?>

Sabah 30 dakikayı geçen vücut tutukluğuna dikkat

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem, "Genel olarak romatizmal hastalıklar, genetik yatkınlığı olan kişilerde, viral enfeksiyonlar, sigara, beslenme alışkanlıkları ve stres gibi çevresel faktörlerin etkisiyle gelişir." dedi.

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL - HATİCE ŞENSES

Medicana International Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Erdem, herhangi bir eklemde ağrı, şişlik, ısı artışı, kızarıklık veya fonksiyon kaybıyla seyreden artritin, sabahları 30 dakikayı geçen eklem, omurga gibi bölgelerde tutukluğa, başka nedene bağlı olmayan döküntü, ateş, halsizlik ve yorgunluk hissine neden olduğunu belirterek, "Romatizmal hastalıkların bir kısmında artrit, tekrarlayan ataklar şeklinde birkaç günde geçerken, bazılarında sürekli ve diğer eklemlerin de eklenmesiyle devam eder." dedi.

Erdem, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, romatizmal hastalıkların çoğunda gelişebilen ve eklem iltihabı anlamına gelen artritin, iltihap bölgesinde ısı artışı, şişlik, kızarıklık, ağrı veya fonksiyon kaybıyla ortaya çıktığını belirtti.

Prof. Dr. Hakan Erdem, artritin, romatizmal hastalıkların çoğunda gelişebileceğini, bu hastalıklardan en çok bilinenin de küçük eklemlerde simetrik olarak artrit yapan romatoid artrit ile özellikle omurgada uzun dönemde hareket kısıtlılığa neden olan spondilartritler olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de sık olarak görülen Behçet ve Ailesel Akdeniz Ateşi gibi hastalıklar da geçici artrit ataklarına yol açabilir. Romatizmal hastalıklar başlığı, çok sayıda hastalığı içerir. Her hastalığın da kendine özgü nedenleri olabilir. Genel olarak romatizmal hastalıklar, genetik yatkınlığı olan kişilerde, viral enfeksiyonlar, sigara, beslenme alışkanlıkları ve stres gibi çevresel faktörlerin etkisiyle gelişir. Romatizmal hastalıkların çoğunluğu birebir genetik geçiş göstermemekle birlikte özellikle spondilartrit ve Ailesel Akdeniz Ateşi gibi hastalıklarda genetik geçiş önemlidir. Bunun dışında kadınlarda görülen romatizmal hastalıkların kız kardeş ve kızlarında görülme sıklığı artmıştır. Ancak romatizmal hastalıklar kesinlikle bulaşıcı değildir. Herhangi bir eklemde ağrı, şişlik, ısı artışı, kızarıklık veya fonksiyon kaybıyla seyreden artrit, sabahları 30 dakikayı geçen eklem, omurga ve vücut tutukluklarına, vücutta başka nedene bağlı olmayan döküntülere, ateşe, halsizliğe ve yorgunluk hissine neden olur. Romatizmal hastalıkların bir kısmında artrit, tekrarlayan ataklar şeklinde birkaç günde geçerken, bazılarında sürekli ve diğer eklemlerin de eklenmesiyle devam eder."

Ayrıca, hava basıncındaki değişikliğe bağlı olarak, yağmurlu havalarda eklem ağrılarının arttığını ve hastaların bunu önceden hissedebildiğini dile getiren Erdem, "Bunun nedeni romatizmal hastalıklarda, eklem bölgelerindeki kemik, kıkırdak ve bağ yapılarında bozukluk ve yapısal hasar oluşması sonucunda eklemlerin hasarlı bölgelerindeki duyarlılığın artmasıdır." diye konuştu.

"Romatizmal hastalıklar yeni tedavi seçenekleriyle kontrol altına alınabilir"

Prof. Dr. Hakan Erdem, romatizmal hastalıkların bir kısmında artritin, tekrarlayan ataklar şeklinde birkaç günde geçerken, bazılarında sürekli ve diğer eklemlerin de eklenmesiyle devam ettiğini anlatarak, "Genellikle artrit bulguları tedaviyle baskılanabilse de hastanın tedavi sırasında hipertansiyon ve diyabet gibi takip ve tedavi edilmesi gerekmektedir." dedi.

Artritin baskılansa dahi zaman zaman alevlenebildiğini ancak tedaviyle kontrol altındaki eklemlerin çok kullanılması sonucu eklemlerde 1-2 gün süren ağrı ve şişlik görebildiğini ifade eden Erdem, bu durumun dinlenme ve ağrı kesici tedaviyle 1-2 günde düzelebileceğini kaydetti.

Romatizmal hastalıklarda da beslenme alışkanlıkları, sigara gibi çevresel faktörlerde yapılacak bazı düzenlemelerle hastalığın gelişmesinin kontrol altına alınabileceğine işaret eden Erdem, "Sonuç olarak bütün romatizmal hastalıklar yeni tedavi seçenekleri sayesinde kontrol altına alınabilir ve bunlardan kaynaklanabilecek komplikasyonlar ve sakatlıklar önlenebilir. Bu nedenle hastalık zaman kaybetmeden teşhis edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır." tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İngiliz acente temsilcileri Muğla'dan memnun ayrıldı

2017-10-11 01:02 - Kültür Sanat

Trabzonspor’dan alkışlık hareket

2017-10-04 19:12 - Spor

DNS ayarları nasıl değiştirilir? En güncel DNS sunucuları! - Teknoloji Haberleri

2017-10-08 02:52 - Teknoloji

İzmir Kuş Cenneti'ne can suyu

2017-10-09 14:57 - Gündem

Kadın Milli Hentbol Takımı gençleşti

2017-10-08 15:17 - Spor

Kudüs'te şiirli türkülü Türkçe heyecanı

2017-10-10 01:42 - Gündem

Cephe hattında kardeş buluşması

2017-10-09 01:37 - Dünya

Nate kasırgası petrol ve doğalgaz üretimini sekteye uğratacak

2017-10-08 03:22 - Dünya

Açıköğretim 'ikinci üniversite' kayıtları için yarın son gün

2017-10-05 13:25 - Genel

Köylü çocukların yeni gözdesi hokey

2017-10-09 16:37 - Spor

İlgili Haberler

Prematüre doğdu, yenidoğan yoğun bakım doktoru oldu

14:22 - Sağlık

Felçli köpek, kök hücre nakliyle yürümeye başladı

12:37 - Sağlık

Doktor Gülsün, kendisi gibi prematüre doğan bebeklerin hayata tutunması için çabalıyor

12:23 - Sağlık

İkizini kaybeden prematüre bebek, sağlık çalışanlarının çabasıyla hayata tutundu

12:08 - Sağlık

Prematüre bebekleri korumak için "Eve gripli misafir kabul etmeyin" tavsiyesi

11:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD Adalet Bakanlığının Google'ı Chrome'u satmaya zorlayacağı iddia edildi

03:23 - Dünya

Trump, Ulaştırma Bakanlığına eski Kongre üyesi Sean Duffy'yi aday gösterdi

03:18 - Dünya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Bakanlığının bütçe görüşmelerinde soruları cevapladı

02:08 - Ekonomi

Türk-Hollanda diplomasisinin mirasçısı Testa ailesine tarihi belge takdimi

01:58 - Dünya

BM: Karadeniz hala bir gerilim noktası olmaya devam etmektedir

00:32 - Dünya