Sağlık çalışanları, yıpranma payı, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, döner sermaye ve sabit ek ödemelerin artırılması, kadro gibi konuların ele alınacağı toplu sözleşme masasına odaklandı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları’nın yetkili sendikası olan Sağlık-Sen, 7 Ağustos Cuma günü, Kamu İşveren Heyeti’yle hizmet kolu toplu sözleşme masasına oturacak. Sağlık-Sen’in masaya taşıyacağı talepler arasında, sözü Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan tarafından verilen yıpranma payının verilmesi de bulunuyor. Sağlık-Sen ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, nöbet ücretlerinin artırılması, döner sermaye ve sabit ek ödemelerin artırılması, vekil ebe hemşireler, kamu görevlisi olmayan aile sağlığı merkezi çalışanları ve 4/C’lilere kadro gibi önemli konuları da masaya taşıyacak.
Sağlık-Sen, aile hekimlerine getirilen nöbet konusunu da masaya taşıyacak ve mecburi nöbet uygulamasından vazgeçilmesini isteyecek.
Hizmet Kolu Toplu Sözleşmesi öncesi bir değerlendirme yapan Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, çoğu yıllarca ihmal edilen sorunlar olmak üzere çok sayıda taleple toplu sözleşme masasına oturacaklarını söyledi. Memiş, sağlık çalışanlarının beklentilerini kazanıma dönüştürmek için mücadele edeceklerini ifade etti. Yetkili oldukları günden bu güne kadar çok sayıda ve hayati konulardaki talebi kazanıma dönüştürdüklerini ifade eden Memiş, “Sağlık çalışanlarının uzun zamandır beklediği lisans tamamlama, bizim ısrarlı takip ve talebimiz sayesinde çözüldü. Bazı bölümlere bu yıl lisans tamamlama hakkı verilmedi, sağlık hizmetleri sınıfındaki bütün bölümlere lisans tamamlama hakkı verilmesi için çalışmalarımıza başladık. Bunun yanı sıra, kreş konusunda gerekli genelge yayınlandı. Yıpranma payının sözünü aldık, sırada yasal düzenlemesinin yapılması var. Bundan sonraki öncelikli taleplerimiz arasında, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, adaletsiz performans sisteminin değiştirilmesi, döner sermaye ve sabit ek ödemelerin artırılması, nöbet ücretlerinin artırılması, sözleşmeli bütün arkadaşlarımızın kadroya alınması bulunuyor. Bunların yanı sıra yıllarca ihmal edilip, görmezden gelinen birçok konuyu da masaya taşıyacağız” şeklinde konuştu.
GEÇMİŞ TOPLU SÖZLEŞME KAZANIMLARI
2014 ve 2015 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde elde ettikleri kazanımları da hatırlatan Memiş, “Döner sermayede sağlık tesisi kalite katsayısı uygulamasından vazgeçilmesi, nöbet ücretlerinde artış, özellik arz eden birimlerde çalışan personelin ek ödeme¬sindeki eşitsizliğin giderilmesi, entegre hastanelerin özellik arz eden birimlerinin ek ödemesinde¬ki eşitsizliğin giderilmesi, 112’ler arasındaki eşitsizliğin giderilmesi ve mahsuplaşmanın aylık olma¬sını sağlayan kazanımlara imza attık” dedi.
Sağlık-Sen’in bazı talepleri şu şekilde:- Dağıtılabilir Döner Sermaye Hesabında Hazine Hissesi Oranı %15’ten %1’e Düşürülmeli Ve Döner Sermaye Tutarı Komisyonun İnisiyatifinden Çıkarılmalıdır.- Pratisyen Tabip, Diş Tabibi Ve Üçüncü Basamak Sağlık Tesislerinde Çalışan Uzman Hekimlerin Döner Sermaye Katsayıları Artırılmalıdır.- Sabit Ek Ödeme Oranları 20 Puan Artırılmalıdır.- Sabit Ek Ödemeler Gelir Vergisinden Muaf Olmalıdır.- 4/C, Vekil Ebe Ve Hemşirelerle Kamu Görevlisi Olmayan Aile Sağlığı Personeli Kadroya Geçirilmelidir.- Üniversite Hastanelerinde Çalışanların Döner Sermaye Katsayıları Artırılmalıdır.- Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda Çalışanlara Sosyal Hizmet Tazminatı Verilmelidir.- Merkez Teşkilatı Çalışanlarına Döner Sermaye Verilmelidir.- Adli Tıp Kurumu Çalışanlarının Ek Ödeme Tavan Katsayıları Artırılmalıdır.- Türkiye Hudut Ve Sahiller Genel Müdürlüğü Personeline En Yüksek Devlet Memuru Maaşının Yüzde 15’i Oranında İlave Özel Hizmet Tazminatı Ödenmelidir- Hekimlerin Mecburi Hizmet Süreleri Kısaltılmalıdır.- AFAD’a Bağlı Kamplarda Misafir Edilen Yabancı Uyrukluların Yaşadığı İllerde Çalışanlara İlave Ücret Verilmelidir.
Tüm Sağlık Ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının Ek Göstergeleri 600 Puan Artırılmalı Ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı Çalışanlara Da Ek Gösterge Verilmelidir.- Askeri Sağlık Tesislerinde Çalışanlara Sağlık Hizmeti Tazminatı Verilmelidir.- Uzman Hemşire Ve Uzman Ebelerin Ücretleri Artırılmalıdır.- Kamu Hastane Birlikleri’ndeki Tabip Dışı Sözleşmeli Yöneticilere Sabit Ek Ödeme Verilmelidir.- Üniversite Ve Adli Tıp Kurumu’ndaki Hekimlere Garanti Gelir Verilmelidir.- Gece Nöbeti Ücretleri Yüzde 20 Artırımlı Ödenmelidir.- Sağlık Çalışanlarına Ücretsiz Kreş Hizmeti Verilmelidir.
Yemek Servisi Bulunmayan Yerlerdeki Personele Ve 112’lere Nakdi Yemek Yardımı Yapılmalıdır.- Riskli Birimlerin Kapsamının Genişletilmeli Ve Komisyonlarda Görevli Çalışanlara Ek Puan Verilmelidir.- Tıp Bayramı Ve Sosyal Hizmetler Günü’nde Hizmet Kolumuzdaki Tüm Çalışanlara İkramiye Verilmelidir.- Sağlık Çalışanlarına Şiddet Uygulayanın Sağlık Giderleri, 6 Ay Süre İle SGK Tarafından Değil, Bizzat Şiddet Uygulayan Kişi Tarafından Ödenmelidir.
dikGAZETE