladıkları bankayı hedef aldı

2023-01-20 13:39 - Dünya

Kar yağışının geç başladığı Davraz'da bu sezon beklenti yüksek

2023-01-21 11:57 - Gündem

Adana'da puanlar paylaşıldı

2023-01-20 23:43 - Spor

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor