?>

Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa'nın enerji güvenliğine etkisi

Ekonomi güvenliği uzmanı Dr. Levent Yılmaz, Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa Birliği'nin enerji politikasına yansımalarıyla ilgili, "Türkiye’nin, Rus gazına olan bağımlılığı azaltacak bir koridor olarak görülmesi gerekiyor." dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Polis Akademisi Öğretim Üyesi ve Oxford Teknoloji ve Kalkınma Merkezi Kıdemli Danışmanı Doç. Dr. Levent Yılmaz, AA muhabirine savaşın Net Sıfır Emisyon Hedefi üzerinde yaratacağı etkilerini değerlendirdi.

Küresel piyasalarda enerji fiyatları artmaya devam ediyorAvrupa'da gaz fiyatları Rusya-Ukrayna savaşıyla yüzde 37 arttı

Savaş, sebep olduğu can kayıplarının yanında, enerji krizi ve Net Sıfır Emisyon Hedefine dair farklı endişeleri de ortaya çıkarırken Yılmaz, AB’nin Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için çeşitli çalışmalar yaptığını anlattı.

AB ülkelerinin daha fazla LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tedarik etmesinin bu çabalar arasında yer aldığını vurgulayan Yılmaz, blok içerisindeki tedarik oranlarına da dikkati çekerek, "Avrupa’nın ithal ettiği LNG’nin yüzde 70’i üç ülkeden tedarik ediliyor. Bunun yüzde 26’sı ABD'den, yüzde 24’ü Katar’dan ve enteresandır ki yüzde 20’si Rusya’dan alınıyor. Yani Avrupa, Rusya’nın boru gazına olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken, diğer taraftan Rusya’dan LNG alıyor." diye konuştu.

Fiyat riski

AB ülkelerinin doğalgaz depolarını yaz aylarında talep ve fiyatlar düşükken doldurduğunu, bu ülkelerin depolarını bu yaz daha yüksek maliyetlerle doldurmak zorunda kalabileceğini ifade eden Yılmaz, "Bir de ithalatının yüzde 20’si olan LNG’sini de almazsa karşı karşıya kalacağımız tablo, sadece Avrupa piyasalarında değil, Çin dahil, Latin Amerika dahil inanılmaz yüksek doğalgaz fiyatları anlamına gelebilir." dedi.

Avrupa’nın enerji tedariğinde gerçek bir problemle karşı karşıya olduğunu, bu problemin yakın zamanda çözüleceğe benzemediğini söyleyen Yılmaz, Avrupa’daki "Yeşil Dönüşüm" baskısının da enerjiye etkilerinin gözlendiğini vurguladı.

Levent Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kovid-19 döneminde enerji piyasası allak bullak olmuşken, Yeşil Dönüşüm baskısıyla beraber bu alandaki yatırımların, özellikle de doğalgaz ve petrol arama ve iletim yatırımlarının da azaldığını görüyoruz. Yaşanan bu azalmanın en önemli nedeni, AB’nin en fazla enerji talebi olan bölgelerden biri olarak fosil yakıtlardan vazgeçme planları. Savaşın etkisiyle Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nda gecikmeler ve ertelenmeler gündeme gelebilir Zaten zaman zaman Avrupa Komisyonu’nun, kömürle ilgili kararları ertelediğini, nükleerle ilgili kararlarını değiştirdiğini, doğalgaz çevrim santrallerinin bir süre daha Yeşil Dönüşüm kapsamına alınabileceği gibi ara kararlar aldığını gördük. Şimdilik AB Yeşil Mutabakat meselesindeki takvimi değiştirmemiş gibi görünüyor ama atılan adımlar takvimin değişebileceğinin sinyallerini de veriyor."

AB’nin enerji konusunda yaşadığı sıkıntıların devam edeceğini kaydeden Yılmaz, "Savaşın gidişatı veya sonucu ne olursa olsun önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği’nin öncelikleri farklılaşabilir." dedi.

"Net Sıfır Hedefine erişmede bir gecikme olabilir. Avrupa, Rusya’dan gelen gazı ikame ederken çok daha pahalı senaryolarla karşı karşıya kalabilir." diyen Yılmaz, AB içinde Rus gazına yüzde 100 bağımlı ülkeler bulunsa da özellikle Balkanlar’da çok ciddi miktarlarda kömür tüketildiğini, bunun da ülkelerin Net Sıfır Hedeflerinde farklılıklar yaratacağını dile getirdi.

Türkiye önemli bir alternatif

Avrupa’nın Net Sıfır Hedefine ulaşması konusunda Türkiye’nin önemli bir konuma sahip olduğunu aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye hem Avrupa’da enerji çeşitlendirmesi açısından hem de fiyat güvenliği açısından önemli bir kapı olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin Rus gazına olan bağımlılığı azaltacak bir koridor olarak görülmesi gerekiyor. Türkiye, Avrupa için ciddi bir temiz enerji tedarikçisi haline gelebilir. Bu yenilenebilir enerjiyle beraber Türkiye, Avrupa’ya elektrik ihraç ediyor olabilir. Zaten Türkiye’de belirli miktarlarda temiz enerji var ama bu çok ciddi oranlarda artırılabilir. Ancak bu tür gelişmeler zaman alır, kısa vadede beklememek lazım.

Türkiye, Avrupa enerji arz güvenliği ve fiyat güvenliği açısından çok stratejik bir ülke ama AB müzakereleri sürecinde enerji başlığı açılmadı. Türkiye’nin potansiyeli görmezden gelinmeye çalışılıyor. Son dönemde İsrail ile beraber ilişkilerin yumuşaması, olası İsrail gazının Avrupa’ya taşınması meselesindeki iş birliği konusu, Kuzey Irak gazı meselesi ve Rusya'ya yaptırımların ilerlemesi durumunda ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu hafifletmesi, özellikle enerji tarafında, doğalgaz tarafında İran’ın biraz daha serbest hareket edebilmesi meselesi, Türkmen gazının İran gazına bağlanarak Türkiye üzerinden iletilmesi meselesi.. Bunlar Avrupa Birliği’nin Türkiye olmadan bu işi çözemeyeceğinin de göstergesi ama AB uzunca bir süreden beri Türkiye’ye bu konuda çok adil yaklaşmıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uzakdoğu Sporları üzerine Ahmet Şimşek hocamız ile...

2022-03-27 06:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Çeçenistan Cumhuriyeti, Donbass'a “Gerçek İçin basın turu” düzenledi

2022-04-01 05:18 - Özel Haber

Yetiştiriciler 'Karacabey merinosu'nu alabilmek için birbiriyle yarıştı

2022-03-29 18:31 - Çevre-Hayat

Ezel Akay'ın yeni filmi 'Osman Sekiz'in galası yapıldı

2022-03-30 14:33 - Magazin

Ukrayna, Karadeniz'de görülen deniz mayınlarından Rusya'yı sorumlu tuttu

2022-03-30 06:18 - Dünya

Ardahan'da kar ve tipi nedeniyle eğitime ara verildi

2022-03-28 08:29 - Eğitim

Ünver Sel: Batı’da cadı avına dönüşen Rus fobisi, Türkiye’yi de etkisi altına alabilir

2022-03-29 22:25 - Özel Haber

TRT 2'de her akşam bir film sinemaseverlerle buluşacak

2022-03-31 13:48 - Kültür Sanat

MSB, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün uydu fotoğraflarını paylaştı

2022-03-30 23:29 - Günün Fotoğrafı

Kamerun'un ilk Türkçe kursunun öğrencileri artık Türkçe konuşuyor

2022-03-28 12:19 - Eğitim

İlgili Haberler

Ben & Jerry's, Gazze konusunda susturulduğu iddiasıyla ana şirketi Unilever'e dava açtı

21:47 - Ekonomi

Yumurta sektörü temsilcileri "fiyat artışlarının üretimle ilgili olmadığını" bildirdi

21:03 - Ekonomi

ABD'den Ford Motor'a 165 milyon dolar ceza

20:27 - Ekonomi

Kuzey Makedonya, Türkiye'den yatırımcıları bekliyor

20:22 - Ekonomi

Ryanair, İtalya'da fazladan alınan "check-in" masraflarını geri ödeyecek

19:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Abbas, iki devletli çözümün Gazze'ye saldırıların durmasına bağlı olduğunu söyledi

00:57 - Dünya

Bakan Tunç'tan yargıyla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım

00:03 - Siyaset

Hamas: Gazze'de ateşkese hazırız ancak İsrail aylardır hiçbir ciddi teklif sunmadı

23:47 - Dünya

Fransa-İsrail futbol karşılaşması Paris'te protesto edildi

23:42 - Dünya

Yargıya ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

23:17 - Gündem