?>

Sakarya'da fındık üreticisinin zorlu mesaisi sürüyor

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde çiftçiler, bahçelerde fındık toplamak ve ürünü kabuğundan ayırmak için patoz mesaisi yapıyor.

Çevre-Hayat - 6 ay önce

Sakarya

İlçede 167 bin dekar dikili fındık arazisinde ürünlerin toplanmasına devam edilirken, bazı üreticiler kuruttukları ilk hasadı kabuğundan ayırmak için patoza vermeye başladı. Talebin fazlalığı dolayısıyla gençlerin yeni gelir kapılarından biri olan patozun saatlik ücreti 3 bin ila 3 bin 500 lira arasında değişiyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden gelen mevsimlik tarım işçileri, günlük 800 lira kazanarak ev ekonomilerine katkı sağlamak, çocuklarını daha iyi şartlarda okutmak için sıcak havada alın teri döküyor.

İlçedeki evlerin yanı sıra prefabrikelerde ve çadırlarda konaklayan işçiler, sabahın erken saatlerinde eğimli arazilerdeki bahçelerin yolunu tutuyor. Burada görev paylaşımı yaparak sıcak havaya aldırış etmeden çalışan işçiler, gün batımına kadar fındık topluyor.

Aktaş Mahallesi'nde fındık yetiştiren Murat Berk, AA muhabirine, hava şartlarının fındık hasadı için çok uygun olduğunu söyledi.

Üfleme tekniğiyle toplanan ürünlerde işçiliğin yüzde 30’lara kadar düşebildiğini anlatan Berk, işçi sıkıntısı çektikleri için bu makinelere rağbetin artacağını dile getirdi.

Bu yıl Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesini kazanan 20 yaşındaki Rahime Kartal, okul ve yurt masrafları için fındık toplamaya geldiğini anlatarak, "Üniversiteyi kazanmasam belki de sürekli buraya gelecektim. Burada günlerimiz güzel geçiyor, hepimiz aile gibiyiz, hep birlikte eğleniyoruz." diye konuştu.

Patoz mesaisi

Hızar Mahallesi'nde patoz makinesiyle hizmet veren 24 yaşındaki Mustafa Üy de çocukluğundan beri babasıyla fındık bahçelerinde mesai yaptığını aktardı.

Asıl mesleğinin fotoğrafçılık olduğu ancak fındık sezonunda patoz işiyle uğraştığına değinen Üy, "Patozculuk, harmana gittiğinde neyle karşılaşacağını bilemeden, karşına çıkan sorunları en kısa sürede kimsenin kalbini kırmadan, insanlar fındıktan geçimini sağladığı için en güzel şekilde hizmet edip onları memnun etme işidir." ifadesini kullandı.

Son yıllarda bölgede sıyırma ve üfleme teknikleri kullanılarak yapılan fındık toplama çalışmaları nedeniyle taş, cam, toprak veya metal parçalarının patoz aracına zarar verdiğine işaret eden Üy, gelişen teknoloji ve personel yetersizliği nedeniyle patozların yerini yavaş yavaş toplama makinelerine bıraktığını kaydetti.

Toplama makinelerinin fındığı kabuklu veya tane olarak çıkardığını belirten Üy, "Bu da bizim için bazı harmanların ve müşterilerin kaybına neden oluyor. Artan maliyetler nedeniyle bazı üreticiler, her yıl fındıklarını toplatmak için mevsimlik tarım işçilerine yevmiye vermek yerine fındık toplama makineleri alıyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TDV, Mısır'da kesilen 28 bin hisse kurban etinin tamamını Gazze'ye gönderdi

2024-09-08 16:17 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

ABD müzesinde sergilenen 2500 yıllık altın kolye Türk yetkililere iade edildi

2024-09-04 09:57 - Kültür Sanat

TPAO, ilk Yeşil Enerji Sertifikasını aldı

2024-09-07 14:22 - Ekonomi

Fransa'da Macron'un azledilmesine ilişkin 186 binden fazla imza toplandı

2024-09-03 18:48 - Dünya

İsrail basınına göre, hükümet, Gazze'nin kuzeyini ilhak etmeye hazırlanıyor

2024-09-10 09:08 - Medya

Milli sporcu Ecem Taşın Çavdar, Paris'te bronz madalya kazandı

2024-09-05 17:37 - Spor

COP29'dan beklenti, hedeflerin hayata geçirilmesi

2024-09-04 11:38 - Ekonomi

Para yüzmede Türkiye, 4x50 metre karışık takımda Paris'te finale yükseldi

2024-09-05 13:07 - Spor

Terör örgütü PKK'nın Avrupa yapılanması içerisinde yer alan 1 kişi İzmir'de tutuklandı

2024-09-03 22:33 - Asayiş

Fındık hasadında sona gelinirken "file örtüler" toplanıyor

2024-09-04 12:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Gazze'deki balıkçılar, yaşama mücadelesi için geleneksel yöntemlerle balık avlıyor

20:17 - Çevre-Hayat

"Külliye'de Ramazan" etkinlikleri çocukları eğlendirerek geliştiriyor

17:42 - Çevre-Hayat

79 yaşındaki emekli orman mühendisi "yeşil vatan" için çalışmayı sürdürüyor

17:38 - Çevre-Hayat

Kümbet Yaylası'nın karlı yamaçlarında snowboard etkinliği yapıldı

16:37 - Çevre-Hayat

Antalya'da üretimi ve satışı yasak 2 papağana el konuldu

16:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Maradona'nın ölümüne ilişkin davada savcı, fotoğrafla suçlamada bulundu

00:37 - Spor

Trump'ın Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack'ın ismi onay için Senato'ya gönderildi

00:18 - Dünya

Tel Aviv'in Gazze'deki 10 İsrailli esire karşılık ateşkesin 60 gün uzatılmasını önerdiği b

23:43 - Dünya

Hollanda'da Müslümanlar ve farklı dini toplulukların temsilcileri iftarda buluştu

23:37 - Dünya

Hollanda Başbakanı Schoof: Avrupa savunmasına daha fazla yatırım yapmalıyız

23:12 - Dünya