Viyana
Ukrayna'da yaklaşık 5 ayı geride kalan savaşın olumsuz etkileri, Birlik üyesi ülkelerin aldığı tasarruf tedbirleriyle günlük hayatta da hissedilmeye başladı.
Enerji krizine karşı ülkeler öncelikli olarak kamu kuruluşlarına yönelik tasarruf önlemleri alsalar da kişileri doğrudan etkileyen kararlar ve tavsiyeler de bir bir yürürlüğe giriyor.
Almanya aldığı tasarruf önlemleriyle dikkati çekiyor
Almanya, enerji tasarrufu konusunda en dikkat çekici kararları alan ve tavsiyelerde bulunan ülke konumunda.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, vatandaşlara ve şirketlere gaz krizinde birlikte olağanüstü güç sergilemeleri çağrısında bulunarak, "Hepimiz katkıda bulunabiliriz." dedi.
Bir ay önce vatandaşlara "duş yapma süresini kısa tutmalarını" öneren Habeck, gaz tüketimi düşürülür ve enerjide tasarruf yapılırsa "hoş olmayan adımların" atılmasının engellenmesi için alan oluşacağını kaydetti.
Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı ayrıca ülkenin kışa hazırlanması ve gaz depolarının doldurulması için "Enerji Güvenliği Paketi" hazırladı.
Buna göre doğal gaz tasarrufu için kömür santralleri yeniden faaliyete geçecek. Elektrik üretimi için daha fazla yenilenebilir enerji kullanılacak. Düzenli olarak kullanılmayan büyük salonlar, koridorlar, teknik odaları gibi alanlar ısıtılmayacak.
Gazla ısıtma sistemi olan evlerin sahipleri ısı kontrolü yaptırmakla mükellef olacak. Evlerdeki havuzların gazla ısıtılması yasaklanacak.
Daha önce kapatılması kararı alınan nükleer santrallerin çalışmasının belirli süre uzatılması da tartışılıyor.
Almanya'da kamu binalarını ısıtmamak için Noel'de evden çalışma modeli
Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner de tasarruf için gazla çalışan ısıtma sistemlerinin ayarlarını optimal hale getirilmesini ve kamu sektöründe Noel döneminde evden çalışmaya geçilmesini teklif etti. Bakan, böylelikle kamu binalarının bu dönemde ısıtılmayacağını belirtti.
Eyalet yönetimleri binaları ışıklandırmama, spor salonlarında soğuk suyla duş alma önlemleri getirdi
Diğer yandan bazı belediyeler enerji tasarrufu için adımlar atmaya başladı. Berlin Eyalet Yönetimi kentte yaklaşık 200 yapıyı gece ışıklandırmayacak.
Hannover Belediyesi de yüzme havuzlarının gaz ile ısıtılmaması, spor salonlarının derecesinin 15 santigrat olması ve buralarda sıcak suyla duş alınmaması, fıskiye ve çeşmelerin kapatılması gibi bir dizi tedbir aldı.
Diğer eyaletler ve belediyeler de benzer önlemler almaya hazırlanıyor.
Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann, herkesin enerji tasarrufunda bulunabileceğinin altını çizerek, termostatı az da olsa kısmanın veya geceleri ısıtmayı kapatmanın krizi biraz hafifleteceğini söyledi.
Tuvalette sıcak su kapatılacak
Kretschmann'ın hazırladığı enerji tasarruf planına göre, eyalete bağlı çalışma ofislerinde oda ısısı 18 santigrat derece olacak. Aşırı sıcak günler hariç klima çalışmayacak. Mümkün olan yerlerde asansörler ve fanlar kullanılmayacak. Sıcak su gerekli yerlerde kullanılacak.Tuvalet gibi yerlerde ise sıcak su tamamen kapatılacak.
Hırvatistan'da kışın ısıtıcıların derecesi indirilecek, yazın klimalar 25 derecenin altında tutulmayacak
Hırvatistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Davor Filipovic, ülkedeki enerjinin yüzde 40'ının binalarda harcandığına dikkati çekerek, enerji tasarrufunun ısınma, aydınlatma ve ev aletlerinin kullanımında olması gerektiğini hatırlattı.
Kış aylarında ısıtıcıların 1 santigrat derece azaltılması tavsiyesinde bulunan Filipovic, bu şekilde yıllık yüzde 5 enerji tasarrufu sağlanacağını aktardı.
Filipovic, yaz aylarında ise klima derecesinin 25'in altında tutulmaması gerektiğine işaret ederek, ev aydınlatması için LED lambaların kullanılmasını tavsiye etti.
Toplu taşımanın daha çok kullanılması çağrısında bulunan Filipovic, binaların da enerji dostu olması için çalışmalar yapılacağını kaydetti.
Slovenya, enerji çeşitlerinde KDV indirime gitti
Slovenya Ekonomi Bakanı Klemen Bostjancic, elektrik, doğal gaz ve kalorifer gibi ısıtma için kullanılan tüm enerji çeşitlerinde KDV indirimine gidildiğini duyurdu.
Enerjide yüzde 22 olan KDV bedelinin yüzde 9,5'e düşürüleceğini ifade eden Bostjancic, indirimin ısınma sezonu olan 1 Eylül-31 Mayıs'ta geçerli olacağını söyledi.
İtalya ve İspanya'da klima kullanımı sınırlandırıldı
İtalya'da da savaş nedeniyle artan enerji fiyatlarıyla başa çıkmak için bazı tedbirler alındı.
Elektrik tüketimini azaltma konusunda hükümet, nisanda kamu dairelerinde klimaların 25-27 santigrat derecenin altında çalışmasını 1 Mayıs itibarıyla yasaklayan karar aldı.
Hükümetin kamu binalarındaki klimalara ilişkin bu kararına uymayanlara para cezası kesilecek.
Ayrıca doğal gaz fiyatlarının yüksek faturalara yol açmasından kaçınmak için basın yayın organlarında halka doğal gaz kullanımında ne gibi tasarruflar yapılabileceğine dair tavsiyelerde bulunuldu.
İspanya hükümeti de mayısta artan enerji maliyetlerine karşı alınacak önlemler kapsamında kamu binalarında kullanılan klimaların 27 santigrat derecenin altına düşmesini yasaklama kararı aldı.
Fransa'da ışıklandırmaya belirli saatlerde yasak getirilecek
Fransa'da artan enerji fiyatlarıyla sıkılaştırılan enerji tasarrufu önlemleri kapsamında klima çalıştıran dükkanların kapılarını açık tutmasının yasaklanacağı açıklandı.
Ekolojik Dönüşüm Bakanı Agnes Pannier-Runacher, gelecek günlerde enerji tasarrufuna dair 2 kararname yayımlayacaklarını belirtti.
Runacher, klima çalıştıran dükkanlara kapılarını kapalı tutması zorunluluğu getirileceğini, kurala uymayanlara 750 avro para cezası kesileceğini kaydetti.
Tüm ülkede gece ışıklandırmalarına 01.00-06.00 saatlerinde yasak getirileceğini aktaran Runacher, bu yasağa uymamanın cezasının da 1500 avro olacağı bilgisini paylaştı.
Halihazırda nüfusu 800 binin altındaki bölgelerde, havalimanları ve terminaller hariç, gece saatlerinde ışıklandırma yasağı uygulanıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com