?>

SAK timlerinin buz tutmuş gölete dalarak gerçekleştirdiği tatbikat gerçeği aratmadı

Palandöken'de görevli SAK timleri senaryo gereği 2 bin 500 rakımda kontrolünü kaybedip pistin kenarındaki doğal gölete düşen bir kayakçıyı kurtarmak için yüzeyi buz tutan suya dalış yaptı

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Erzurum

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin kış tatilini geçirmek için geldiği, Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'nde görevli Jandarma Arama ve Kurtarma (JAK) ve Sualtı Arama Kurtarma (SAK) timleri, turistlerin güvenliği için görev yapıyor.

Kış aylarında yurt içi ve dışından gelen kayak tutkunlarının ilgi gösterdiği Palandöken Kayak Merkezi'nde, Erzurum İl Jandarma Komutanlığı JAK ve SAK ekipleri, görevlerini 24 saat esasına göre sürdürüyor.

Palandöken'in 2 bin 250 rakımındaki karakolda gece gündüz hazır bulunan 12 kişilik JAK timi, kayak esnasında düşüp yaralanma, dağda mahsur kalma ve kayak merkezinde oluşabilecek birçok olumsuzluğa karşı görev yapıyor.

Terörle mücadelenin yanı sıra her türlü arama kurtarmada başarılı faaliyetler yürüten JAK ile SAK timleri, kış turizminde adını duyuran Palandöken Kayak Merkezi'nde huzurlu ve güvenli kayak için hazır kıta bulunuyor.

Komandolar, 3 bin 200 rakımlı noktadaki Ejder zirvesi dahil uzunluğu 62 kilometreyi aşan tüm pistlerde, kayaklı ve motorlu ekipleriyle sürekli devriye atıp belirli noktalara koydukları 26 güvenlik kamerasıyla alanın takibini yapıyor.

Ekipler, kayak merkezindeki güvenliği sağlarken diğer yandan da kendilerini geliştirmek için eğitim ve tatbikatlarını sürdürüyor.

JAK ekipleri, senaryo gereği bir vatandaşın, kayak yaparken pistten çıkarak yaklaşık 30 metre aşağıdaki ormanlık alana düşüp yaralanması ihbarı üzerine harekete geçerek, kısa sürede modern araç ve ekipmanlarıyla olay yerine ulaştı.

Ormanlık alana, yol kenarındaki bariyerlere halatlarla kurdukları sistemle inen ekipler, yaralıyı olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından, sedyeyle düştüğü alandan kurtarıp, en yakın sağlık ekiplerine ulaştırdı.

Kar kalınlığının bu yıl en fazla 143 santimetreye ulaştığı merkezde çığ düşmesi durumunda da görev yapan JAK timleri, bu riske karşında teyakkuz halinde bulunuyor.

Tatbikatlarla performanslarını artıran tim, senaryo gereği 2 bin 500 rakımda kayak yaparken kontrolü kaybedip pistin kenarındaki doğal gölete düşen bir vatandaşın kurtarılmasına müdahale etti.

Pistteki turistlerin ihbarıyla kısa sürede kar motorlarıyla bölgeye intikal eden ekipler, geniş güvenlik önlemi alıp durumu SAK timlerine bildirdi.

Kayakçının düştüğü bölgeye ulaşan 6 kişilik SAK timi, ağırlığı yaklaşık 30 kilogramı bulan teçhizatlarını kuşandıktan sonra derinliği 8 metreyi, alanı da 750 metrekareyi bulan gölete tüplü dalış yaptı.

Gölde yaklaşık 10 dakika arama-tarama yapan dalgıçlar, senaryonun parçası olarak zeminde buldukları kayakçının cesedini yüzeye çıkarıp, sağlık ekiplerine teslim etti.

Zinde kalmak için devamlı eğitim yapan JAK timleri son olarak tırmanış yaptıkları 25 metre yükseklikteki yapay buz duvarının ortasına gelince Türk bayrağı açtı.

Ekiplerin, hava sıcaklığının sıfırın altında 8 dereceye düştüğü ve şiddetli rüzgarın etkili olduğu dağda başarıyla gerçekleştirdiği tatbikat, gerçeği aratmadı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Engelleri Aşmak: Sporda Kadınların Yükselişi ve Devam Eden Eşitlik Arayışı

2023-12-22 14:46 - İnsan&Hayat

Depremde 16 kişinin öldüğü binada proje eksik, yapı malzemesi yetersiz, işçilik hatalı bulundu

2023-12-26 13:58 - Gündem

Türkiye'den 73 ülkeye 140 milyon dolarlık çiçek ihracatı

2023-12-26 12:33 - Ekonomi

Van'da yolu kardan kapanan mahalledeki kanser hastasının imdadına ekipler yetişti

2023-12-26 12:57 - Gündem

Ayrıştırılan atıklar ekonomiye kazandırılıyor

2023-12-23 12:18 - Ekonomi

Kocaeli'de çiftçilere verilen desteklerle 120 bin dekar arazi tarıma kazandırıldı

2023-12-26 13:09 - Ekonomi

Erzurum ve Ardahan'da kar yağışı etkili oluyor

2023-12-23 16:12 - Çevre-Hayat

Tesla'nın Çin'de kuracağı enerji depolama ünitesi fabrikası için arazi tahsisi yapıldı

2023-12-23 19:02 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan şehit askerler için taziye mesajı

2023-12-23 19:52 - Gündem

Değerli kağıtların yeni yıldaki satış bedelleri belli oldu

2023-12-28 09:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Minare şerefesinde dolaşan tilki cep telefonu kamerasına yansıdı

23:28 - Çevre-Hayat

Çevresi karla kaplı Hazar Gölü dronla görüntülendi

19:18 - Çevre-Hayat

Erzurum'da EİT 2025 kapsamında düzenlenen yarışmada atlar kar üstünde yarıştı

19:12 - Çevre-Hayat

Rize'de "17. Çamlıhemşin Kardan Adam Kış Festivali" sona erdi

16:17 - Çevre-Hayat

Erciyes'teki kar sanata dönüşecek

15:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor