?>

"Sahipsiz köpekler için doğal yaşam alanları oluşturulabilir" önerisi

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veterinerlik Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, sahipsiz köpek sorununun ortadan hızla kalkması için doğal yaşam alanları oluşturulabileceğini bildirdi.

Gündem - 1 ay önce

Erzurum

Prof. Dr. Sabuncuoğlu, AA muhabirine, Erzurum'da bir çocuğun 12 Mart'ta sahipsiz köpeklerin saldırısında ağır yaralandığını hatırlatarak, Türkiye'de yaşayan herkesin bu konuda risk altında olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili geçen yıl 2 Ağustos'ta yasanın çıktığını, 13 Ağustos'ta yönetmeliğin duyurulduğunu ve belediyelerin hayvanları toplama zorunda olduğunu aktaran Sabuncuoğlu, şöyle konuştu:

"Biyogüvenlik ve karantinadan geçebilen sağlıklı hayvanları barınağa alabiliriz. (Yönetmelikte) Barınak yoksa sahipsiz hayvanların, çok kısa sürede inşa edebilecek doğal yaşam alanlarına alınması öneriliyor. Doğal yaşam alanlarında hayvanların sokaklardan kurtarılması, en önemlisi insanlarımızın sağlığının ve güvenliğinin teminat altına alınması hedefleniyor. Her belediyenin kolaylıkla yapabileceği standartta bir yönetmelik. Kaybettiğimiz her gün bir vatandaşımızın canı yanıyor. Erzurum'da başıboş köpeklerin oruçlu halde saldırısına uğrayan çocuğumuzun hayatı kurtarılmaya çalışılıyor. Ülkemiz bu tarz trajedileri yaşamak istemiyor, bir an önce kurtulmayı talep ediyoruz. Sağlıklı üreme yönetimini yapamıyoruz. Sahipsiz köpeklerin minimum 4 milyon olduğu ifade ediliyor ama 10 milyon kadar olduğuna dair tahminler bulunuyor."

"Barınaklara alınacak hayvanlar sağlık kontrolünden geçmek zorunda"

Sabuncuoğlu, ısırılma ve tırmalanmada en az 3 doz aşı olunması gerektiğini anımsatarak, bu durumun insanlarda strese neden olduğunu ifade etti.

Barınakların kısa sürede yapılabileceğine işaret eden Sabuncuoğlu, şunları kaydetti:

"Basit sundurmalı çitlerle dişi-erkek olarak ayrılan hayvanların önünde her daim temiz suyun olduğu mümkünse gıda artıklarının kullanılarak beslendiği şartlar, doğal yaşam alanları, yönetmeliğin önerdiği bir sistem. Bu şekilde 85 milyon insanımızın sağlığını ve güvenliği temin edilebilir. Sundurmalı, çitlerle bölmelere ayrılmış, hayvanların yaş gruplarına ve cinsiyetlerine göre ayrı ayrı sınıflandırılarak sağlıklı hayvanların barındırıldığı sağlıksız hiçbir hayvan diğerlerinin içerisine alınamaz, onların da sağlığını riske atar. Onlara bakan insanların ve çevrenin sağlığını da riske atar. Barınaklara alınacak bütün hayvanlar sağlık kontrolünden ve karantinadan geçmek zorundalar ki barınakta yaşayabilsinler."

"Şu anda kuduz riskli ülke konumundayız"

Sabuncuoğlu, sağlıksız ve saldırganlığı olan hayvanların uyutulacağını belirterek, sağlıklı ve beraber yaşayabileceklerin de barınakta ömürlerini tamamlayacağını ve mümkünse çipli şekilde sahiplendirileceğini söyledi.

İnsan hayatının her şeyden önemli olduğuna dikkati çeken Sabuncuoğlu, şöyle devam etti:

"İnsan hastalıklarının yüzde 60-70'i hayvan kökenlidir, hayvanlardan insanlara geçen hastalıklardır. İnsan en kıymetlidir, hayvanlarla mukayese doğru bakış açısı değildir. Her yıl ülkemizde yaklaşık 60'tan fazla vatandaşımız başıboş köpekler sebebiyle trafik kazası, yolda yürürken saldırıya uğruyor. Vakalar, ülkemizde son yıllarda 9 kat daha fazla görülmeye başlandı. Şu anda kuduz riskli ülke konumundayız. Avrupa Birliği ve batıdaki sağlık örgütleri bu şekilde ifade de bulunmaktadır."

Sabuncuoğlu, "Zarar görmüş insanların aileleriyle iletişimde bulunuyorum ve sadece bir saldırma parçalanma ve ölüm durumunda değil, basit ısırılma vakası bile o insanın kendi ruh sağlığı üzerinde 'kuduz mu olacağım, tükürüğüm azaldı-fazlalaştı, ağzımda bir tat var,' demesine neden oluyor. Sadece ısırılan değil ailesi ve çevresi de aynı stresi ve korkuyu yaşıyor. Türkiye'de 85 milyon insanımız köpek terörüne maruz kalmış durumunda." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalya'ya Yatırım Yapmak: Neden Türk Girişimcilerinin Profesyonel İtalyanca Çevirmenlere İhtiyacı Var

2025-03-09 12:18 - İnsan&Hayat

Katar'daki Türkiye mezunları iftarda buluştu

2025-03-10 10:52 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Suriye'nin sahil bölgesindeki askeri operasyon sona erdi

2025-03-10 14:27 - Dünya

Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası yarın Kayseri'de başlıyor

2025-03-14 10:58 - Spor

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, G7 ülkelerini Putin'e karşı birlik olmaya çağırdı

2025-03-12 20:07 - Dünya

Türkiye'de en yaygın soyadları ve isimler belli oldu

2025-03-11 13:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Almanya'nın büyük havalimanlarında 10 Mart'ta 24 saatlik uyarı grevi yapılacak

2025-03-07 15:32 - Çevre & Seyahat

Gazze'de gıda maddelerinin bulunduğu depolarda yangın çıktı

2025-03-08 22:03 - Dünya

İsrail'in, alıkoyduğu Filistinlilerin naaşının sayısı 676'ya yükseldi

2025-03-13 23:43 - Dünya

Japonya, Trump'ın tarifelerinden muafiyet konusunda ABD ile anlaşmaya varamadı

2025-03-11 12:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

İzmir'de Bostanlı sahilinde yosun tabakası oluştu

20:58 - Gündem

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den 25 bin öğretmen atamasına ilişkin paylaşım

20:07 - Gündem

Türk Yıldızları, Mersin semalarında çevre tanıma uçuşu yaptı

18:52 - Gündem

Mardin'de yoğun sis etkili oluyor

18:48 - Gündem

Sağlık Bakanlığından "Normal Doğum Eylem Planı"na ilişkin açıklama

18:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Netanyahu, ateşkesi bozarak saldırılara yeniden başladıkları Gazze'ye gitti

21:03 - Dünya

İzmir'de Bostanlı sahilinde yosun tabakası oluştu

20:58 - Gündem

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Kalıcı barışa ancak kararlılıkla ulaşılabilir

20:52 - Dünya

Fransa 12 Cezayirli diplomatı sınır dışı kararı aldı, Cezayir Büyükelçisini geri çağırdı

20:47 - Dünya

Eski ABD Başkanı Obama'dan, Trump yönetiminin hedef aldığı Harvard Üniversitesine destek

20:42 - Dünya