?>

Rüzgar santralleri çevresindeki kuş ve yarasa ekosistemi "yapay zekaya" emanet

Teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan canlıların hareket kayıtları tutularak,tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

Teknoloji - 5 ay önce

Bilbao

AA'nın "Yapay Zeka Çağına Doğru" başlıklı dosyasının onuncu haberinde, Yapay Zeka (AI) teknolojilerinin yenilenebilir enerji sektöründe ekosistemin korunması amacıyla kullanımına ilişkin çalışmalara yer verildi.

AI, belirli görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve toplanan verileri yineleyerek kendini geliştiren sistemler olarak biliniyor.

Günümüzde ulaştırma, bilgisayar teknolojileri, sağlık ve bilgi işlem alanlarında yaygın olarak değerlendirilen bu sistemlerin kullanım alanları da artıyor.

Artan enerji talebi ve iklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarının payı artarken, bu kaynaklara entegre akıllı teknolojiler de gelişim gösteriyor.

Bu sistemlerin en büyük özelliği çeşitli yollarla kayıt altına alınan verilerin işlenerek yeni durumlarda yeni yaklaşımların geliştirilmesine olanak sağlaması ve bu şekilde zaman, hammadde, enerji tasarrufu sunması olarak ön plana çıkıyor.

"Rüzgar santralleri 24 saat boyunca kesintisiz takip edilebiliyor"

Avrupa'da yatırımları bulunan Yunanistan merkezli teknoloji şirketi Nvisionist İş Geliştirme Müdürü Lambros Argyris, AA muhabirine yapay zekanın rüzgar santrallerinde kullanımına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu sistemlerin uzun vadede biyoçeşitliliğin korunmasına yardımcı olduğunu ve elektrik üretiminde de verimlilik sağladığını söyledi.

Temel olarak kuş ve yarasa gibi uçan hayvanların türbin kanatlarına çarpmasının engellenmesiyle biyoçeşitliliğe yardımcı olduklarını ifade eden Argyris, bunu rüzgar türbinlerine kurulan yüksek çözünürlüklü kameralar ve bu kameralarla bölgenin 24 saat boyunca izlenmesiyle yapıldığını anlattı.

Argyris, elde edilen her türlü uçan cisim ve canlıya ait verinin yapak zeka teknolojisiyle işlendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Yapay zeka teknolojisi ile canlı türleri hakkında veriler detaylı ve sürekli toplandıktan sonra gerekli durumlarda güvenlik tedbirleri devreye giriyor. Böylelikle verilere bakılarak hangi canlı türü olduğu ve hareketleri tespit ediliyor. Canlının rüzgar türbinine yaklaşıp yaklaşmamasına göre santral durduruluyor ya da ses uyarıları gönderilerek bu canlıların uçuş rotasına müdahale ediliyor. Böylelikle canlılar korunurken, elektrik üretiminin de devamlılığı sağlanıyor."

Yapay zeka ile canlının türünün tespit edilmesinin bu teknolojinin en önemli aşaması olduğunu vurgulayan Argyris, kuşların coğrafyaya bağlı olarak saniyede ortalama 10 metre hızlarla uçtuğunu böyle bir durumda 800 metre uzaklıktan itibaren türbinlerdeki yapay zeka teknolojisinin bunu belirleyebildiğini belirtti.

Argyris, diğer kuş ve yarasa türleri için de yapay zeka teknolojisi ile farklı yaklaşımlar uygulandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Gece ve gündüz ayırımı olmaksızın verileri analiz edebiliyoruz. Gece termal kamera kullanırken, gündüzleri yüksek çözünürlüklü kamera ile sağlıklı verileri alabiliyoruz. Yapay zeka ile kuş ve yarasa gibi canlıların tanınması ve korunması sağlanırken, rüzgar santralleri için sürdürülebilir elektrik de üretilerek bize esnek bir çalışma ortamı sağlanıyor."

"Türkiye'nin rüzgar enerjisi sektörünü yakından takip ediyoruz"

Argyris, Avrupa'nın bir çok coğrafyasında çeşitli işletmelerde bu teknolojinin kullanıldığını bildirdi.

Türkiye ve Yunanistan coğrafyasının benzer olduğunu ve canlı türü açısından benzer veriler elde edilebildiğine dikkati çeken Argyris, şunları kaydetti:

"İspanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerde faaliyet gösteriyoruz. Henüz Türkiye'deki santrallerle çalışma yapmadık ancak Türkiye'deki rüzgar enerjisi sektörünü yakından takip ediyoruz. Türkiye'de de bu alanda çalışmayı istiyoruz. Komşu ülkeler olduğumuz için benzer ekosistemler, benzer türleri barındırıyor. Bu daha verimli ilerlememize katkı sunabilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

META, Threads'i Türkiye'de geçici olarak kapatacağını duyurdu

2024-04-15 16:18 - Medya

OpenAI, ilk Asya ofisini Tokyo'da açtı

2024-04-15 16:23 - Teknoloji

Sümela Manastırı'nı Ramazan Bayramı'nda 10 bin 564 kişi gezdi

2024-04-13 18:43 - Kültür Sanat

Antalya'da düşen teleferik kabinindeki 1 kişi öldü, 7 yaralı

2024-04-12 19:23 - Asayiş

Kırıkkale'de bayram tatilinin son gününde dönüş yoğunluğu devam ediyor

2024-04-14 19:12 - Çevre & Seyahat

Turkcell 30'uncu yılını kutluyor

2024-04-18 14:13 - Ekonomi

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü sanıklarının yargılanmasına devam edildi

2024-04-15 18:42 - Asayiş

Tataristan’ın başkenti Kazan kenti, İslam dünyası ile işbirliğini artırıyor

2024-04-16 17:50 - Özel Haber

ABD Senatosu, İç Güvenlik Bakanı Mayorkas aleyhindeki azil maddelerini reddetti

2024-04-18 00:12 - Dünya

Adana'da yamaç paraşütü yapan iki pilot gökyüzünde tavla oynadı

2024-04-17 11:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

TechAnkara Proje Pazarı bu yıl 100 projeyi yatırımcılarla buluşturacak

13:33 - Teknoloji

Kamikaze İHA DELİ, Azerbaycan'da vitrine çıktı

13:27 - Teknoloji

Asteroit Kuşağı'nda Mars ve Jüpiter arasında yer alan cüce gezegen Ceres'te yaşanabilirlik

18:38 - Teknoloji

TeknOn ile teknolojide bu hafta (20 Eylül-26 Eylül 2024)

18:12 - Teknoloji

Araştırmacılar yaklaşık 3 bin 500 yıllık mumyalarda kefir peynirinin izlerine rastladı

16:17 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrailliler Gazze'de esir takası anlaşması talebiyle gösteri düzenledi

00:23 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkevi'nde Venezuela Dışişleri Bakanı Gil ile görüştü

00:12 - Siyaset

İsrail’in bugün Lübnan’a yönelik saldırılarda ölenlerin sayısı 33'e yükseldi

23:53 - Dünya

Galatasaray Teknik Direktörü Buruk: Puan kaybetmek benim sorumluluğum

23:27 - Spor

İsrail Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı Halevi'yle Lübnan'a saldırıları genişletmeyi görüştü

23:03 - Dünya