?>

Sağlıkta yapay zekanın küresel pazar büyüklüğü 2030'da 200 milyar doları geçecek

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, "Sağlıkta yapay zekanın küresel pazar büyüklüğü 2030'da 200 milyar doları geçecek ve bu pazarda söz sahibi olmaya en potansiyelli ülkelerden biri Türkiye'dir." dedi.

Ekonomi - 2 ay önce

İstanbul

Liv Hospital tarafından düzenlenen "Hospital Manager Çalıştayları"nın ilki İstinye Üniversitesi Vadi Kampüs Ana Yerleşke Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Düzenlenen etkinlikte AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Birinci, buradaki toplantıda dijitalleşmenin getireceği yenilikleri ve yapay zekayı masaya yatırdıklarını söyledi.

Birinci, Türkiye'nin sağlık verisini sayısallaştırdığını ve yıllardır sağlık verisi topladığını dile getirerek, "Türkiye, bireysel sağlık verisi topluyor. Sağlık sistemine dair her şeyin uzun yıllardır var olduğu bir ülke burası. Birçok ülke daha buna yeni başlıyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin en büyük avantajının geleceğe dair öngörülebilecek uygulamalar, koruyucu sağlık uygulamaları, kişiye sanal ikizlik, sanal asistanlık yapacak, Agent AI'lık (yapay zeka ajanı) yapabilecek, bireyi bile uyandırabilecek, onun sağlığını yönetmesini kolaylaştıracak uygulamalar geliştirmek olduğunu vurgulayan Birinci, "Bunun için de çok değerli bir veriye ihtiyacımız var. Türkiye, her bir hekimin bir hastalığa nasıl yaklaştığını bilebilecek yapay zeka uygulamaları yapabilecek durumda. Biz fırsatlara sahibiz. Şu anda bile Avrupa'nın birçok ülkesinin önündeyiz. Dijital ekosisteme vatandaşı entegre etmek açısından 'üstümüzde' diye bahsedilen ülkelerin, bizim bir hastanemizin 6 ayda baktığı hasta kadar toplam nüfusları var." değerlendirmesinde bulundu.

Birinci, sağlık ve yapay zekanın her yıl yüzde 40 büyüdüğünü ve artış oranının çok yüksek olduğunu vurgulayarak, "Sağlıkta yapay zekanın küresel pazar büyüklüğü 2030'da 200 milyar doları geçecek ve bu pazarda söz sahibi olmaya en büyük potansiyele sahip ülkelerden biri Türkiye'dir." diye konuştu.

Türkiye'nin kendi ölçeğindeki ülkelerin çok önünde olduğunu vurgulayan Birinci, bu hızın kaybedilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Birinci, bütün veriyi sayısallaştırarak, ciddi anlamda doğru hale getirdiklerini ve bu konuda Türkiye'nin dünyadaki en iyi ülkelerden biri olduğunu ifade etti.

Birinci, "Hala eksiklerimiz var mı? Var. Yaşadıkça öğreniyoruz. Ama şükürler olsun şimdiye kadar bir dijital felaketle karşılaşmadık ve bu bütün dünya tarafından da gıpta ile seyrediliyor. Yaptığımız uygulamalar dünyada 'best practice' ilan ediliyor. Birçok uygulama öyle ve dünyada şampiyon olmuş, birinci olmuş uygulamalarımız var. Böyle olmaya devam etmeyi arzuluyoruz. İnşallah hata yapmayız ve hep beraber bu ekosistemi daha güçlü hale getirebiliriz." şeklinde konuştu.

Etik ilkelerin de hiçbir zaman ihlal edilmemesi gerektiğini anımsatan Birinci, bu sistemlerin yanlış öğrenilmesine fırsat verilmemesi gerektiğini ve kayıtçılığın çok iyi olması gerektiğine dikkati çekti.

"Türkiye'deki dijitalleşme ekosistemine çok ciddi destek veriyoruz." diyen Birinci, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Tek başımıza değiliz. Birçok insan, sektör, bizimle beraber çalışanlar, bu sürece şimdiye kadar emek verenler, sağlık yönetimi konusunda da ciddi deneyime sahip yöneticiler ve vizyoner üst yöneticiler, neticede siyaset kurumunun bu konuda destek atması, e-Devlet uygulamalarını yaygınlaştırması da bizim işimizi çok kolaylaştırıyor. Vatandaştan karar verici siyaset kurumuna ve bu alandaki ara yöneticilere kadar herkesin aynı hedef etrafında birimin ihtiyacını görmek için dijital sistemleri araç olarak kullanma ve bunu başarılı bir şekilde yönetmek çok kritik bir takım oyunu. Biz de bunu başarmışız. Bundan sonra da böyle devam ederiz diye umuyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Reeder Samsunspor, Atakaş Hatayspor'u mağlup etti

2025-02-07 22:31 - Spor

Suriye'ye un ihracatının bu yıl 400 bin tona çıkması bekleniyor

2025-02-07 12:37 - Gündem

Santorini Adası'nda halk, tsunami riskine karşı önlem almaya başladı

2025-02-06 19:18 - Dünya

Sağlıkta yapay zekanın küresel pazar büyüklüğü 2030'da 200 milyar doları geçecek

2025-02-10 11:43 - Ekonomi

TÜBİTAK 32. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni Antalya'da gerçekleşecek

2025-02-07 18:06 - Gündem

Düzce'de Korugöl Tabiat Parkı karla kaplandı

2025-02-08 18:23 - Çevre-Hayat

Ege Denizi'nde 26 Ocak'tan bu yana 754 deprem meydana geldi

2025-02-04 17:16 - Gündem

"Asrın felaketi"nin simgelerinden "Enkaz bebek" 2 yaşında

2025-02-03 12:43 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazzelileri binlerce yıllık ezeli ve ebedi vatanlarından çıkarmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-09 23:03 - Siyaset

Onvo Antalyaspor-RAMS Başakşehir maçında gol sesi çıkmadı

2025-02-09 21:27 - Spor

İlgili Haberler

Uludağ Enerji Zirvesi sona erdi

23:57 - Ekonomi

Ford'un Çin'e otomobil sevkiyatına "tarife" ayarlaması

23:32 - Ekonomi

Rekabet Kurulu, Stellantis'in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı

21:17 - Ekonomi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı

20:22 - Ekonomi

Merkez Bankası Finansal Hesaplar Raporu yayımlandı

19:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'da izinsiz gösterilere katılan 99 sanık hakim karşısına çıktı

00:07 - Gündem

ABD'nin Şam Büyükelçiliği, Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı yaptı

00:02 - Dünya

Uludağ Enerji Zirvesi sona erdi

23:57 - Ekonomi

CAIR, ABD'nin Yemen'e saldırısını "savaş suçu" olarak tanımladı

23:43 - Dünya

"Narkokapan-Ankara Operasyonu" kapsamında 32 şüpheli tutuklandı

23:38 - Gündem