?>

Rusya yaptırımlar nedeniyle uluslararası ticarette alternatif güzergahlar geliştiriyor

Rusya, yaptırımların ardından uluslararası ticarette Kuzey Deniz Yolu ve Kuzey-Güney Koridoru gibi alternatif güzergahların geliştirilmesine hız vererek, uluslararası ticaret rotalarını temelden değiştirmek istiyor.

Dünya - 1 yıl önce

Moskova

Batılı ülkeler, Ukrayna savaşı nedeniyle başta enerji olmak üzere pazarlarını Rus devletine ve şirketlerine kapatmak isterken, Rusya için dış ticarette alternatif pazarlar önem kazanıyor.

Özellikle enerji ticaretinde Rusya’nın, Çin ve Hindistan’a ihracatı önemli oranda yükselirken, Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika ülkelerine yönelik ilgisi de artıyor.

Rusya’nın Hindistan’a petrol ihracatı bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 3,4 milyon tondan 37 milyon tona, Çin’e petrol ihracatı ise yılın ilk 7 ayında bir önceki yıla kıyasla 41 milyon tondan 52,6 milyon tona yükseldi.

Rusya’nın Orta Doğu’daki en büyük ticaret ortağı ise 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 68 artışla 9 milyar dolara ulaşan ticaret hacmiyle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Dünyanın önemli petrol üreticilerinden olmasına rağmen, BAE’nin 2022'de yaklaşık 3,2 milyon varil Rus petrolü ithal etmesi de dikkati çeken bir unsur olarak ön plana çıkıyor.

Hızla artan dinamik nüfusuyla ön plana çıkan Afrika ülkeleri ise özellikle tarım ürünlerinde Rusya’nın önemli pazarları arasında önemini giderek artırıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 22 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, yaptırımlara rağmen Afrika’ya geçen yıl 11,5 milyon ton, bu yılın ilk yarısında da yaklaşık 10 milyon tahıl gönderdiklerini bildirmişti.

Kuzey Deniz Yolu önemi hızla artıyor

İhracatta hedef pazarlarını Avrupa’dan dünyanın diğer bölgelerine kaydıran Rusya, ürünlerinin sevkiyatı için de alternatif güzergahların geliştirilmesine yönelik çalışmalarına hız veriyor.

Rusya’nın “Süveyş Kanalına alternatifi” olarak adlandırılan Kuzey Deniz Yolu da Rus hükümetinin alternatifler arasında en çok önem verdiği güzergah olarak ön plana çıkıyor.

Kuzey Deniz Yolu üzerinden 2014’te yılda 4 milyon ton kargo taşınırken, söz konusu hacim geçen yıl 34 milyon tona çıktı. Rus hükümeti 2030 itibarıyla Kuzey Deniz Yolu üzerinden taşınan kargo hacmini 100 milyon tonun üzerine çıkarmayı hedefleniyor.

Tokyo'dan Hamburg'a giden bir konteyner gemisinin Süveyş Kanalı üzerinden yaklaşık 48 gün seyahat etmesi gerekirken, aynı geminin Kuzey Deniz Yolu üzerinden yaklaşık 35 gün seyahat etmesi gerekiyor.

Son yıllarda Kuzey Buz Denizi’ni kaplayan buz tabakasının hissedilir şekilde incelmesi buz kırıcılara olan ihtiyacı azaltırken, ticari gemilere de buz kırıcı özelliği kazandırılmasıyla Kuzey Deniz Yolu üzerinden seferleri tek başına yapmaları kolaylaşıyor.

Rus Kommersant gazetesinde yer alan haberde, ülkenin en büyük petrol şirketleri Rosneft ve Gazprom Neft’in de temmuz ve ağustosta Baltık Denizi üzerinden Çin’e Kuzey Deniz Yolu’nu kullanarak üç petrol gemisi gönderdiği belirtilmişti.

Güneydeki alternatif rota: Kuzey-Güney Koridoru

Rusya, son dönemde Kuzey-Güney Koridoru güzergahına yönelik çalışmalarına da hız verdi.

Kuzey-Güney Koridoru ile Hindistan’dan Rusya'ya veya Avrupa’ya giden yüklerin ulaşım sürelerinin azaltılması hedefleniyor.

St. Petersburg’tan başlayarak Moskova’dan geçen koridor, Astrahan’dan Hazar Denizi ile İran’ın Bender Enzeli şehrine bağlanacak. Buradan İran’ın güneyindeki Bender-Abbas’a demir yolu ile bağlanacak koridor, ardından Hindistan’da Mumbai’ye ulaşacak.

İran ve Rusya son olarak 17 Mayıs’ta Kuzey-Güney Koridoru için önemli bir ulaşım ağı olarak görülen Reşt-Astara demir yolunun inşası için anlaşma imzalamıştı.

Putin, inşa edilen demir yolunun St. Petersburg ile Mumbai arasındaki kargo taşımacılığını 10 güne düşüreceğini vurgulayarak, bölgedeki altyapının geliştirilmesine yönelik sürecin Azerbaycan ile de ortak bir şekilde yürütüldüğünü anlatmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel ısınma devam ederse, imparator penguen kolonilerinin yüzde 90'ı 2100'de yok olacak

2023-08-24 19:12 - Dünya

Kanuni Sultan Süleyman Han’ın vefakâr ve cefakâr güzide kızı Mihrimah Sultan Hazretleri -Hülya Ayhan yazdı-

2023-08-22 08:11 - En Son Yazılar

KKTC'nin Pile yolunu genişletme projesini sınır hattında yaşayanlar memnuniyetle karşıladı

2023-08-19 12:02 - Dünya

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, kamu toplu sözleşme sonucunu değerlendirdi

2023-08-23 04:43 - Gündem

Karadağ'ın mizahi geleneği 'en tembel vatandaş' yarışması başladı

2023-08-18 15:43 - Magazin

Milli para okçular Avrupa Şampiyonası'nda 3'ü altın 4 madalya kazandı

2023-08-19 19:03 - Spor

AK Parti'den BM Barış Gücü'nün, KKTC'nin Pile-Yiğitler yolu yapımına müdahalesine ili

2023-08-19 15:47 - Siyaset

Fukuşima'daki radyoaktif suyun tahliyesi nedeniyle Japonya'nın nükleer sitelerine siber sa

2023-08-18 12:12 - Dünya

Sarp kayalıklarda yaban arılarının izini sürerek bal topluyorlar

2023-08-21 12:58 - Çevre-Hayat

AB, gaz depolarını yüzde 90 doldurdu

2023-08-18 12:32 - Dünya

İlgili Haberler

Trump: Putin benimle en kısa zamanda görüşmek istediğini söyledi

23:53 - Dünya

Sırbistan'daki hükümet karşıtı öğrenci gösterisine on binlerce kişi destek verdi

22:08 - Dünya

Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera: Dost ülke Türkiye, devrimin başından beri Suriye halkının yanında durdu

18:44 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırılarını genişlettiğini duyurdu

18:08 - Dünya

Almanya'da Noel pazarı saldırganı tutuklandı

17:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Adalet Bakanlığına 20 stajyer kontrolör alınacak

02:53 - Gündem

Sağlık Bakanlığı, 3 sağlık uzman yardımcısı alacak

02:48 - Gündem

Trump: Putin benimle en kısa zamanda görüşmek istediğini söyledi

23:53 - Dünya

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: Öyle böyle maçın sonunda 3 puanla ayrılmak önemliydi

23:42 - Spor

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için kuvvetli sağanak uyarısı

23:32 - Gündem